Zainab Al-Suwaij, suosnivač i izvršni direktor Američkog Islamskog Kongresa (AIC): BRINEMO SE O LJUDSKIM I GRAĐANSKIM PRAVIMA, KREIRAJUĆI RAZUMIJEVANJE I PREVAZILAŽENJE GLASA EKSTREMIZMA

Posted: 10. October 2012. in Intervjui
 Imala sam čast raditi sa Bosanskom zajednicom dugi niz godina, uključujući i rad na njihovom useljenju ovdje u SAD-u. Podijelili smo  priče o borbi za slobodu i pravdu, dijelili hranu i zajedničke izazove s kojima smo suočeni. Za mene su ove uspomene i prijateljstva pravo blago. Istovremeno mislim da Bosanska zajednica donosi jarku kulturu i naslijeđe u američki život.

Kada je osnovan AIC i što je bio neposredan povod za njegovu uspostavu?

 
ZAINAB AL-SUWAIJ: Razlog za osnivanje AIC je stvoriti glas za tihu muslimansku većinu. Mi se brinemo o ljudskim i građanskim pravima, kreirajući razumijevanje i prevazilaženje glasa ekstremizma.
 
Da li su osnivanju AIC prethodile neke predrasude protiv muslimana u SAD-u i kako se vaša organizacija  nosi s tim od  početka do danas?
ZAINAB AL-SUWAIJ: Obrazovanje kroz događaje i dijalog i objašnjavanje ljudima koji nemaju znanja o tim stvarima.
Šta je, zapravo, suština misije AIC?
ZAINAB AL-SUWAIJ: Promicanje ljudskih i građanskih prava, kako bi promovirali građanski angažman, te promicali toleranciju i razumijevanje unutar multikonfesionalne zajednice.
 
 Osim u Washingtonu, u kojim  još gradovima u SAD-u i svijetu imate svoje urede?
ZAINAB AL-SUWAIJ:  U Bostonu, Tunisu, Kairu, Bagdadu i Basri.
AIC tim u Tunisu
Koji su vaši aktivni programi?
ZAINAB AL-SUWAIJ:  Projekt Nur, serijali uglednih zvaničnika sa Capitol Hill-a, te Svjedok serijala, među ostalima
Što možete reći o projektu, “Nur”?
  ZAINAB AL-SUWAIJ:  Projekt Nur je vođen studentskom  inicijativom zagovaranja za socijalnu u cilju podrške odgovornim liderima da njeguju ozračje prihvaćanja i međusobnog poštovanja između muslimana i svih zajednica.
 
Iako ste nepolitička i neprofitna organizacija, ipak,što mislite o filmu “Nevinost muslimana” ? Hoće li  i kako taj  film utjecati na uspjeh vaše misije?
ZAINAB AL-SUWAIJ: Nisam gledala film.
 Kako poruke vaše organizacije o mogućem suživotu i toleranciji različitih kultura, nacionalnosti i religija dolaze do ušiju političara, kako u SAD-u tako i diljem svijeta, uključujući i islamski svijet?
ZAINAB AL-SUWAIJ:  Kroz događaje, tribine, društvene medije, biltene, i našu web stranicu.
Planirate li otvoriti urede i u drugim gradovima u SAD-u i svijetu?
ZAINAB AL-SUWAIJ:  Da, mi uvijek tražimo gdje možemo proširiti naš posao.
 Imate li posebnu poruku za naše čitatelje, i sve ljude u SAD-u i svijetu?
ZAINAB AL-SUWAIJ:  Imala sam čast raditi sa Bosanskom zajednicom dugi niz godina, uključujući i rad na njihovom useljenju ovdje u SAD-u. Podijelili smo  priče o borbi za slobodu i pravdu, dijelili hranu i zajedničke izazove s kojima smo suočeni. Za mene su ove uspomene i prijateljstva pravo blago. Istovremeno mislim da Bosanska zajednica donosi jarku kulturu i naslijeđe u američki život.
Hvala Vam puno za ovaj razgovor.
ZAINAB AL-SUWAIJ:
 
RAZGOVOR VODIO: Bedrudin GUŠIĆ (402)

Leave a comment