Mr. sci. Milan Jovičić: O poruci Vučića u Priboju

Posted: 13. Januara 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

Upravo zahvaljujući saradnji i redovnoj objavi mojih tekstova “ Sandžaklija Magazinu “, pišem i šaljem vam ovaj tekst.

Poštovani i dragi moji Novopazarci i Sandžaklije, maksuz vama iz lijepe, ponosne i prkosne Bosne i Hercegovine,pišem ovaj sadržaj uz srdačne pozdrave i najljepše želje za vaš prosperitet i svaki napredak.

Kao, Novopazarski zet i uz srdačan pozdrav  sinu Goranu, rođenom u vašem gradu, danas građaninu prelijepe Švicarske, baš ovim povodom i simbolikom o kojoj je riječ, želim vas podsjetiti na mnoge događaje.

Kao rođeni Sarajlija, Bosanac ili bosanski Srbin,odrastao i odgajan u duhu zajedništva, ljubavi, humanosti, dostojanstveno u okruženju mojih vrlih komšija Bošnjaka, ostao sam obogaćen tim mentalitetom i prekrasnim  Božijim/ Allahovim  porukama  iz Kur'ana i Evanđelja,u ovom tmurnom i zlom vremenu dešavanja, ostao sam i dosljedan toga puta.

Upravo ovim povodom nemilih događanja u Priboju, te posjeti predsjednika Aleksandra Vučića i njegove besjede, kao i poruke  iz naslova; “ Srbi i Bošnjaci, neće se tući “ želim vam i ponešto poručiti, kao iskusni i vrli građanin ove moje jedine domovine Bosne i Hercegovine, koja i dan danas živi i bori se protiv recidiva ideološke matrice Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića iz Karađorđeva.

Kao agresori i uzurpatori, sa istoka i zapada, velikosrpski i velikohrvatski ubojiti nacionalisti, sa svojim guslarom iz Laktaša i diktatorom Miloradom Dodikom i jaranom “ rušilačkim blizancem “ orguljašem iz Mostara, doglavnikom Draganom Čovićem, ne vole ovu Bosnu i Hercegovinu i često slave svoje genocidne tvorevine Republiku Srpsku i Herceg Bosnu.

Žive u ludačkoj težnji i nastojanjima, da ih pretvore u državice, da ostvare raspad naše države i da ih pripoje “ srpskome svetu “ velike Srbije i nekadašnje ustaške NDH-azije.

Kao uspješni student beogradskog Univerziteta i svršeni elektro inžinjer, bio sam graditelj velikih industrijskih objekata u Srbiji i mojoj Bosni i Hercegovini, ukupno šest velikih tvornica,te sam kao stručnjak  doprinio dosta  razvoju ovih nam nekadašnjih prekrasnih Republika, velike nam  sjajne Juge.

Bio sam i aktivni društveno- politički radnik ili parlamentarac Skupštine SFRJ u Beogradu ispred moje domovine BiH.

Nekada sam se, početkom 90-tih godina u ovoj istoj Saveznoj skupštini i sukobio sa Slobodanom Miloševićem, tvorcem tzv. “ balvan revolucije “ koja se rađala u to vrijeme i razvijala od Triglava do Đevđelije.

Pitao sam ga tada, da li je svjestan da će doći vrijeme kada će odgovarati pred sudom pravde, za ova svoja nedjela, a njegov odgovor je uslijedio ; “ To je želja moga srpskoga nroda “.

Osvrćući se danas na sve sudske odluke međunarodnog suda u Hagu i njihovu doktrinu da narodi nisu krivi, već su induvidualci odgovorni , njima se sudi, kao ratnim zločincima , rekao bih, neka bude tako za individualnu odgovornost, ali je činjenica, bar u Bosni i Hercegovini, da je ostala kolektivnja mržnja i narodi se mrze, što je i prava i jedina istina.

Lično znam, da ste imali jednog veoma uzoritog, čestitog i umnog čovjeka, rah. Efendiju Zukorlića, koji je uvijek ispravno mislio i dobro govorio, upravo u interesu svih vas, svojih Sandžaklija.

Nažalost, takvih ljudina je danas malo ostalo i kod nas i  kod vas, na svim našim Balkanskim prostorima.

Ovim želim posebno da istaknem i sve “slavopojke“ i poruke i vašeg predsjednika, gospodina Aleksandra Vučića, koji upućuje i vama povodom nemilog događaja u Priboju.

Ovo ističem iz razloga, veoma dobrog poznavanja istoga i brojnih sličnih poruka, koje godinama odašilje nama u našu Bosnu ponosnu, ali je njegovo ponašanje, nažalost sasvim kontradiktorno namjerama i željama ostvarenja njegovih poruka, a zašto ?

Ima za svoga glavnog mentora i savjetnika, velikog Srbina i rušitelja naše Bosne i Hercegovine, posebno javno istaknutog mrzitelja “Muslimana“ kako ih često naziva u našoj domovini, guslara i psihopatu, svoga doktora Radovana Karadžića iz Haga, guslara iz Laktaša Milorada Dodika.

Dakle, on nije niti Bosanac, niti bosanski Srbin, mrzi ovu državu do zlih granica, a miljenik je svoga Vučka i njegovih vučića iz Beograda.

Zajednički su negatori genocida u Srebrenici i svojih ubojitih  agresorskih dejstava u Bosni i Hercegovini, rušitelji njenoga sistema vlasti i redovni osporavajući elementi njenoga integriteta i suvreniteta.

Pored moga silnog životnog iskustva, kao građanina ovih naših nekadašnjih zajedničkih prostora, svjetski čovjek, privrednik, professor i poliglota više jezika, studirao sam Elektrotehniku u neposrednoj blizini i Vučićevog Pravnog fakulteta.

U više navrata sam mu i lično pisao otvorena pisma, gajio sam i određene simpatije, posebno iza brojnih njegovih slavopojki, kakva je recimo i ova vama upućena, ali mu nikako mi Bosanci nismo uspjeli nikada dokazati da se treba osloboditi ovakvih i sličnih “krpelja i stjenica“ i raznih štetočina, koji nama građanima Bosne i Hercegovine, još uvijek sišu krv iz naših vena, kao recidivi ideologije i politike naslijeđene od Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.

Iako je to poznato, mojim vrlim Sandžaklijama ali vrijedi ponavljati, Koliko su Srpske agresorske snage držale u opsadi moje Sarajevo i ubijali njegove nevine građane.

Isti srpski aggressor je sa istoka kao i hrvatski sa zapada, napadao, rušio i ubijao nedužno stanovništvo Mostara, a hrvatske snage su 09.maja 1993. godine napale sve Bošnjake i odvodili su ih u brojne logore po Hercegovini.

Isto tako, hiljade naših Mostaraca, sa cijelim porodicama su protjerani u zemlje Evrope i svijeta, a imovina im je opljačkana.

Ostaje nam svima, nama i vama, dokle zaista vjerovati i Aleksandru Vučiću  i njegovim brojnim “ vučićima “ recimo Vulinu, Dačiću i ostalim njegovim istomišljenicima.

Poštovanie i drage moje Sandžaklije, bar mi Bosanci i Hercegovci imamo jedno gorko u tužno iskustvo, do današnjih dana, te  nas ništa i ne može iznenaditi, uzdati se u se i svoje sposobnosti i mogućnosti, uz pomoć iskrenih prijatelja i nebesku pomoć .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s