Nakon još jednog kruga razgovora “Osmorke” sa HDZ-om: KOLIKA BI MOGLA BITI CIJENA PO BiH ŠIBICARENJA DINE KONAKOVIĆA, NIKŠIĆA I NJIHOVIH TRABANATA U MOSTARU?

Posted: 18. November 2022. in Intervjui

U prethodnom tekstu na ovu temu podvukao sam da famoznoj “Trojki” (poslije proširena na “Osmorku”) mnogo toga ne smeta što se desilo građanima naročito bošnjačke nacionalnosti 1993. i poslije, niti im znači išta da je presuđeno čelnim ljudima fantomske zločinačke tvorevine “HR Herceg Bosne”i tvorevini kao takvoj samoj, niti im je važno da ti kod kojih su pohrlili da se dogovore o podjeli vlasti (čitaj: plijena) javno baštine “tekovine” presuđenih zločina nad građanima Mostara i Hercegovine, posebno onih bošnjačke nacionalnosti. Praveći se da im tako nešto i mnogo toga još ne smeta, obavili su prve ragovore sa Čovićem i društvom u Mostaru.

Ovih dana aktuelna je istraga u mogućoj masovnoj grobnici na dnu umjetnog jezera u naselju Vihovići kod Mostara, gdje se pretpostavlja da bi mogli biti posmrtni ostaci 80-100 građana Mostara i pripadnika IV korpusa ARBiH koji se vode kao nestali. Treba li nacrtati ko je počinio taj zločin i ko ih i dan-danas baštini? Dakle, paralelno sa tim aktivnostima SIPA-e i Instituta za nestale osobe BiH, Dino Konaković, Nermin Nikšić i preostalih šest njihovih trabanata ponovo su se u Mostaru sreli sa predstavnicima HDZ-a kako bi dogovarali detalje oko koalicije. Nakon toga je Konaković slavodobitno izjavio da je “sa HDZ-om sve dogovoreno…” Dakle, tome Dini ništa nije sveto niti ima i zehru empatije prema onima čije se kosti traže na dnu jezera u Vihovićima – njemu je važno samo da dođe do neke fotelje koja bi zadovoljila njegovu neodoljivu pohlepu. Nije na odmet podsjetiti da je taj isti disident SDA jedan od najvećih podupirača izmjena Izbornog zakona po želji HDZ-a. Sada se postavlja logično pitanje: koju bi cijenu mogla platiti Federacija BiH i Bosna i Hercegovina ako je famozna “Osmorka”, sa Dinom i Nikšićem na čelu, pristala da tikve sadi sa onakvim Draganom Čovićem? A cijena se već nazire u izjavi “legitimnog” koji je najavio te izmjene “nakon uspostave zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji i BiH….”

Istovremeno, ne bih želio da me se shvati kako ovim osvrtom štitim SDA čiji sam višegodišnji kritičar, posebno zbog višegodišnjeg koaliranja sa HDZ-om. Ne, nije to u pitanju. Konaković i Nikšić su između ostalog odbijali moguće koaliranje sa SDA jer su neki iz te stranke, kako navode, na američkoj crnoj listi. Ali sada im ne smeta što je na crnoj listi visokopozicionirani hadezeovac Marinko Čavara, niti će im smetati da ako budu pravili tal i sa SNSD-om na nivou Države što je na toj istoj listi i tamošnji glavni Baja. To su aršini vlastoljubaca Dine Konakovića i Nermina Nikšića! Isto tako, lider NIP-a posebno ispoljava odijum prema Željku Komšiću kako bi se i na taj način dodvorio “legitimnom” i njegovim trabantima kojima je taj Komšić kost u grlu, ne samo zbog toga što ga ne mogu maknuti iz Predsjedništva, nego zato što je s puškom u ruci branio RBiH, odnosno što je dobitnik “Zlatnog ljiljana”. To mu ne mogu oprostiti ni zapadni Mostar, ni Zagreb!

Šta će dalje biti, vidjet ćemo, ali šibicarenje “Osmorke” u Mostaru moglo bi biti kobno po Bosnu i Hercegovinu. Posebno je znakovita i simbolična slika sa prvog sastanka gdje Nermin Nikšić pridržava stolicu Draganu Čoviću da sjedne! Neka se zna ko je gazda a ko – hamal!

Bedrudin GUŠIĆ

Leave a comment