Mr. sci. Milan Jovičić: O Aluminuju danas

Posted: 24. Jula 2019. in Intervjui

Piše,Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija

Govorili bi često, naši stari ; „ Poslije boja s kopljem u trnje „?

Možda je danas, lakše biti mudar i pametan, sveznalica kada je u pitanju poslovna politika , problematika kriminala i silnih gubitakau ovoj firmi i konačno gašenje proizvodnje ili propast firme, mnogo i bliža realnim saznanjima, iako je još uvijek u suštini, još mnogo nepoznanica, koje bi se morale razotkriti i kritički sagledati.

Zašto i danas, prilikom očite situacije, mnogi odgovorni za njegovu sudbinu, ne žele niti pomisliti, a kamo li pristupiti procesu stečajnog postupka ?

Kao da je smak svijeta, ali nije, već jasna i konkretna saznanja, ko je šta radio loše u firmi, da se sve negativnosti rasvjetle, kako bi se i8 konačno u svim daljim radnjama u kontinuitetu, moglo znalački i uspješnije pristupilo, nastavku procesa proizvodnje i plansko- programskim zadacima, u obimu i svim mogućim ekonomskim i tehnološko- tehničkim mogućnostima?

Lajicima treba biti jasno, da je upravo nerazumna politička matrica HDZ-a i njegovih struktura, kumovala i dovela do ovoga stanja, iz više razloga;

Prvo, nastavak proizvodnje i način upravljanja u firmi Aluminij, prema njihovoj matrici, bio je katastrofalan,

Drugo, polazeći sa pozicija, apsolutne diskriminacije radnika nehr4vata, zabrana njihovog pristupa svojoj firmi i radnim mjestima, odražava se na značaj i interes države za takvu firmu,

Treće, zabrana pristupa firmi zvaničnih institucija države, omogućila su mešetarenja i kriminal, unutar firme, po mnogim osnovama, bez uvida vlasnika državne imovine,

Četvrto, politika apsurda u firmi i ponašanje njihovog menadžmenta sa Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom i inim njihovim saradnicima, što je sveukupno rukovodstvo HDZ-a isto odobravalo i aminovalo, moralo je izroditi i8 katastrofalne posljedice za stanje i za njihove radnike,

Peto, sindikat zaposlenih radnika nije nikada pošteno, iskreno i zajednički reagovalo, na brojna, već očita nedozvoljena ponašanja svoga ruko0vodstva, te je dozvolilo i da konačno „ maca „ u ova suluda vremena, zakuca i na njihova vrata ?

Uzaludne su bile sve slavopojke, o uspješnom „ Hercegovačkom divu „ koji se transformiše u patuljka, lažno je perfidno i veoma „ lukavo „ pranje i bijeg HDZ-a i Dragaqna Čovića, o izbjegavanju i njihove krivice za nastalo stanje ?

Čista je demagogija, izuzetna ideološka i perfidna farsa, za neupućene, bilo kakva njihova priča i demantovanje, očitih i veoma jasnih činjenica, koje će potvrditi i istinost, ovakvih spoznaja.

Kao osoba, veoma stručna, u problematiku Aluminija, sa svih aspekata, kako stručnih i tehnoloških, isto tako i ekonomskih analiza i saznanja, a posebno kao neposredni , bivši zaposlenik ove firme, godinama sam govorio i pisao, već pune 23 godine, o svim mogućim apsurdima u firmi Aluminij, bez koristi ?

Zato je smiješno i žalosno, kada se danas, posebno od naših političara, u medijama i raznim TV emisijama, kao diletanti i neznalice pojavljuju i diskutuju, na temu firme Aluminij. Prvo, što ne znaju pravo stanje i dešavanja višegodišnja u firmi i drugo, često s8u i nestručni, bez obzira što obnašaju neku vlast, bilo izvršnu ili zakonodavnu ?

U ovome periodu, od 23 godine, u kontinuitetu i redovno, sve u vezi Aluminija, pratio sam i rad ili nerad, odnosno ponašanje i svih premijera u Vladi Federacije, kao i njihovih ministara za industriju i energetiku ?

Redovno sam isticao, a to potvrđujem i ovim sadržajem, da su svi oni bili karike ili kumovi, nakaradnog i kriminalnog „ aluminijskoga lanca „

Međutim, moram da priznam i da istaknem posebnu pozitivnu ulogu, jedinog ministra u vladi Federacije, gospodina Reufa Bajrovića ?

Naime, upravo me ovih dana sa svojom izjavom u medijima, potsjeti naš predsjednikPredsjedništva, gospodin Željko Komšić; „

„ Da je DF 2015. godine izašao iz tadašnje Vlade Federacije BiH upravo zbog Aluminija, odnosno zbog načina kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zamislio da se treba upravljati javnim preduzećima u Federaciji BiH..

Istina, rekao je Komšić, SDA je Čovića podržala u takvom načinu upravljanja kompanijom“ / završen citat /.?

Upravo me ova izjava asocirala, da istaknem veliku i značajnu ulogu, iz toga vremena, aktuelnog ministra Reufa Bajrovića, koji je jedan i jedini u svome mandatu i pokušao nešto dobro da uradi u ovoj firmi.

Nažalost, mlađan i neupućen da se sam uputi u ovo gnijezdo jastrebova HDZ-a, veoma ga je brzo Dragan Čović i njegovi koalicioni partneri onemogućili mu svojoj dobroj nakani.

Ovom prilikom, sam uputi i otvoreno pismo, poštovanom ministru Reufu Bajroviću, kojega u cjelosti prenosim, upravo radi javnosti i njihovog saznanja,a i da podržim ove stavove Željka Komšića?

Otvoreno pismo Reufu Bajroviću

Poštovani bivši ministre energetike, industrije i rudarstva u Vladi Federacije, gospodine Reufe Bajroviću, naši stari mudri ljudi bi govorili; „Ptica koja visoko leti nisko pada„ a posebno ako je golubica i ako se nađe iznad jastrebovog gnijezda.Pisao sam ti na samom startu tvoga imenovanja, veoma kritično i sa dobrim namjerama, sa pozicije iskusnog i prekaljenog privrednika i stručnjaka, u želji da te tako mladog i pametnog ali i neiskusnog malo i usmjerim ili podučim, da si ptica golubica u jatu jastrebova ili jagnje koje je zalutalo u jazbinu vukova, te kako se trebaš ponašati na izazovnoj funkciji, veoma kompleksnoj u našim mafijaškim i kriminalnim uslovima privređivanja.

Bijela golubica visoko leti dok je jastrebovi ne ulove !

Veoma brzo, sam si odlučio, da poletiš iznad te pećine nad kojom su jastrebovi, a u njoj vukovi ili primjernije aždaje sa „ čistokrvnom„ rasom lukavih Latina ili hrvatskih čimbenika.

Aluminijski jastrebovi i njihovi „ čistokrvni „ hranioci !

Nažalost, bio si sam , pa si naivno dirnuo u ovo jastrebovo gnijezdo, koje su svojevremeno njihovi bojovnici agresorskim pohodima osvojili, uzurpirali, protjerali i diskriminirali sve ostale, koji su bili bez „ čistokrvne„ Isusove krvi Oca nacije, Poglavnika i njihovih doglavnika i drugih mafijaša i kriminalaca koji su se u međuvremenu već 20 godina kotili u svojoj jazbini.

Domaće vlasti i pojedinci u njoj, kao ulizice i podaničko- poltronski elementi, tapšali su ih i povlađivali, a za to vrijeme međunarodni faktori nijemo su posmatrali našu radničku golgotu, pogotovo Bošnjaka i Srba, skrojenu u duhu i prema zakonima Herceg- Bosne, sa ciljem realizacije strateškog interesa Hrvatske u firmi Aluminij.

Poštovani bivši ministre Reufe Bajroviću, nisi ti to sve znao, jer si živio u civilizovanom društvu, u duhu demokratije i razumjevanja, a za to vrijeme su naši obespravljeni radnici vodili svakodnevnu, grčevitu i pravednu bitku u cilju ostvarivanja naših prava. Nažalost, za to isto vrijeme, sve Vlade Federacije, njihovi premijeri i ministri energetike, svojim su poltronskim ponašanjem ili očitim neradom u interesu države i radnika, doprinijeli stanju firme kao velikom gubitašu i našem neriješenom statusu u smislu adekvatnog obeštećenja. U toj borbi „ Za državu i čovjeka„, istinski su „ veliki uspjeh„ ostvarili premijer Nermin Nikšić i ministar Erdal Trhulj, jer su uspjeli protjerati preko 1000 radnika srpske nacionalnosti.

Da li si se, poštovani Reufe Bajroviću, zaista oslonio i vjerovao svome premijeru Fadilu Novaliću, koji i dalje smatra da je normalno da firma Aluminij treba pripasti HDZ-u, čime je automatski i tvoja borba za depolitizaciju firme u startu bila osuđena na veleizdaju i propast cjelovitog sistema vladanja i upravljanja državnim kapitalom, što se i obistinilo sudskim odlukama, a čimbenik Marinko Čavara jedva dočekao da te što prije smijeni. Premijer Fadil Novalić, kao najobičniji „ apartčik„ svojih stranačkih nakaradnih opredjeljenja, sa dječijim smješkom na licu, ni u jednom trenutku nije iskazao svojim indentitetom pripadnost realnom sektoru, o kome tako pompezno i lažno priča.To dovoljno govori da sam nije spreman i sposoban, ni intelektualno, ni fizički, ni umno, a ni profesionalno, i da dalje funkciju premijera Vlade Federacije.

Poštovani Reufe Bajroviću, vjerovatno si sagledao da će tvoja ideja o depolitizaciji firme Aluminij i inih, koje me ne interesuju, ostati sstranački plijen njihovih agresorskih ideologija i izvršioca, a i starnačka ideološka zabluda tvoga Predsjednika i stranke DF kojoj pripadaš, a vezana za borbu i ostvarenje ravnopravnosti svih građana i naroda u svim segmetima naše društvene zbilje.

Ovo moje pismo i moja razmišljanja imaju za cilj prije svega, jedno veliko ljudsko izvinjenje prema tebi, koga sam u startu kritički posmatrao i sa velikom nevjericom pratio tvoja nastojanja i tvoje sposobnosti. Međutim, sve si pokušao i nisi mogao uspjeti. Sam ćeš biti svega svjestan ili već jesi. Zato ti iskreno preporučujem da se vratiš u civilizaciju, u demokratske tokove kojima si pripadao i bio im vičan, jer i „ boljševička„ opcija kojoj si se priklonio bila je tvoj životni promašaj.

Aluminijski jastrebovi i njihovi „ čistokrvni „ hranioci !

Nažalost,  bio si sam , pa si  naivno  dirnuo u ovo jastrebovo gnijezdo,  koje su svojevremeno njihovi bojovnici agresorskim pohodima osvojili, uzurpirali,  protjerali i diskriminirali sve ostale,  koji su bili bez  „ čistokrvne„ Isusove krvi Oca nacije,  Poglavnika i njihovih doglavnika i drugih mafijaša i kriminalaca koji su se u međuvremenu već 20 godina kotili u svojoj jazbini.

Domaće vlasti i pojedinci u njoj, kao ulizice i podaničko- poltronski elementi, tapšali su ih  i povlađivali, a za to vrijeme međunarodni faktori nijemo su posmatrali  našu radničku golgotu,  pogotovo  Bošnjaka i Srba, skrojenu u duhu  i prema zakonima Herceg- Bosne,  sa ciljem realizacije strateškog interesa Hrvatske u firmi Aluminij.

Poštovani bivši ministre Reufe Bajroviću,  nisi ti to sve znao, jer si živio u civilizovanom društvu,  u duhu demokratije i razumjevanja,  a za to vrijeme su naši obespravljeni radnici vodili svakodnevnu,  grčevitu i pravednu bitku u cilju ostvarivanja naših prava. Nažalost,  za to isto vrijeme,  sve  Vlade Federacije,  njihovi premijeri i ministri energetike,  svojim su  poltronskim ponašanjem ili  očitim neradom u interesu  države i  radnika,  doprinijeli  stanju firme kao  velikom gubitašu i našem neriješenom statusu u smislu adekvatnog obeštećenja. U toj borbi „ Za državu i čovjeka„,  istinski su  „ veliki uspjeh„ ostvarili premijer Nermin Nikšić i ministar Erdal Trhulj,  jer su uspjeli protjerati preko 1000  radnika srpske nacionalnosti.

Da li si se,  poštovani Reufe Bajroviću, zaista oslonio i vjerovao svome premijeru Fadilu Novaliću, koji i dalje smatra da je normalno da firma Aluminij treba pripasti HDZ-u,  čime je automatski i tvoja borba za depolitizaciju firme u startu bila osuđena  na veleizdaju i propast cjelovitog sistema  vladanja i upravljanja državnim kapitalom, što se i obistinilo sudskim odlukama, a čimbenik Marinko Čavara jedva dočekao da te što prije smijeni. Premijer Fadil Novalić, kao najobičniji „ apartčik„ svojih stranačkih nakaradnih opredjeljenja, sa dječijim smješkom na licu, ni u jednom trenutku nije iskazao svojim indentitetom pripadnost realnom sektoru, o kome tako pompezno i lažno priča.To dovoljno govori da sam nije spreman i sposoban, ni intelektualno, ni fizički, ni umno, a ni profesionalno, i da dalje  funkciju premijera Vlade Federacije.

Poštovani Reufe Bajroviću, vjerovatno si sagledao da će tvoja ideja o depolitizaciji firme Aluminij i inih,  koje me ne interesuju, ostati sstranački plijen njihovih agresorskih ideologija i izvršioca, a i starnačka ideološka zabluda tvoga Predsjednika i stranke DF kojoj pripadaš, a vezana za borbu i ostvarenje  ravnopravnosti svih građana i naroda u svim segmetima naše društvene zbilje.

Ovo  moje  pismo i moja  razmišljanja  imaju za cilj prije svega,  jedno veliko  ljudsko izvinjenje prema tebi, koga  sam u startu kritički posmatrao i sa velikom nevjericom pratio  tvoja nastojanja i tvoje sposobnosti. Međutim,  sve si pokušao i nisi mogao uspjeti. Sam ćeš biti svega svjestan ili već jesi. Zato ti iskreno preporučujem da se vratiš u civilizaciju, u demokratske tokove kojima si pripadao i bio im vičan, jer i „ boljševička„ opcija kojoj si se priklonio bila je tvoj životni promašaj.

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s