Nakon što je Izetbegović prvo odbio, pa potom prihvatio poziv Olivéra Várhelyija da pregovara na nivou samozvanih plemenskih poglavica: DODIK I ČOVIĆ TE PREGOVORI S NJIMA O SUDBINI DRŽAVE ISPOD STOLA SU NJEGOV PRIRODNI AMBIJENT!

Posted: 1. Jula 2022. in Intervjui

Mogao sam ovo napisati i kao otvoreno pismo glavnom “junaku” ovog osvrta Bakiru Izetbegoviću ali sam odustao od toga iz prostog razloga što sam mu do sada uputio sijaset takvih pisama od kojih nisam nimalo očekivao da će njihov sadržaj i poruke utjecati na njega i da prestane sa višegodišnjim šibicarenjem gdje je umjesto famozne kuglice ispod šibica ni manje ni više Država i njena sudbina. Ali jesam to radio u nadi da će barem dio javnosti konačno shvatiti s kim imamo posla i da i njega i drugu dvojicu jednostavno treba doslovno pomesti sa političke scene i poslati ih na mjesto koje im zbog svih ovih decenija agonije koju su nam proizvodili – na smetljište historije!

Dakle, ovdje ću se fokusirati samo na Izetbegovića koji je nedavno rezolutno odbio poziv Mađara, Orbanovog čovjeka, sada na dužnosti evropskog komesara za proširenje Olivéra Várhelyija da dođe u Brisel 6. jula i skupa sa Dodikom i Čovićem pregovaraju valjda o izmjenama Izbornog zakona (o čemu bi drugom?!). Međutim, Bakir rekao i onda Bakir slagao! Doduše, ne prvi put. Naime, nakon što je obrazložio svoju prvu odluku da ne ide u Brisel rekavši doslovno: “Kao što sam naglasio u svom prvom pismu, format zajedničkog sastanka, na kojem bi u ime BiH prisustvovali predstavnici konstitutivnih naroda, umjesto predstavnika državnih institucija, za mene nije prihvatljiv i drago mi je što ste odustali od takvog formata….”, danas stiže vijest da će dotični ipak ići 6. jula u Brisel na taj sastanak vrijeđajući inteligenciju prosječnog bosanskog čovjeka praveći se kao da samo dan-dva ranije ništa nije rekao, a rekao je suprotno. Pitamo se javno:

  1. U kakvom svojstvu će B.I. pristupiti tom sastanku jer niti predstavlja neki narod u BiH niti Državu?
  2. O čemu će razgovarati sa svojim višegodišnjim koalicionim partnerima i koga će njihov eventualni dogovor obavezivati? Možda njihove poslanike u Zastupničkom domu P.S BiH?
  3. Zna li Bakir Izetbegović ko je Olivéra Várhelyi i čiju politiku provodi u EU?
  4. Da li je i ovim činom predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva potvrdio da se u društvu domaćih, regionalnih i evropskih desničara osjeća kao riba u vodi?

…. i tako dalje, i tako dalje…..

Uz ovaj osvrt išao bi i poznati pamflet talibansko-esdeaovskog glasila Stav o “101 razlogu zašto bi trebalo glasati za Bakira Izetbegovića”, na koji je odmah uslijedio odgovor od jednog istinskog i osvješćenog patriote naslovljenog “101 razlog zašto ne bi trebalo glasati za Bakira Izetbegovića…”, ponudivši uvjerljive argumente za to. A ja sada da dodam da je ovaj posljednji gaf tog babinog sina koji će rezultirati njegovim po ne znam koji put sjedanjem za isti stol za Dodikom i Čovićem, daleko od institucija države Bosne i Hercegovine, zapravo prirodni ambijent tog tipa sa Poljina ili iz trezora (kako god hoćete da vam ilustriram tu fizičku datost!), odnosno 102. razlog zašto ne bi trebalo glasati za Bakira Izetbegovića!

Neko je jednom sjajno napisao za Čovića, Izetbegovića i Dodika da su to “ljuti rivali ali vječiti koalicioni partneri…” Da li su donijeli išta dobroga Bosni i Hercegovini i njenim građanima, ne pitajte mene već pitajte ptice na grani!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s