Prof. Darko Fanuko, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka: TREBALO BI U ŠKOLSKE UDŽBENIKE UGRADITI IZUČAVANJE FAŠISMA I ANTIFAŠIZMA U HRVATSKOJ

Posted: 10. Marta 2016. in Intervjui

darko fanuko

Udruga trenutno broji 586 članova od čega su 351 žene….. Živih učesnika NOR-a, članova Udruge, je trinaest, dok je u Domovinskom ratu učestvovalo 25 članova…..U obilježavanju značajnijih datuma osim učešća na području naše Županije i Hrvatske učestvujemo u obilježavanju I zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću i II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Takođe za članove organiziramo temastka putovanja pri čemu smo posjetili Spomen područja Kozare, Neretve, Sutjeske, patizanske bolnice “Franja” u Sloveniji i sl…..Nakon višegodišnjih aktivnosti sa školama pokazuju se i rezultati: osnovali smo Forum mladih antifašista udruge čime smo stvorili temelje za rad i druženje mladih članova Udruge…..Ono što je nama, na našem otoku nepojmljivo, događa se u našem glavnom gradu, ali i na drugim područjima Hrvatske. Osokoljeni izbornom kampanjom i pobjedom desne opcije, pod perjanicom Domoljubja, ali i ne funkcioniranja pravne države,  širi se nacionalizam, služe se mise zadušnice za zločince, formiraju se i vojno obučavaju pripadnici tzv. “Hrvatskih domoljubnih snaga”…..Da, svjedoci smo bujanja fašizma, podjelama i netrpeljivosima. Dugogodišnje zanemarivanje ovih pojava, ekonomska kriza, jačanje desnice u Evropi, ali i raspirivanjem mržnje pojedinih političara u izbornima kampanjama stvorilo je vrlo ozbiljnu situaciju i podjele u Hrvatskoj. Uzroci ovome sežu od vremena Domovinskog rata i velikosrpske agresije na Hrvatsku koja je razbuktala netrpeljivosti među narodnostima, ali također povratak i  dijelovanje poraženih ideologija u Drugom svjetskom ratu…..Opravdavanje  gosp. Hasanbegovića mladenačkim neiskustvom prema datim izjavama i ponašanjem iz mlađih dana, te sadašnjim izjavama o uvjerljivom antifašistu nisu moralne. Iz ovog razloga smatram da bi gosp. Hasanbegović trebao sam dati ostavku na funkciju…..

Prije tačno 13 mjeseci imao sam intervju sa gospodinom Franjom Habulinom, predsjednikom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Budući da antifašističke priče i djelovanja nikada nije previše, posebno na našim prostorima pa i šire, odlučio sam se za razgovor sa čelnim čovjekom jedne regionalne udruge u RH, odnosno da iz prve ruke čujemo njihova iskustva o prakticiranju antifašističke borbe, kao i da se informiramo o pogledu na neke pojave u hrvatskome društvu koje su naglašeno desnog predznaka – iz njihove, lokalne perspektive.

Kada je osnovana Udruga i koliko članova broji? Da li je postojao neki neposredni povod za osnivanje iste?

FANUKO:Udruga je pravni slijednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata otoka Krka, osnovanog 16. svibnja 1948. godine i kontinuirano djeluje kroz cijeli  ovaj period s time da se 1992. godine mijenja njen naziv u Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.

Udruga trenutno broji 586 članova od čega su 351 žene. Tih davnih dana kad je osnovan Savez pretpostavljam da je povod osnivanju bio okupljanje učesnika NOR-a, razvijanje solidarnosti, humanosti, prijateljstva te raznih oblika društvene pomoći bolesnim i ostarjelim članovima.

Koliko je članova Udruge-učesnika NOR-a, a koliko je njih učestvovalo u Domovinskome ratu?

FANUKO: Živih učesnika NOR-a, članova Udruge, je trinaest, dok je u Domovinskom ratu učestvovalo 25 članova.

Kako sve promičete antifašizam na otoku Krku?

FANUKO: Antifašizam na otoku promičemo projektima namjenjenima građanstvu,  prvenstveno sa mladima, učenicima naših osnovnih škola i srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk  i to kroz sijedeće aktivnosti:

  • organiziranje predavanja na temu holokausta, predavanja antifašizam nekad  i danas, predavanja o nacizmu i neonacizmu.
  • putem  projekata “Putujem i učim” putovanjima “Vlak sjećanja” Auschwitz,

http://www.hrt.hr/enz/regionalni-dnevnik

vlak_sjecanja_01…..Spomen području i Memorijalnom muzeju Jasenovac, muzeju “Lipa pamti”, susretu mladih na Matić poljani (memorijal mira osnovnih škola), Vukovaru, Golom otoku i sl.

  • Obilježavanju dana oslobođenja otoka Krka koje se svake godine održava u drugoj jedinici lokalne samouprave uz nastupe članova škola i lokalnih Udruga.
  • Prisutnošću u javnim medijima, našoj web i facebook stranicama,  antifašista otoka Krka i mladih antifašista otoka Krka.

Da li sudjelujete u obilježavanju značajnih datuma iz Drugog svjetskog rata i izvan Republike Hrvatske, posebno u Bosni i Hercegovini? Surađujete li sa istim i sličnim udrugama iz država nastalim raspadom SFRJ?

FANUKO: U obilježavanju značajnijih datuma osim učešća na području naše Županije i Hrvatske učestvujemo u obilježavanju I zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću i II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Takođe za članove organiziramo temastka putovanja pri čemu smo posjetili Spomen područja Kozare, Neretve, Sutjeske, patizanske bolnice “Franja” u Sloveniji i sl.

Suradnju smo do sada ostvarili sa našim prijateljima Kantonalnog i Glavnog odbora SABNOR-a  BiH  i UABNOR-a Ilidže.

krk-1

Djelujete li na podmlađivanju članstva i jeste li zadovoljni sa odzivom mladih?

FANUKO:Podmlađivanje i rad sa mladima prioritetni  nam je zadatak. Nakon višegodišnjih aktivnosti sa školama pokazuju se i rezultati: osnovali smo Forum mladih antifašista udruge čime smo stvorili temelje za rad i druženje mladih članova Udruge.

Prije nekoliko dana su se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu postrojili crnokošuljaši, odnosno pripadnici tzv. “Hrvatskih domoljubnih snaga”. Kako komentirate taj događaj u središtu glavnog grada Hrvatske i jeste li i kako, eventualno, u ime Udruge reagirali?

FANUKO:Ono što je nama, na našem otoku nepojmljivo, događa se u našem glavnom gradu, ali i na drugim područjima Hrvatske. Osokoljeni izbornom kampanjom i pobjedom desne opcije, pod perjanicom Domoljubja, ali i ne funkcioniranja pravne države,  širi se nacionalizam, služe se mise zadušnice za zločince, formiraju se i vojno obučavaju pripadnici tzv. “Hrvatskih domoljubnih snaga”. Naša reakcija na ova događanja je uglavnom bila u informiranju članstva i građana o navedenim događanjima i informiranju članova o organiziranju protestnih  skupova antifašista.

crnokosuljasi-zagreb

Nažalost, paradiranje crnokošuljaša krajem februara/veljače u Zagrebu nije jedina slika posljednjih godina iz Hrvatske koja je obišla svijet s takvom ili sličnom porukom. Sjetimo se svastike na splitskom Poljudu, pa Šimunićevog “za dom spremni” u Maksimiru. Ima li Hrvatska ozbiljnih problema sa fašizmom posljednjih godina i gdje, eventualno, treba tražiti uzroke takvim pojavama u hrvatskome društvu? Kako preventivno djelovati i kako odgovoriti na takve pojave?

FANUKO:Da, svjedoci smo bujanja fašizma, podjelama i netrpeljivosima. Dugogodišnje zanemarivanje ovih pojava, ekonomska kriza, jačanje desnice u Evropi, ali i raspirivanjem mržnje pojedinih političara u izbornima kampanjama stvorilo je vrlo ozbiljnu situaciju i podjele u Hrvatskoj. Uzroci ovome sežu od vremena Domovinskog rata i velikosrpske agresije na Hrvatsku koja je razbuktala netrpeljivosti među narodnostima, ali također povratak i  dijelovanje poraženih ideologija u Drugom svjetskom ratu. Navedeni ekscesi prisutniji su u područjima gdje živi mješano stanovništvo. Prvenstveno bi trebalo prestati sa podpirivanjima mržnje od strane političara, ali i djela klera, također bi se u školske udžbenike trebalo ugraditi izučavanje fašizma i antifašizma u Hrvatskoj.

Ima li naci-fašističkih akata na Krku i kako se, eventualno, nosite s njima?

FANUKO:Na području otoka imali smo pojavu slikanja uz fašističke simbole i to trojice učenika. Uz pomoć prosvjetnih djelatnika škola koje pohađaju obavljeni su razgovori sa istima, ukazano im je na neprihvatljivost i negativan značaj iskazivanja fašističkih obilježja te je konstatirano da je odgoj u familiji kod jedne učenice uzrok ovakvog ponašanja. Drugih negativnih istupa na našem području nije bilo.

Vaša i mnoge druge udruge sa antifašističkim predznakom diljem Hrvatske, sigurno daju svoj veliki obol u borbi protiv svih akata baziranih na poraženim ideologijama u Drugom svjetskom ratu. Da li svoj doprinos u toj borbi daju i oni koji obnašaju vlast na razini Države budući da je Hrvatska ustavno utemeljena na antifašizmu?

FANUKO:Organizirane udruge doprinose širenju svijesti o antifašističkim tekovinama, o miroljubivosti, toleranciji i poštivanju različitosti. Međutim, imamo i područja gdje su antifašističke udruge gotovo izumrle, nemaju podršku jedinica lokalne samouprave, nemaju prostorija niti se njihove aktivnosti financiraju. Često se puta obnašatelji vlasti ne žele eksponirati u zaštiti interesa antifašizma pred očitim nasrtajima ekstremne desnice. Teško će biti, ali mislim ne i nemoguće, nadoknaditi propušteno, godine spuštanja pogleda od prisutnih problema.

Udruživanjem i jačanjem antifašističkih Udruga, ali ne samo njih, možemo pozitivno djelovati na smirivanje netrpeljivosti i prepoznavanju značaja antifašizma.

Smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nisu samo zatražili neki domaći politički i kulturni krugovi, nego i Centar Simon Wiesental, što na neki način “slučaj Hasanbegović” dobija i internacionalni karakter. Kako Vi komentirate taj slučaj, odnosno da li se i Vi zalažete za smjenu aktualnog ministra kulture?

FANUKO:Gledajući sa ljudske i moralne strane smatram da svatko od nas mora biti dosljedan svojim idejama i uvjerenjima, ne možemo biti “suncokreti” koji se okreće u skladu sa trenutnim potrebama. Opravdavanje  gosp. Hasanbegovića mladenačkim neiskustvom prema datim izjavama i ponašanjem iz mlađih dana, te sadašnjim izjavama o uvjerljivom antifašistu nisu moralne. Iz ovog razloga smatram da bi gosp. Hasanbegović trebao sam dati ostavku na funkciju.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (771)

bg-plitvice 1

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s