Saopštenje Vojvođanskog kluba: GOSPODO, MALO STE SE PRERAČUNALI, VOJVOĐANSKO PITANJE JE UVELIKO OTVORENO!

Posted: 30. December 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub

30. decembra  2015. godine, u Novom Sadu

Socijalistička partija Srbije i njen lider, Ivica Dačić, su se nedavnim izjavama u Novom Sadu pridružili Srpskoj naprednoj stranci u pokušaju da opravdaju sve nesreće i zla koje su, prema sopstvenim građanima, počinili krajem osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka.

Prvi put, Dačič sa očiglednim ponosom govori o neustavnom rušenju autonomije Vojvodine 1988. godine, kao o zasluzi svoje partije. Zato Vojvođanski klub želi da to, takođe, istakne: istina je, najveća zasluga za rušenje Ustavom garantovanog položaja Vojvodine u Srbiji, pripada Socijalističkoj partiji Srbije. Oni su razbili temelje vojvođanske samouprave, oni su, zajedno sa nekadašnjim radikalima, današnjim naprednjacima, direktno odgovorni: za političke progone krajem osamdesetih, za naša stradanja devedesetih, za odlazak vojvođanske mladosti kako ne bi bila uvučena u neželjeni rat i za proterivanje ne-Srba iz Vojvodine. Oni su krivi što smo od najrazvijenije regije postali sirotinja, koja više nema prava ni da se zove Vojvođanima.

Gospodo, sve te zasluge vam rado priznajemo i nećemo ih zaboraviti!

Danas, kad svi Dačići, Vučići i Bajatovići viču kako „neće dozvoliti da Vojvodina postane otvoreno pitanje“, možemo samo da poručimo: zakasnili ste, gospodo – Vojvodina je već postala i otvoreno i internacionalno pitanje! Najbolji dokaz je činjenica da o tome stalno govorite baš vi! Vojvođani su, napokon, uspeli da na dnevni red javnosti Vojvodine, Srbije, ali i Evrope, stave pitanje položaja Vojvodine u Srbiji.

Mi nismo separatisti, ali vi jeste direktno odgovorni za formiranje separatističkih opcija u Vojvodini, jer, kao i sve autokrate, nemate sluha za realne – pravno, ekonomski i istorijski utemeljene zahteve Vojvođana.

Aktuelna vlast zaboravlja da Vojvodina nikada nije bila samo Srpska. Vojvodina pripada građanima Vojvodine, svih nacija, čiji preci su legitimno i legalno odlučili da hoće da se Vojvodina pripoji Srbiji, kao elementu šire državne celine. Te šire državne celine više nema. Građani Vojvodine u tim novim, promenjenim uslovima, ne traže izlazak Vojvodine iz Srbije. To je samo vaša konstrukcija, kojom plašite ostatak Srbije. Mi nećemo izdvajanje iz Srbije, ali hoćemo da se prava Vojvodine i Vojvođana poštuju.  

Svaki vaš bahati potez, samo učvršćuje borbu za promenu Ustavnog položaja Vojvodine u Srbiji. Juče ste usvojili  izmenjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se  naša plodna vojvođanska zemlja na tacni daje domaćim i stranim tajkunima. Otimate nam ono što je naše! Nepoštovanjem Ustava, do ponižavajućeg nivoa smanjujete budžet Vojvodine. Bogatu Vojvodinu svodite na prosjakinju koju terate da Vas moli za sopstveni  novac! Varate se, ako mislite da ćete time obesmisliti i samu autonomiju Vojvodine. Naprotiv, time samo povećavate broj onih  koji  se bore za Vojvodinu!

Koliko nam je danas dobro ne treba da nam kaže ni Vučić, ni bilo koja televizija. To vidimo i sami. A koliko će nam sutra biti dobro, opet ne treba niko ništa da nam obećava. Biće nam onoliko dobro za koliko se izborimo.

Zato Vojvođanski klub poziva sve stranke i nevladine organizacije, javne ličnosti i pojedince da se  ujedinimo u borbi za za jačanje položaja i nadležnosti Vojvodine u Srbiji, za našu plodnu oranicu koju država nemilice krčmi, za naše pravo da se nikome ne prebrojavaju ni srpska, ni mađarska, ni slovačka, ni rumunska, ni ukrajinska, ni rusinska, ni bilo koja  krvna zrnca.  

Da ne dozvolimo da Vojvodinu bilo ko pljačka, ponižava, zastrašuje, zakida i maltretira. Republika Srbija najmanje, jer je u pitanju naša zajednička država u kojoj Vojvođani više ne mogu dozvoliti da budu građani drugog reda.

Za Vojvođanski klub

Dr Branislava Kostić, Predsednica

Kontakt:   E-mail:    vojvodjanski.klub@hotmail.com; 063 18 44 006

Comments
  1. Zdravko margic niodkud says:

    to samo ostro.nedajte se tim zlotvorima.

Leave a comment