Budući da se diplomatsko-verbalna agresija hrvatskog državnog vrha na BiH nastavlja: SJAŠITE, VIŠE !

Posted: 10. Novembra 2018. in Intervjui

Ima ona narodna – “pustio bih ja njega, ali neće on mene…” i ona mi zaista služi kao podloga ovom javnom istupu, ko zna kojeg po redu adresiranom hrvatskom državnom vrhu, a koji nastavlja sa diplomatsko-verbalnom agresijom na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. Da, ne bih se njima bavio ali oni se na arogantan, bahat, bezobrazan i potcjenjivački način gotovo svakodnevno bave mojom domovinom. I, ne mogu šutjeti, iako šute mnogi – gotovo cjelokupna zajednica koja se u BiH odaziva na prefiks “akademska” (u praksi: jad i čemer od akademske zajednice), a o političarima da i ne govorimo. Tu i tamo vrisne Željko Komšić, ali je i on, po meni, prije par dana napravio greške u koracima. Koje? Pa prvo što je, nakon što bude inauguriran u Predsjedništvo, pozvao hrvatski državni vrh da posjeti BiH i odmah nakon toga bio grubo ignoriran porukom jednog Kolindinog činovnika preko jedne mainstream novine i nakon što je nakon toga iznenada posjetio Zagreb i susreo se sa bivšim hrvatskom predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji, by the way, nema nikakve ovlasti u toj zemlji. Šta hoću da kažem? Pa najprije podjećati svakodnevno i same sebe, i naše susjede i komšije da je presudama međunarodnih sudova Republika Hrvatska, odnosno njen tadašnji državni vrh, bila uključena u UZP, u povodu izvršene agresije na BiH i da je jednom drugom presudom, drugog međunarodnog suda, Republika Srbija označena odgovornom što nije, a mogla je i trebala, spriječiti genocid počinjen u Srebrenici. To su dva pravna aksioma koje treba svaki bh. domoljub izgovarati nakon što se ujutro probudi u krevetu. Te aksiome je trebao imati u vidu i Željko Komšić prije nego što je pozvao one koji posljednjih mjeseci svakodnevno vrše diplomatsku i verbalnu agresiju na njegovu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Da, oni su bili i dalje su na potezu da, kao država kojoj je presuđeno za UZP, treba prva da povuče potez u cilju poboljšanja međususjedskih odnosa. Naravno, treba da nam je stalo do dobrih odnosa sa susjedima i komšijama, ali ne po svaku cijenu. Trebamo voziti naprijed, ali sa obaveznim retrovizorom. I, ne po cijenu samoponižavanja u koju je zamku prije koji dan upao Komšić. Spomenuo sam i verbalnu agresiju. Da, Kolinda je u nizu svojih otrovnih izjava protiv BiH prije nekoliko dana nastavila u tom žargonu izjavivši kako smo mi u BiH “politički neemacipirani…” Ma nemoj! Ko nam to kaže!? Kaže nam neko ko nastavlja tamo gdje je njen prvi predsjednik stao i zbog čega je spomenut u presudi o UZP-u, nastavlja dakle, kao predsjednica jedne države grubo vrijeđati Bosnu i Hercegovinu i njene odane građane. I to su te europske vrijednosti o kojima nam se palamudi već skoro tri decenije iz Zagreba, pa čak i iz dijela mostarskih Bara gdje je skrenut tok rijeke Radobolje.

Naravno, znam da će ovo biti krik žednog u pustinji, jer Sarajevo se zabavilo svojm minderima i matematikom koja u konačnici znači fotelje. Eno im. Zato, ako neće niko da poruči tom rigidnom hadezeovskom režimu u Zagrebu, hoću ja: SJAŠITE, VIŠE!

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
  1. Ragib DELIC kaže:

    ah, bravo i cestitam Ti kolega, ali blizi Istok i Zapad, odnosno Beograd-Zagreb, razgovaraju preko nas, BiI i cekaju poteze zvanicnog Sarajeva.No, ipak Ti si im sve vec rekao, – neka nas zaobidju u velikom luku! Pozdrav i budi mi dobro i zdravo, Delic.

  2. damir kaže:

    e moj bedro daje nama dasmo mjesto oni izmetbegovica kukavica lovatora koji samo sebi grabe.ondabi im rekli ovako nema nista.nazalost.onisu kos mosovceve sluge..

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s