Slijedom prinudnog napuštanja Trebinja tamošnjeg dugogodišnjeg glavnog imama Husein ef. Hodžića: DA LI JE ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH JOŠ POD KONTROLOM SDA?

Posted: 9. Marta 2016. in Intervjui

hodzic h.Namjera mi je bila saznati pojedinosti o ovom slučaju iz prve ruke, odnosno razgovorom sa glavnim iz ove priče, ali trenutno mi je bio nedostupan jer nije više u Trebinju, nego negdje u Tivtu (Crna Gora). Stoga, budući da je tema vruća i u želji da se ne ohladi, zadovoljavam se samo slijedećim osvrtom na slučaj prinudnog napuštanja Trebinja Husein ef. Hodžića.

Dok je obavljao dužnost glavnog imama Medžlisa IZ Trebinje i Bileća, uradio sam dva intervjua sa Husein ef. Hodžićem. Jer, u tim krajevima – istočnoj Hercegovini, za svojih više od 15 godina službovanja ostavio je neizbrisiv trag. Počeo je bukvalno od nule, ili čak ispod. Ali, strpljivim i mudrim radom predvodio je obnovu deset porušenih trebinjskih džamija i, što je još bitnije, u tom potpuno zaboravljenom kraju naše domovine, usprkos brojnim šikaniranjima i prijetnjama koje je trpio i odtrpio, polučio je možda najveći rezultat svoje misije – obnovio je međunacionalno i međukonfesionalno povjerenje između Srba i Bošnjaka. I….

…i nije odgovarao nekim krupnim ribama u Sarajevu i šačici trebinjskih Bošnjaka

Dakle, slušao sam i gledao prije nekoliko dana intervju sa ovim imamom i neke njegove izjave u kameru i mikrofon ne mogu ostaviti ravnodušnim onoga kome je stalo do istine i pravde, posebno do toga da se politika ne miješa u poslove vjerskih zajednica i obrnuto. Efendija je doslovno izjavio da je prije nekoliko sedmica jedan visoki dužnosnik SDA, pod krinkom posjete Dubrovniku, zapravo svratio u Trebinje i pripremio teren za harangu protiv njega. Husein efendija je do sada izdržao mnoge harange iz različitih kuhinja, ali ovu, po vlastitom priznanju, nije mogao i sam je odstupio. Ustvari, kako kaže, bio je prisiljen da ode. A, trebao je još Trebinju, istočnoj Hercegovini te Bosni i Hercegovini. Ali, njegova izjava koja barem ovom autoru ledi krv u žilama da “neće halaliti ni Bakiru ni reisu Kavazoviću…” upućuje na zaključak da ne samo da ne treba nekima u Sarajevu, nego im čak smeta i oni su, putem svojih veznih igrača sve učinili da ga se makne iz Trebinja. I, uspjeli su. Nažalost! Druga je stvar što se lično ni sam ne mogu složiti sa vokabularom jednog vjeroučitelja jer, da podsjetim, halal između muslimana ne smije biti sporan, a za djela i nedjela svih na Ovome svijetu, odnosno nagrade i kazne, nadležan je samo Jedan i Jedini.

Logično pitanje: da li je IZ i dalje pod kontrolom SDA?

Izetbegovic-i-reis-Husein-Kavazovic-10Da, to je sasvim logično pitanje nakon ovakvog istupa jednog čovjeka iz sistema IZ-e BiH, odnosno imama koji iza sebe ima konkretne rezultate, pa su samim tim njegove javne izjave sa specifičnom težinom. Zar treba više od četvrt stoljeća zabijati glavu u pijesak i šutiti nad činjenicama da je politika, u konkretnom slučaju SDA, itekako involvirana u IZ BiH, a najočitiji primjer je bio ustoličenje prethodnog reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića koje je obavljeno u režiji i po scenariju SDA i trajalo skoro dvije decenije, opet pod njihovom izravnom kontrolom. Mislilo se da je aktuelni reis napravio odmak od toga, ali Husein ef. Hodžić svojom izjavom da je “sve isto kao prije…”, takve pretpostavke demantira. Posebno ih demanitira navod efendije Hodžića o misiji jednog visoko pozicioniranog dužnosnika SDA oko pripreme njegove smjene kao glavnog imama Medžlisa IZ-e Trebinje i Bileća. Znakovito je da angažman SDA oko kadrovskih promjena u IZ BiH (u konkretnom slučaju u Trebinju) i aktuelni stav čelnika te stranke da Mostar treba podijeliti (čitaj:samim tim završiti podjelu Bosne i Hercegovine) i vremenski i prostorno koincidiraju.

Gornji osvrt je baziran na slučaju progona jednog imama, uz pomoć SDA. Iako imam i ličnih iskustava sa nekim pojedincima i institucijama IZ BiH, nisam ih koristio u tekstu kako se ne bi shvatilo subjektivno, ili, ne daj Bože, kao atak na Islamsku zajednicu. Ali, ako me neko bude pitao za ta iskustva, iznijet ću ih, zašto ne. U ime Istine koja je jedna od bitnih odrednica ne samo novinarskog posla, nego i mog svjetonazora.

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

komentara
 1. edinosmancevic kaže:

  Svaka cast na ovom tekstu! Dragi prijatelju ja imam kontakt sa Husein efendijom, cijeli zivot sikaniran od IZ i SDA!
  SDA sa svojim kriminalnim dijelom je najveca opasnost za opstojnost drzave!

  Selam Tebi i familiji
  Edin

  Skickat från min iPhone

 2. Mirsad Džanović kaže:

  Veliko hvala efendiji Hodžiću za sve štoje učinio za Trebinje. Daj Bože više ovakih divnih i plemenitih ljudi. Mirsad Džanović

 3. Zdravko margic niodkud kaže:

  opet vi sumnjate,daje to nastavak izetbegovicevog potpisa.sad se vidi kako je onim ljudima sa bradom stojih zovu ruznim imenima i progone.i nemaju nikakva prava posebno doli u republici genocidnoj a sad je to sve jos gore kako je doso onaj lopov Cenjgic,mafijas,i naravno ona Americka Ambasaorica.nazalost takvi zaokruzuju findzan drzavu ili bolje receno Palestinu.

 4. husein kaže:

  Husein je covjek koji gleda samo svoj interes. U dzematima gdje je ranije radio poznat je kao bandit u cijoj kuci su se organizivale kockarska sijela na kojima je njegova zena bila prinudjena da sluzi alkohol kockarima. Tu istu zenu je prebijao da danima nije smjela izaci iz kuce. Nju je otjerao zajedno sa djecom i pustio ih da zive sami kako znaju i umiju dok je on ozenio neku talijanku sa kojom se kuc po njemackoj. I takav covjek prica o nekome kakav je…

 5. Kada bi i bilo tačno što ovaj “Husein kaže” o ef. Hodžiću, to nema nekakve veze sa gornjim tekstom. Sumnja u istintost je time veća što Husejn nije otkrio svoj puni identitet. Ne treba lična karta ili JMBG, dovoljno bi bilo tačno napisano prezime.

  Gornji osvrt se bavi haragom koju je na ef. Hodžića organizirala SDA i IZ koje su jedan džemat – kako bi ga uklonile – odnosno prisilile da napusti Trebinje. Zašto – pa ni IZ ni SDA-u ne ide u račun povratak Trebinjaca u svoj grad odakle su ih protjerali koalicioni partneri SDA – zloglayni i genocidni SDS. To, dakle – Husein ef. Hodžić kvari račune o Muslimaniji, koja je dio podijeljene Bosne, geto za Bošnjake – muslimane. I SDA i IZ kao jedan džemat udarnički rade na stvaranju male muslimanske ddržave na teritoriju države RBiH. To je projekat SDA i Mladih muslimana koji se provodi uz pomoć IZ. I jedni i drugi nas – držeći Mushaf u ruci – nasamarili obmanom; pričali su jedno, a radili drugo; kletu se u Mushaf koji u drže jednoj ruci, a u drugoj – handžar. Hahali su genocid u ratu koji s nastavlja u miru. Za njih je genocidna RS neupitna, upitna je RBiH. Takvu veleizdaju Domovine RBiH Islam ne dpušta jer – voljeti i braniti svoju Domovinu – sastavni je dio vjerovanja.
  Teret urbicida – a veliki dio spada na obnovu džamija, svalila je SDA I IZ na ćelu sa Cerićem na pleća muslimana – što je haram – jer Kur'an zabranjije prijateljovanje sa onima koji nas iz kuća izgone i ubijaju.

  Husen ef. Hodžić je obnovio džamije parama muslimana Terbinjaca i svojim angažmanom i udarničkim zalaganje, entuzijazmom – u Trebinju – tamo gdje je Srđan Aleksić đrtvovao svoj, da bi spaiso spasio život Bošnjaka komšije – tako udarajući temelje suživota, kojeg ne mere biti bez zadovoljenja pravde i nad trebinjskim zločiniteljima.

  Aferim ef. Hodžiću na obnovi džamija koje su stožerna mjesta povratnika. Nadam se da će konačni račun ipak platiti oni koji su džamije (i crkve, kuće…) srušili, jer nekažnjen genocid i zločin će se ponoviti, a barbari će ponovo rušiti. Ta nisu li mokrili na kapiji Trebinjske džamije!

  Riječ dvije ovom “Huseinu” – koji iznosi podatke iz ličnog života ef. Hodžića. Kada bi i bili talni, oni nisu predmet spora, to jeste gornjeg osvrta.

  Ako je istina da je ef. Hodžić tukao i maltretirao suprugu, dužnost joj je bila prijaviti toga hodžu. Ako j hodža tukao hodžinicu, a to ste znali Vij “Husine” znao, aniste prijavili – onda ste suučesnik toga krivičnog djela.

  Lijepo bi bilo od Vas da ste naveli neki argument ili valjanog svjedoka o navodnom kockanju ef. Hodžića. Lijepo bi bilo da ste naveli je li kockao za dmenatske ili – za svoje pare. Mogli ste spomenuti i nekadašnjeg Alijinog Mladog muslimana, ministra vanjskih poslova RBiH Muhameda Šećirbegovića koji je prokockao državni novac, sigurno u većem iznosu nego trebinjski imam, pa mi nije dlaka falila s glave – a haram-kocku su mu oprostili i SDA i IZ – jer je Mladi Veliki Musliman (sic!). Pa zar baš Mladi muslimani uopće nisu najveći kocakri sa sudbnom naše države i nas samih – državu gubimo, a mi ćemo nestati. To sve rade s haramom – najveći je onaj za milijarde maraka donatorskih sredstava za obranu zemlje. Harama ima za izvoz, ali da ih ovdje ne nabrajam.

  Što se tiče haram-pića, pa malo je “muslimana” u Bosni koji ne piju, a najdraže im se naroljati na Bajram. Ako je vjerorovati Josipu Pejakoviću koji mi je to pričao – onda i Cerić voli, kako Pejaković kaže – “šuknuti” na prijemima.

  O ženidbi – pa musliman, čak i trebinjski hodža, može oženiti inovjerku pod uvjetom da ona prijeđe na islam. Ne javljate je li ili nije ta Huseinova nova hodžinica prešla na Islam ili je ostala kaurka.

  Ono što mi kod Vas “Huseine” posebno ameta – to je Vaš kukavičluk.
  Hajde, neka Vam je i ime tačno, ali brate, da bi ste javno diskutirali, iznosili istinu ili neistinu – trebalo je da imate toliko građanske hrabrosti da se predstavite i imenom i prezimenom stanete iza onog što pišete. Možda ni tada Vam bez čvrstih dokaza ne bih sve i povjerovao. I sam ef. Hodžić je morao javno odgovoriti zbog čega je vođena haranga na nj, a ostavku nije smio dati niti napustiti Trebinje.

  • Senad kaže:

   Prije svega,
   nije efendija Hodžić obnovio džamije u Trebinju, već trebinjci koji su nesebično uplaćivali dok i posljednji objekat nije izgrađen. Njega u svemu tome možemo posmatrati kao koordinatora, i ništa više.

   Zatim; ne treba nikome iz Trebinja, Bošnjacima – muslimanima, hvalospjev o Srbima od strane imama, kumstvo sa Srbima od strane imama…

   Efendija Hodžić je, uz dužno poštovanje, osoba sa srednjom stručnom spremom. Malo za današnji vakat, ako se želi biti imam – a uz to i glavni.

   Efendija Hodžić je bio i politički angažovan, iako Agenda Rijaseta BiH zabranjuje politički angažman i istovremeno obavljanje funkcije imama.

   Ima toga još, ali mislim da je dovoljno da bi uklopili osnovnu sliku u ram.
   Selam

  • Mayk Maykoni kaže:

   Acikosom=dva puta aferim za komentar

 6. Onaj ko je naredio da muslimani obnavljaju džamije i onaj ko je u ime muslimana oprostio genocid i urbicid nad muslimanima i njihovom vjerskim i povjesnim objektima, onaj – dakle ko je svalio obnovu džamija na muslimanska pleća i priznao RS – amnestirao je i genocid i urbicid.

  Taj neko je – bivši reis Mustafa Cerić koji je to uradio neovlašteno i mimo mandata, zloupotrebljavajući svoj položaj, Islam, Islamsku zajednicu i muslimane koji su ga plaćali i koji su žrtve genocida i urbicida.

  Onaj ko je politički učestvovao u priznanju rezultata genocida i urbicida i koji je od takve IZ napravio jedan džemat SDA je Alija Izetbegović. On je pučista u IZ koji je svrgnuo legalno i demokratski izabrane organe iZ i doveo Mustafu ef. Cerića kako bi zajedno, zloupotrebljavajući i vjeru i vjernike, mimo svojih mandata – pogazili sve važeće zakone IZ i Ustav RBiH da bi na pola državne teritorije instalirali četničku državu RS.

  Zajedno su amenstirali i genocid i urbicid.

  Dokazali su u praksi suprotno od onog što je Alija tvrdio – kako “naš narod nije blećak.”

  Samo narod koji je potpun izgubio svaki kompas može financirati zločn svojih najvećih dušmana – bilo u obnovi džamija, bilo u priznanju RS na pola državne teritorije, ili pak u financiranju Ravnogorskog četničkog pokreta kao što su to nedavno učinili muslimanski predstavnici u SO Višegrad.

  Smijući nam se u brk, smatrajući da smo zaista kao narod blećak, SDA osuđuje – blago i mlako – divljanje četnika u Višegrdau, ali u istom dahu i vehabije – koje su Alija i Mustafa zajedno uvezli, a Cerić svrnuo lijepe pare za tj import.

  Oni ne osuđuju najveće teroriste na svijetu – četnike zahtjevom za ukidanje nego nas selamete i u ime svih nas govore kako je RS neupitna. Ako četnike i malo naruže, odmah taj genocidni radikalizam porede sa opasnošću od nekolicine radikalnih islamista koje su sami stvorili – i koji nikada neće niti mogu u Bosni biti pandan četnicima – Alijinim, Suljinim, Mustafinim, Zlajinim, Bakirovim pajdašima i njihovim poslušncima – učenoj duhovnoj i građanskoj ulemi, novinarima.

  Husein Hodžić, doskorašni efendija trebinjski je dio toga mozaika.

  On je “udarnički” parama Trebinjaca obnovio te džamije – a sada je zabalejio nešto sa SDA i IZ, ne znam šta, tikva je pukla, on to i javno krije, ne halaljuje, ali ne znamo zašto – čak i pored inzistiranja urednika TV “Face” Hadžifezovića (inače hadžije, kojeg je s Cerićem obavio hadž, ako se ne varam). Popularnosti tog i takvog Huseina Hodžića doprinijeli su i dejtonski mediji. Ne odgovara ni na ponudu B. Gušića za novi interview u kojem bi bio pitan o razlozima pucanja tikve….

  Tom i takvom hodži – makar i kao koordinatori nisu se seuprtistavili Trebinjci, niti su iznosili njegov prljavi veš na vidjelo sve dok nije puklo između hodže, SDA, IZ – jer očito sada je neko u tom vrzinom kolu – nekome smetnja – biće politici – koja u suštini priznaje zločin u Trebinju. To je kukavičluk, zar ne! Čekali su da neko snažniji načne hodžu, pa evo sada i njih! Licemjerno zar ne!

  Zaista imam kredibilitet da ispisujem i ove redove.

  Pobunio sam se na vakat davne 1993. zbog puča u IZ, stao sam na stranu demokratki izabranih organa IZ i časnog uleme Salih ef. Čolakovića. Usprotivio sam se podjeli zemlje kada je ta igranka počela, nikada nisam priznao Dayton, Aliji Izetbegpviću, Mustafi Ceriću (često zajedno sa B. Gušićem), obnovi džamija muslimanskim parama, amnestiranju genocida i urbicida, pa i nakardanom popisu stanovništva kojeg su podržale i IZ i SDA po Dodikovu diktatu.

  Lokalnom tzv. hodži Mufidu Huskiću i bivšem muftiji Banjalučkom Čamdžiću rekao sam u brk i objavio gdje sam mogao – o tome i da je Muftija udbaš, i da je hodžica koji psuje na gradilištu obnove džamije nedostojan tog časnog polođaja, jer je ne samo četnčki doušnik, nego i lažov. To zna i reis Kavazović.

  Sada ću raditi na tome da se rezultati tog nakaradnog popisa ponište, uporno kao što sam (opet često zajedno sa B. Gušićem) kontinuirano radio na razotkrivanju mnogih – po muslimane, njihovu – građansku državu RBiH – opasnih veleizdajničkih i haram poslova. Tu je i posao na daljem razobličavanju dejtonskih zločinačkih novinara – poput Vildane Selimbegović, Senke Kurtović, Zije Dizdarevića – sve javno i bez dlake na jeziku.

  Nama ne treba ni SDA ovakva kakva je, a ni IZ – ovakva kakva je, taman da je stara hiljadu godina, a ne od doba austro-ugarske okupacije koja ju je ustoličila da bi lakše ovladala muslimanima, a tu praksu nastavili svi režimi – do danas – i srpski i ustaški i Hitlerov, i SDA.

  Ne trebaju nam ni novinari koji su plaćenici SDA i IZ – Daytonci koji rade za četnike.
  Ma, slaba fajda i od naknadne pameti, ali bolje ikad – nego nikad.

 7. Da ne zaboravim – obnova džamija je i velika praonica para, prilika za zloupotrebe…, a i SDA je oprala dosta para za koje su prikupljene za odbranu RBiH, a završile u privatnim džepovima ili novoosnovanim firmama. U obje praonice sjedio je i današnji reis. O onom “hava reisu” – koji se namlatio para ni broja im se ne zna – da i ne govorim. U svačiji će oni džep zavući ruku, pogotovo u muslimanski, ali – za četničkim parama koje bi četnici morali izgrcati za zločine, genocid i urbicid – ni SDA ni IZ ne posežu.

 8. Zdravko margic niodkud kaže:

  upravu je onaj gore za tog kocijasa hodzu.jer vecinom su to sve kocijasi iz komunizma udbasi ti stariji kojisu i te mladje naucili isti su oni Popovi.a ti pricom prevare taj neuk narod koji nezna ni neki jezik strani da moze nauciti nesto o vjeri od veliki Sejhiova koji znaju.nebi trebali tako davati pare.nizakakve dzamije niti zgrade.neka plate sa drzavnim,a ne da trose kao svoje.kakav je to rejs taj ceric da tako krade a to zabranjeno.i u Americi.isobi u zatvor.pa sta da takav narod ocekuje nego opet neku kaznu i ponizenje.a za onog SACIRBEGOVICA sam cuo pricalisu daje on sebi na svoj cek preko 2 miliona ukro i polozio u Banku.a jani narod oli prosi za brasno da nekima neposalju iz dijaspore pokrepalibi i nekibi pomrli kjoji trebaju plati ti dokturu po 500.km za neku manju opreaciju zuci doli u rs.a nemaju nikakva primanja licno znam ove komsije koji su poslali daim se mati operise.da nisu ode.a takvi ima kolko hoces.nazalost,prezalosno.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s