Mr.sc. Safet-ef. Beganović, Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica: KOMUNIKACIJE I SA NOVIM NAČELNIKOM IMA, AL’ PARA NEMA

Posted: 21. December 2015. in Intervjui

safet ef. beganovic

Trenutno na području Bosanske Dubice žive 2.000 povratnika.….Na području Medžlisa mektebska nastava se održava u dva mekteba koji pohađa 73 učenika.Mektebska nastava se održava u dva mekteba, džuma namaz se klanja u dvije džamije, tokom godine organiziramo  mevlude povodom mubarek noći kao i koncerte u domu kulture i priredbu u osnovnim školama. Tokom ramazana u trećoj džamiji angažujemo studenta koji je rođen i odrastao u Bosanskoj Dubici…..Saradnja nije ni blizu kao sa prethodnim načelnikom, počev od samog budžeta koji  je smanjen sa deset na dvije hiljade na godišnjem nivou…..Posljednjih nekoliko godina nismo zabilježili niti jedan napad.….

Es-selamu alejkum, poštovani efendija! Za početak, hoćete li reći koliko se Bošnjaka do sada vratilo na područje Opštine Bosanska Dubica, odnosno koliko ih tokom cijele godine tamo živi?
BEGANOVIĆ:Trenutno na području Bosanske Dubice žive 2.000 povratnika.
 
Koliko dzemata čini vaš Medžlis i ima li svaki od njih džamiju/mesdžid i imama?
 
BEGANOVIĆ:Na području Medžlisa imaju  4 džamije, tri su obnovljene i svečano otvorene, a jedna je pri završetku.

BF2-A002                                                                             Gradska džamija

U kojoj je fazi obnova najstarije džamije u Bosanskoj Dubici – Čaršijske? Kada je planirano njeno službeno otvorenje?
 
BEGANOVIĆ:U toku su završni radovi, ovih dana se aktivno radi na unutrašnjem uređenju, ne usuđujemo se još razgovarati o otvorenju džamije, a razlog su finansije. Da bismo završili džamiju potrebno nam je još 40.000 KM.
Carsijska dzamija iza mene (B.Dubica)
Čaršijska džamija
Koliko djece pohadja vjersku pouku u svim bosansko-dubičkim džematima?
 
BEGANOVIĆ:Na području Medžlisa mektebska nastava se održava u dva mekteba koji pohađa 73 učenika.
 
Kako je inače organiziran vjerski život na području tog Medzlisa, kako tokom cijele godine tako u povodu ramazana? U koliko se džamija klanja džuma namaz, naprimjer?
 
BEGANOVIĆ:Mektebska nastava se održava u dva mekteba, džuma namaz se klanja u dvije džamije, tokom godine organiziramo  mevlude povodom mubarek noći kao i koncerte u domu kulture i priredbu u osnovnim školama. Tokom ramazana u trećoj džamiji angažujemo studenta koji je rođen i odrastao u Bosanskoj Dubici.
Puhalska-dzamija
 Puhalska džamija 
Kakvi su međunacionalni odnosi u Bosanskoj Dubici? Da li je koliko-toliko uspostavljen ambijent suživota i tolerancije, ili barem život jednih pokraj drugih, ali u miru i medjusobnom uvažavanju?
 
BEGANOVIĆ:Trenutnom situacijom možemo biti zadovoljni, djeca idu zajedno u školu, omladina se druži, a stariji šetaju zajedno korzom.
Dzamija-Polje
Džamija Polje
Poznato mi je da ste imali koretan odnos sa prethodnim opštinskim načelnikom. Kakav imate sa aktuelnim?
 
BEGANOVIĆ:Saradnja nije ni blizu kao sa prethodnim načelnikom, počev od samog budžeta koji  je smanjen sa deset na dvije hiljade na godišnjem nivou, a komunikacije ima i sa novim načelnikom,  al’ para nema.
 
A da li surađujete sa lokalnim predstavnicima pravoslavne i katoličke vjerske zajednice i kako ocjenjujete eventualnu suradnju?
 
BEGANOVIĆ:Saradnje nema iako smo pokušavali da je ostvarimo, izuzev  sa vjeroučiteljima u školama koji svakodnevno komuniciraju sa nama.
 
Ima li pojava napada na džamije i druge objekte u vlasnistvu IZ-e, te skrnavljenja nišana u našim mezarjima, naprimjer? Da li su eventualni počinitelji identificirani i procesuirani?
 
BEGANOVIĆ:Posljednjih nekoliko godina nismo zabilježili niti jedan napad.
 
Na samom kraju, budući da samo rijeka Una, kao medjudržavna granica, dijeli dvije Dubice, imate li kontakt sa predstavnicima katoličke i eventualno pravoslavne crkve iz Hrvatske Dubice?
 
BEGANOVIĆ:Mi smo se odazvali na svečanost otvorenja obnovljene katoličke crkve a i oni su bili u posjeti nama prije tri godine kade su razbijeni prozori na džamiji.
 
Hvala Vam velika za ovaj razgovor.
 
BEGANOVIĆ:
 
RAZGOVARAO:Bedrudin GUŠIĆ (744)
Comments
  1. Zdravko margic niodkud says:

    cuj mora dasi imo tada koncert ili mevlud pasu mislili da je dosla Ceca Cetnikusa.i zato lupali neje to hodza u islamu.koncert muzika….xd a imati Ceric para trazi odnjega.

  2. halid says:

    sellam efendija kad ce meni biti placen kamen sto ste kupili a niste platili,,,,

Leave a comment