Nakon jučerašnjeg početka ravnanja harema Hadži Babine džamije na Hisetima u Banja Luci: BOŽE, NEMOJ IM OPROSTITI, ZNALI SU ŠTA RADE !

Posted: 23. March 2017. in Intervjui
 
Ovo što vidite na gornjoj slici je stvarnost. Počelo je jučer, 22. marta ove godine na lokalitetu harema Hadži Babine džamije u banjalučkom naselju Hiseta. Pisao sam na ovu temu negdje u augustu prošle godine jer su ovi radovi, u svrhu gradnje stambenog objekta na ovoj lokaciji, bili najavljeni. Dakle, očekivale su se ove slike iz Banja Luke baš početkom građevinske sezone. Ali mi, koji se ne mirimo sa ravnanjem naših harema i uništavanjem nišana koji svjedoče o našem višestoljetnom postojanju u Banja Luci, iako svjesni s kim “imamo posla”, nekako u podsvijesti nismo vjerovali da će se ovo ipak desiti. Da li je ovdje zadovoljena neka transparentnost ili nije, manje je bitno, jer dešava se. Da, naša nada nije bila utemeljena, ali je ipak bila nada, ona ljudska, iskonska. Nade više nema.
Oni koji su odobrili ovaj barbarski čin, oni koji se nisu njemu usprotivili a mogli su i morali i oni koji danas provode ono što je papirima ugovoreno, očigledno ne haju za našim nišanima koji su jučer, po kazivanjima očevidaca, barbarski lomljeni i natovarani na kamion te odvoženi na neku deponiju. Oni ne haju što će biti sa kostima onih koje su bile ispod tih nišana…, oni ne haju što se brišu originalni tragovi višestoljetnog postojanja Bošnjaka – muslimana u Banja Luci. Njima je bitan novac. A nama, koje je sve ovo uznemirilo i koji  bespomoćno gledamo ove apokaliptične slike iz našeg grada preostaju jedino kletve: da Bog da njima zemlja kosti izbacivala! Da Bog da im prisjela njihova pohlepa za novcem i ovozemaljskim materijalnim dobrima! Prokleti bili i oni i objekat kojeg će graditi na kostima naših predaka! Bože, nemoj im oprostiti, znali su šta rade!
 
Bedrudin GUŠIĆ
Comments
  1. Hajra ne imali! Barbari! Samo barbari mogu oprostiti i halaliti barbarima.
    “Naši” barbari su halalili srpskim, četničkim na rušenju tolikih, islamskih znakova i biljega; ne samo da nisu ih gonili sudski, nego im je Ustavni sud BiH oprostio urbicid u Banoj Luci,biva četnička vlast i njeni mineri nisu srušili banjalčke džamije, pa tako ni ostale u Bosni. Tzv. islamska zajednica je u ime muslimana, bez manfata i prava amnestirala četnike i ustaše za urbicid diljem Bosne i Hercegovine. Ono što nisu uspjeli (stigli, ostavili su za kasnije) porušiti barbari četnici, ustaše, evo njihovim stopama gaze “naši.” Po mrtvima!
    Nikad nisama kleo javno, ali mi se sada kletva ote, sama od sebe, ne mogu je i neću kontrolirati.
    Haram im bilo!
    Pišeš mi Bedro kako je neko pitao “Zna li Islamska zajenica za ovo” sknavljenje mezarluka? Prava, nepostojeća IZ, koja bi bila utemeljna na Božjoj Knjizi – ovako nešto ne bi dozvilila. Ali takva u nas ne postoji.

    Ova, ovakva je ovaj berbarizam blagosiljala. Ona je postavila takvog muftiju – sliku i rpiliku te i takve islamske zajednice da sviđa poslove po mezarevima. Ka kostima naših starih, kako s enama trag zameo. Pa nisu ni četnici zakoračili u taj mezar, ostavili ga na miru, da mu dohakaju naši – gori od četnika!

    Muftija ne zna ni dvi svezati, usta mu ko olovom zalivena, kad treba nešto kazati, izajsniti se, ali vidi – umije oko para, peko kostiju umrlih. Zato ga je Kavazović i postavio tu gdje je.

    Hodže (čast izuzecima) su uvijek gladne pare. I njima je Bog dao nafaku kao i svakom insanu, ali oni su zazinuli na više. Oči su im gladne, a oči je najteže nahtaniti.

    Zašto se ne buni Džemat?

    Ko će drugi živ, ako neće Džemat ustati u obranu svojih mrtvih!

    Eno, gaze im i raskopavaju, kosti pramdiovske, bihuzure ih na onom svijetu; kako mi možemo biti neuzbhuzureni i ne dignuti svoj glas protiv ovog barzbarizma!

    Eno Kavazović javno prašta i genocid, kao prethodnk mu Cerić.

    Kaže kako su genocid počinili pojedinci i grupice, što je notorna laž, a svi džemati šute na to.

    On vrijeđa i mrtve i žive, mrtve potresa, a živima dosoljava rane.
    U njegovom prisustvu u Potočarima kite letničkog vojvodu Cvijetom Srebreice. A mi – ni mukajet. Čak Kavazović spasava četničkog vojvdu…

    Živi su postali neosjetljivi i na uvrede, poniženja, ne vide pripreme koje Izetbegović i Kavazović obavljaju za novi genocid savazništvom sa četničkim vojvodama kako bi svi osvanuli u Velikoj Srbiji. Džaba što znaju da je Vučić u skupštini Srbije prijetio da će za jednog ubijenog Srbina (četnika) ubiti 100 muslimana i džaba što se laćao oružja i pucao po Sarajevu, gdje on danas uvaženi i dragi gost, pekisnastih cipela u Begovu džamiju su ga upustili. Kavazović srbujući ubjeđuje nas, zajedno sa Zvizdićem, kako nam je taj – četnički vojvda – nama Bošnjacima – najveći prijatelj i garancija.

    Novog genocida, rekao bih.

    Očito je da smo mi narod “koji svaku granicu zla prelazi,” a Allah Dragi ne voli takve. Zato su nam se nesreće popele na grbaču i ne silaze s nje, guraju se, mjesta ima još… Možda bi ih se nekako i otresli, al ne daju oni koji se busaju u prsa da su nam vođe, duhovne i političke. Sve od zla oca i gore matere. Ne daju, jer smo im mi to dupustili Uzeli fursata!

    Da je moga dida ili pramdida neko uzbihuzurio prekopavajući im mezare, ja bih se s takvim lično obračanuo. Ne dao mu Bog da dopane mojih šaka!

  2. damir says:

    nema tuj srece ni napredka doksu god takvi udbasi pohlepnici na vlasti,ja samo nerazumijem taj narod doli nikako zasto to dopustju i tako sute,ili stvarno neznaju ili nesmiju ilisu ti vidjeli da mogu pokraj takvi a rade to sve,je sadse vidi,dasu oni iskreni vjernci upravo kojisu sami otisli odvojilise,u svoj dzemat.jersu skontali dasu te hodze daleko od iskrenosti i bogobojaznosti i vjerovanja kakoje allah naredio i njegov poslanik.a za tog bakiri ili radoncica netreba ni govoriti oni nemaju osjecaja vise ni za ljudskost niti nekog covjeka kamoli za humanost,a od vjere su operisani………kao i taj udbas ceric koji jos taj narod naziva stokom ovo nisam ni znao skorosam sazno i jos nemogu da vjerujem ali svjedok prica,zato dizem ruke od takvi idiota licemjera i nedrzim se vise one sto mnogi govore halali m ne njima netrba niko halaliti tosu pohlepnici grabilisti izdajnici licemjere takvima ja nehalaljivamvec molim Allaha dame udalji sto dalje odnjiha i scuva a njih ponizi i porazi sto prije Amin……….pogledaj samo to………https://www.facebook.com/groups/597953427076981/#

  3. damir says:

    PARDON OVDJE JE PRAVI LINK,OD TOGA LOPOVA LICEMJERA EX REISA UDBASA KOJI JE IZDAJNIK ISKRENI VJERNIKA MUSLIMANA KAO STOSU I UDBASI BILI U KOMUNIZMU I SLALI POSTENE JUDE U ZATVOR TAKO ION………….https://www.facebook.com/upoznaj.iz/videos/1724614257769861/

  4. Ne znam je li Islamska zajednica reagirala na ovaj barbarizam. Ne bi me čudilo da nije.

    Ponovno prelistavam “Parergon” Derviša Sušića. Pogled mi pade na stranicu gdje ovaj vrli poznavalac Islamske zajednice i njene uloge u II svjetskom ratu, piše o IV nepriajteljskoj ofenzivi, poznatoj u povijesti kao “Bitka za ranjenike.”

    Helem, dok partizani preko Kupreškog polja izvlače četiri hiljade ranjenika i po duboku snijegu sa velikim zbjegom gaze prema Prozoru da bi ih spasili u jednoj od najhumanijih bitaka upovijesti, u Sarajevu se u jednoj tiskari slaže “Glasnik” IZ u NDH. U tom broju je i tekst o Ademagi Mešiću, trgovncu i profiteru iz Tešnja, Pavelićevom suradniku…, koji je mhsuz išao u Carigrad moliti Šejh-ul-Islama da mu izda fetvu na osnovu koje će moći ubirati kamate u svojim bankama. Naravno, Islam ne dozvoljava kamate, ali eto, sve se može…

    Ništa se suštinski nije promijenilo do danas.

    Kao i za vrijeme II svjetskog rata kada se IZ dobrim dijelom priklonila “silama osi” i Paveliću, IZ danas nalegla je na rudu Velike Srbije – ne protiveći se opstanku genocidne RS, halaleći genocid i urbicid Šta više, reis Kavazović javno srbuje – vazi nam kako su gencid počinili “pojedinci i grupice” amenstirajući tako državu Srbiju i paradržavu genocidnu RS.

    U isto vrijeme, poslovi cvjetaju.

    Prekopava se Harem u Hisetima, harem koji ni Srbi četnici nisu prekopavali do sada; amin za taj barbarizam dala je IZ u Banjoj Luci. To, kao ni kamate, nema veze sa Islamom i civilizacijom uopće, ali ima sa pohlepom za parama.

  5. Hamdija Todorovac says:

    U prolazu kroz Poljokanov park prije desetak godina dva mlada geometra su se spremali da rade i malo sam s njima govorio. Park je odmah pored ove doticne lokacije harema o kojoj Bedrudin govori. Na drugoj strain parcele vidjeli su se nisani na mezarima pokopanih muslimana koji su svoje zivote najvjerovatnije proveli u ovoj banjaluckoj mahali. Mislim da je tu na jednom dijelu trebala biti sagradjena medresa, a eto sada tu se gradi navodno neka zgrada.
    Ovo je opet jos jedan of losih poteza IZ Banja Luka i muftije ef. Kozlica koji je vodi. Narodu se govori da ostaje u Bosni, a u medjuvremenu se cine mnoge besmislene stvari kao sto je prodaja
    sakralnog haremskog zemljista. Slicnih stvari se desi i u drugim krajevima BiH i vjerovatno bez velike potrebe. Kakvi su to inzinjeri, arhitekte, i ostali profesionalci ako oni ne mogu da nadju tehnicka rjesenja za svoje projekte kojima se nasi mrtvi ne bi uznemiravali? U Banja Luci se prave zgrade gdje treba i ne treba. Neki ljudi jednostavno rade sta god hoce! Sasvim losa planiranja! Postavljanjem stambenih zgrada u podrucje porodicnih kuca namece gubitke vrijednostima tih nekretnina. Dobrih lokacija za stambene zgrade ima dovoljno i nema potrebe dirati u muslimanske hareme. Ovako kako stvari idu koji drugi harem je na redu da uskoro bude unisten?
    Veliko je pitanje da li su postovani odgovarajuci zakoni pri ovoj tranzakciji bez obzira sto je muftija Kozlic bio zagrijani prodavac zemlje starosjedioca Banja Luke i nasih predaka koji su gradili Bosnu da bude ono sto jeste? Na primjer, Republicki zavod za zastitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijedja pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske bi mogao da ima drugacija gledista zakonski sa svoje strane kad su u pitanju ovakvi sakralni slucajevi koji imaju i spomenicku bastinu. Izgleda da etnicko ciscenje jos uvijek ima zamaha.
    Starosjedioci Banja Luke, ukljucujuci i muhadzire po svijetu, trebaju shvatiti da sto se tice banjaluckog muftije ef. Osmana Kozlica neko treba uraditi peticiju Rijasetu IZ da on zauvijek napusti Banja Luku. Ne treba ocekivati mnogo, ali bar vrijedi pokusati. Nama trebaju ljudi u odborima IZ Banja Luka koji vole svoj grad i postuju nasu tesku proslost.

Leave a comment