Popis hrvatskih novinara i ostalih suradnika Udbe!

Posted: 13. Oktobra 2013. in Intervjui

Poštovani  čitatelji,

jedan eminentni bošnjački intelektualac, pedagog i islamski mislilac je, kako sam tvrdi, ovih dana bio izložen gruboj harangi sandžačkog muftije Muamer ef. Zukorlića, nedvosmisleno najomraženijeg čovjeka u Sandžaku, putem portala http://www.bosnjaci.net (usput, ne otvaram niti čitam taj portal, iz higijenskih razloga !!!), jer je, navodno, u jednoj tv. emisiji na OBN-u na pitanje novinara da li je reis bivši Cerić bio saradnik komunističke tajne policije odgovorio: “Da, to je objavio hrvatski tisak…”, a onda se čudio kakvom on to narodu pripada na čelu čije je vjerske zajednice bio čovjek koji je radio za zloglasnu Udbu.  Muamer ef. Zukorlić je nakon toga, kako tvrdi taj bošnjački intelektualac, pedagog i islamski mislilac, prisilio svoje rođake koje je instalirao u tzv. Sabor IZ-e Sandžaka da traže njegovo udaljavanje sa svih visokoobrazovnih institucija IZ-e. Također navodi da je taj nezvanični zahtjev spomenuti muftija pokušao staviti na dnevni red Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini ( u Sarajevu), ali ga je dočekao sarajevski muftija Husein-ef. Smajić, (žrtva Udbe, politički robijaš) i rekao da je to nedopustivo jer je Cerić Mustafa zaista bio “udbaš”, jer je to javna tajna, nakon čega je odbijen Zukorlićev prijedlog da se uopće diskutira o njegovom zahtjevu. 

Sve ove navode mi je izrekao neposredno taj bošnjački intelektualac – jedan od onih koji su bili žrtve montiranog udbaškog procesa iz 1983. i predložio da objavim “vrlo tajni dokument hrvatske tajne službe (istina ili podmetanje)”, odnosno “Popis hrvatskih novinara i ostalih suradnika Udbe”, na kojem se nalazi i ime bivšeg reisu-l-uleme IZ BiH Mustafe efendije Cerića (boldirano), što sam i prihvatio. 

Bedrudin GUŠIĆ

U VRLO TAJNOM DOKUMENTU HRVATSKE TAJNE SLUŽBE

Dokumenti
U VRLO TAJNOM DOKUMENTU HRVATSKE TAJNE SLUŽBE
(istina ili podmetanje)

Popis hrvatskih novinara i ostalih suradnika Udbe!

U dokumentu “SURADNIČKA MREŽA”, sastavljenom 1997. godine novinari navedeni kao suradnici Udbe su: Inoslav Bešker, kodno ime Olivier, Obrad Kosovac, nije navedeno kodno ime, Mirjana Rakić Lora, Zvonko Varošanec Pan, Žarko Modrić, Bole, Mario Profaca Sokrat, Zvonko Zmazek Orao, Mladen Pleše, Tomislav Jakić Jantar, Dubravko Grakalić Lenon, Hidajet Biščević Luks…

SURADNIČKA MREŽA VRLO TAJNO

Služba državne sigurnosti RSUP-a SRH
(djelomična rekonstrukcija)
Zagreb, srpanj 1997. godine

U hrvatskoj je obavještajnoj zajednici godine 1997. sačinjen dolument pod nazivom “SURADNIČKA MREŽA”službe državne sigurnosti RSP-a SRH (djelomična rekonstrukcija) u kojemu je navedeno i oko 200 osoba za koje se tvrdi da su bili suradnici bivše jugoslavenske tajne službe, poznate pod nazivom Udba. Dokument je odmah označen “vrlo tajnim” i nikad dosad nije cjelovito ni djelomično objavljen. O njemu se samo nagađalo, kao i o imenima onih koji su u njemu navedeni kao suradnici Udbe.

Hrvatski list je dulje vrijeme u posjedu tog dokumenta. Nismo ga objavljivali jer smo bili uvjereni da je odavno u javnosti, a napose u političkim strukturama, prestala potreba za političkom ili politikantskom uporabom nekadašnjih političkih angažmana pojedinaca koji su u većoj ili manjoj mjeri i danas angažirani na javnim poslovima. Kako ni politička vlast od samoga početka stjecanja nezavisnosti nije željela potezati problem lustracije, promičući, po našem mišljenju ispravnu ideju pomirdbe unutar hrvatskog naroda, nije bilo posebna razloga ni povoda objaviti popis suradnika u mreži nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi. Vrijeme je, međutim, pokazalo da je problem samo potisnut, ne i adaktiran s moralno-političkim vrjednosnim ocjenama. U tako nepročišćenoj Hrvatskoj s vremena na vrijeme pokreću se rasprave o tome tko jest, a tko nije radio za tajnu službu bivše države, a to se redovito događa uslijed međusobnih privatnih obračuna pojedinaca i interferencije njihovih političkih ili radnih ambicija. Nedavno je glavni bivši urednik HTV-a iz razdoblja 1991 i 1992. godine, izjavio kako ima popis novinara koji su radili za Udbu, a koji su, kako je rekao,i danas aktivni na državnoj televiziji i u drugim medijskim kućama. Marčinko nije popis objavio. Nakon istupa koji je izazvao pravu buru u hrvatskoj javnosti, naglo je zašutio i prestao davati izjave za javnost, kao što odbija objaviti obećani popis hrvatskih novinara i Udbinih suradnika.
Mi smo se ovog puta odlučili objaviti dokument s popisom Udbinih suradnika, među kojima ima i danas aktivnih i poznatih novinara, ali bivših i sadašnjih vrlo poznatih političara. Pritom, Hrvatski list ni u kom slučaju ne želi objavom popisa potaknuti ni proizvesti linč osoba koje je obavještavna zajednica navela da su bili suradnici tajnih službi propale države. Isto tako Hrvatski list objavom ove “Suradničke mreže” ne jamči istinitost podataka navedenih u njoj. Mi samo jamčimo da objavljeni dokument potječe iz hrvatskih sigurnosnih službi iz 1997. godine. Po našim nepotvrđenim spoznajama rekonstrukciju suradničke mreže sačinio je Josip Perković, koji je i sam bio šef Udbe na području Hrvatske za vrijeme Jugoslavije, a početkom rata je “prešao na hrvatsku stranu”. Perković je najvjerojatnije 1997. godine na zahtjev obavještajne zajednice izradio dokument u kojemu je naveo osobe za koje je znao da su unutar Udbine suradničke mreže.
Poznato nam je i to da je ovaj tajni dokument bio i kasnije pronađen prilikom pretresa stana Miroslava Šeparovića koji je jedno vrijeme bio šef obavještajne zajednice u Hrvatskoj.
Dakle Hrvatski se list objavom popisa označenih “suradnika” Udbe ne zauzima ni za kakav revanšizam prema tim osobama niti ih želi moralno ili politički diskvalificirati ili ekskomunicirati, posebice i zbog činjenice da je informativna razina suradnje sa zloglasnim jugoslavenskim službama odavno izgubila znaćenje kaznenog djela, a još više zbog mogućnosti da su neki pojedinci bili registrirani kao suradnici mimo njihova znanja, a samo na osnovu jednog ili više razgovora te da su u Udbinim dosjeima dobili i kodno ime bez svoga znanja. No, držimo da javnost ima pravo znati da postoji dokument hrvatskih sigurnosnih službi s naznačenim imenima Udbine suradničke mreže u Hrvatskoj. A kad je riječ o samim novinarima potrebno je samo podsjetiti da je nedavno i Hrvatsko novinarsko drtuštvo, uz ostalo, istaknulo kako za bilo kojeg novinara niej časno surađivati s bilo kojom tajnom službom, jugoslavenskom ili hrvatskom.

Udba je u Hrvatskoj godišnje koristila 2.000 suradnika

U tajnom dokumentu “Suradnička mreža…navodi se da u suradničku mrežu spadaju osobe koje su bile suradnici i operativne veze, a za “glavni princip zasnivanja suradnje navodila se dragovoljnost motivirana domoljubljem i humanizmom (socijalistička svijest). Tek su izuzetno, zbog siguronosnih ili operastivnih razloga, suradnja mogla zasnivati na materijalnom i drugom interesu ili na kompromitirajućem materijalu.” ” Suradnik je bio definiran kao osoba koja svjesno, tajno, organizirano i kontinuirano prikuplja podatke i obavjestenja ili izvršava druge zadatke za potrebe Službe…”, kaže se u dokumentu pod nazivom ” Suradnička mreža”. U nastavku se potanko objašnjava što je bila zadaća suradnika. Uz ostalo: prikupljanje podataka i obavještenja o odredjenoj obavještajnoj, terorističkoj ili protuustavnoj djelatnosti, kao i podatke i obavještenja od značaja za sigurnost i međunarodne, gospodarske i druge interese SFRJ, neposredno učestvovanje u operativnim operacijama, operativnim i dvojnim kombinacijama, plasiranje pripremljenih informacija i dezinformacija, uloga veznika ili rezidenta za drzanje na vezi drugih suradnika, učestvovanje u tajnom praćenju i osmatranju…” Suradnici su kategorizirani, stoji nadalje u “suradničkoj mreži kao suradnici obavjkeštajci, suradnici rezidenti, suradnici dvojnici,suradnici baza, suradnici u razvoju. SDS, odnosno Udba angažirala je suradnike i na prostoru SFRJ i u inozemstvu, te je bila dužna suradniku i operativnoj mreži pružiti pravnu ili svaku drugu pomoć, isplačivati i dogovorenu materijalnu naknadu, ako je suradnik motiviran materijalnim motivma. U posebnom poglavlju pod nazivom “Stanje u Hrvatskoj” ističe se, da je Služba između 1980. i 1990. godine godišnje koristila oko 2.000 suradnika i operativnih veza po svim linijama rada (u ovaj broj nije uračunata suradnička mreža obrambenmih priprema i osiguiranja osoba i objekata.) Dodaje se da je tijekom svake godine dolazilo do fluktuacije suradničke mreže, tj. jedan dio mreže je brisan, ali su s druge strane angažirane, nove osobe za suradnju. Na kraju opisnog dijela suradničke mreže navodi se, da su se suradnički dosjei nalazili u Centrima SDS odnosno kod operativnih djelatnika, koji su suradnike držali na vezi. “Postala je obveza da se dosjei suradmika sa kojima je prekinuta suradnja sređeni dostave sjedištu Službe radi odlaganja u dokumentaciju. Međutim ova obveza nije dosljedno poštovana. Tek je 1990. godine izvršena djelomična analiza deregistrirane suradničke mreže o čemu postoji i mikrofilmski zapis u V odjelu SZUP-a” Na samom kraju:” temeljem nama poznatih podataka u suradničkom odnosu s a SDS RSUP-a SRH bile su slijedeće osobe: ”

====================================

Inoslav Bešker – Olivier, Centar Zagreb, vjerske zajednice

Ante Lentić -“Jakov” i “Živko”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika

Obrad Kosovac

Mirjana Rakić – “Lora”, centar zagreb, kontraobavještajna problematika

Zvonko Varošanec – “Pan”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Ante Kesić – “Pajo”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Žarko Modrić – sportski trener i novinar, “Bole”, centar Zagreb, kontrasobavještajna problematika

Mario Profaca – “Sokrat”, centar Zagreb, hrvatski nacionalizam i kontraobavještajna problematika

Zvonko Zmazek – “Orao”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika

Željko Brichta – “Javor”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika

Petar Brečić – “Ivo” , centar Zagreb, unutarnja problematika

Dražen Delać- “Mladen”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Drago Šubić – “Volonter”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Mladen Pleše – centar Zagreb

Tomislav Jakić – “Jantar”, centar Zagreb, unutarnja i kontraobavještajna problematika

Dubravko Grakalić – “Lenon”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Vladimir Funić – “Sportaš”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika

Josip Marotti – “Ares”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Ljerka Njerš –

Miroslav Većenaj – “Željko”, centar Zagreb

Dalibor dr. Brozović – “Forum”, centar Split, unutarnja problematika

Branko dr Bošnjak – “Vrtlar” i “Parker”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Josip Ivičević Bakulić – “Zona”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Goran Beus – “Odisej”, centar Split i zagreb

Dr Mladen Zvonarević – “Denis” i njegova supruga “Avican”

Borka dr. Božić – “Bobo”, centar Sisak, unutarnja problematika

Branimir Podhratski – “Kant”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Josip Malić – “Pedagog”, direktor Školske knjige, centar Zagreb

Dubravko Kuštrak -“Elektron”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Ante dr Franić – “Tin”, “Dizdar”, centar Split, unutarnja problematika

Ivan dr Cesar -“Branko”,centar Zagreb, unutarnja i vanjska problematika

Ivan Vekić – “Srećko”, centar Osijek unutarnja problematika, (bivši ministar UP)

Vladimir Šeks – “Kolega” i još neki pseudonimi, suradnja se odvijala kroz seriju informativnih razgovora, centar Osijek,

Zlatko Kramarić – “Tom” centar Osijek, unutarnja problematika

Hidajet Bišćević – “Luks”, centar Zagreb, kontraobavještajna problematika

Srđan Vrcan – “Časlav”, centar Split, unutarnja problematika

Dragutin Lipert – unutarnja problematika

Ivica Maštruko – “Katolik”, imao vaše pseudonima, centar Split, unutarnja problematika,

Đuro Miladin -” Vlaho”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Vladimir Ivković – “Nestor”, centar Zagreb, unutarnja problematika (odvjetnik)

Nikola Vučetić – “Bodul”, centar Zagreb, (odvjetnik)

Ivan Vukić – “Grgur”, centar Rijeka, unutarnja problematika

Berislav Jandrić – “Faruk”, centar Zagreb, unutarnja, problematika

Ivo Gugić – sjedište službe, ubijeni biskup iz Kotora

Šefko OmerbaŠić – centar Zagreb

Mustafa Cerić – “Vezir”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Petar Olujić – “Aco”, svećenik SPC, centar Sisak

Luka Vincetić – “Vinko”, svećenik RKC,centar Osijek

Vergilijo Bilić – “Zmorac”, centar Split

Vladimir Švenda – “Adam”, svećenik RKC, centar Bjelovar

Josip Rački – “Stolar”, svećenik RKC,centar Osijek

Stjepan Karalić – “Štef’, svećenik RKC, centar Osijek

Ivan Dotur – “Cezar”, svećenik RKC, centar Split

Tomislav Tenšek – “Morlak”, svećenik RKC, centar Zagreb

Mirko Bingula – “Miloš”, centar Osijek, RKC,

Mile Perenčević – “Lađa”, svećenik SPC, centar Karlovac

Dušan Kulundžić – “Rodo”, svećenik SPC, centar Osijek

Marinko Zadro – “Ero”, centar Zagreb, RKC,

Branko Belec – “Denis”, centar Bjelovar, RKC

Josip Fruk – “Grenadir”,centar Zagreb, RKC,

Mirko Kemiveš ~ “Mario”, svećenik RKC, centar Varaždin

Teodor Katić – “Nikola”, centar Osijek, SPC

Aleksa Kuđeljić – “Jovan”, centar Osijek, SPC

Ivan Keđo – “Ciko”, centar Split, unutarnja problematika

Krunoslav Šuto – “Luj”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Lovrenko Aljinović – “Jozo”, centar Split, unutarnja problematika

Nedjeljko Mađarac – “Denis”, centar Osijek, unutarnja problematika

Slavko Borojević – “Vuk”, centar Osijek, unutarnja problematika

Branka Majstorović-Blažević – “Vuka”, centar Osijek, unutarnja problematika

Špika – “Lord”, centar Osijek, kontraobavještajna problematika (bivši dir. IPK)

Pavo Božićević – “Slavonac”, centar Osijek, unutarnja problematika

Zef Daka – “Davor”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Veap Kurtiši – “Kiš”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Jovica Balać – “Zrmanja”, centar Split, unutarnja problematika

Nikola Krišto – “Bokser”, centar Zagreb

Zlatko Lagundžija – “Mostarac”, centar Osijek, KP dom

Đuro Balataj – “Vule”, centar Zagreb, KP dom

Frano Marunica – “Dover”, centar Zagreb, sve problematike

Vinko Gadža – “Graničar”, centar Split, unutarnja problematika

Martin Matica – “Tin”, centar Zagreb, unutarnja i kontraob. problematika

Mile Alilović – “Ero”, centar Split, kontraob. problematika

Ivo Rudenjak – “Adria”, centar Split, kontraob. problematika

Milo Đivanović – “Jagel”, centar Rijeka, kontraob. problematika

Mihajlo Karadžić – “Filozof”, centar Zagreb, preventivni rad (carinik)

Branko Mraović – “Viktorija”, centar Zagreb, unutarnja problematika

Ivan Očak – “Knjaz”, centar Zagreb, kontraob. problematika

Višnja Karlovčan – “Vasja”, centar Zagreb, kontraob. problematika

Josip Krušec – “Dino”, centar Zagreb, kontraob. problematika

Dr. Žarko Dolinar – centar Zagreb, emigracija (Švic.)

Ivan Cerovac – “Putnik”, centar Zagreb, emigracija (prekid krajem 80-tih) (Nj)

Boris Lukšić – “Dejan”, centar Split, emigracija (Nj)

Zvonko Butković “Crni”, centar Osijek, emigracija (Nj)

Ivo Šimunović – “Oskar”, II odjel, emigracija (Nj)

Antun Krpeljević – “Vladimir”, centar Split, emigracija (F)

Mato Hajduk – “Kemo”, centar Zagreb, emigracija (Nj)

Dinko Jukić – “Širme”, centar Split, emigracija (F)

Ivan Jukić – “Đorđe”, centar Split, emigracija, (F)

Ivan Erceg – “Andro”, centar Split, emigracija (Nj)

Neven Baričević – “Marko”, centar Split, emigracija, (F)

Dinko Galić – ” Budo”, centar Split, emigracija (Šved.)

Zdravko Majer – “Borac”, centar Osijek, emigracija (Austral.)

Željko Majer – “Crveni”, centar Osijek, emigracija (Nj)

Željko Duvnjak – “Žak”, centar Osijek, emigracija (Švic.) –

Dragomir Brzović – “Šuica”, centar Zagreb,emigracija

Ante Lubina – “Joško”, centar Split, emigracija (USA)

Vladimir Cerovečki – “Bojan”, centar Zagreb, emigracija

RudolfKranjec – “Primo”,centar Zagreb, emigracija (Nj)

Vladimir Mikac – “Neno”, centar Bjelovar, emigracija

Petar Dabelić – “Meki”, centar Zagreb, emigracija

Ante Kovač – “Ivan”, centar Split, emigracija (Austral.)

Zlatko Bojić – “Poksa”, centar Osijek, emigracija (Nj)

Katica Krišto – “Anita”, centar Osijek, emigracija

Branko Sklepić – “Jerko”, centar Zagreb, emigracija

Ljerka Kruhek – “Zelinka”, centar Zagreb, emigracija

Pero Marjanović – “Laufer”, centar Osijek, emigracija

Dušanka Lijić – centar Osijek, emigracija (F)

Anđa Lazić – “Dinarka”,centar Split, čet. emigracija

Ivo Jolić – centar Zagreb, emigracija (USA)

Jere Panđić – “Stric”, centar Split, emigraacija (Nj)

Jure Žižić – “Miloš”, centar Split,emigracija (F)

Krunoslav Prates – “Stiv”, II odjel, emigracija, (Nj)

Jure Knezović – “Majk”, centar Zagreb,emigracija (Nj)

Ivica Čemerić – centar Zagreb,emigracija (Nj), suradnja prekinuta zgog izdaje njemačkoj službi

Ivica Kolonić- “Kec”, centar Bjelovar, emigracija (nj), suradnja prekinuta zbog izdaje njemačkoj službi

Mato Šarčević – centar Rijeka, emigracija, (Nj), suradnja prekinuta radi izdaje njemačkoj službi

Milan Buškain-Gagarin – “Knez”, centar Split, emigracija (NJ), prekinuto radi izdaje njemačkoj službi

IvoČudina – “Crni”, centar Zagreb, emigracija (Nj),

Miroslav Škrinjarić – “Pjesnik”, centar Zagreb, emigracija (Nj)

Stjepan Mesek – “Dubravko”, centar Zagreb, emigracija (Nj)

Ivan Buljan – “Iko”, centar Split, emigracija

Mato Andrić – “Mali”, centar Osijek, emigracija (Nj)

Marko Markovac – “Stribor”, centar Osijek, emigracija (Šved)

Branko Zovko – “Spačva”, centar Osijek,emigracija

Jozef Miler – “Hamilton”, centar Osijek, emigracija (NJ)

Stanislav Milošić Geza -“Pisac” centar Osijek, emigracija (NJ) umro

Žaja (rođaci) – Gamischpartenkirchen (Nj), jedan na vezi sluzžbe u Hrvatskoj, jedan kao konobar radio u Kelnu i bio dobar s Ledićem – na vezi Srpskoj službi

Jurić – centar Zagreb, emigracija (Nj), raniji vlasnik bistroa “Kivi”

Jasmina Kalinić – “Doxa”, centar Zagreb

Slobodan Delić – “Ujak”, centar Osijek, čet. emigracija (USA)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s