Mr. sci. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke: PONOSAN SAM NA ČINJENICU DA RIJEKA IMA, PO MNOGIMA, NAJLJEPŠU DŽAMIJU U EUROPI

Posted: 14. June 2013. in Intervjui

Vojko Obersnel promo slike za publikacije (5)

Rijeka Gateway projekt kroz kojeg se modernizira i revitalizira riječki prometni pravac odnosno riječka luka, ali i stvara novi gradski izlaz na more i čitav niz sadržaja u središtu grada, na nekada dominantno lučkom području. Kroz ovaj projekt Rijeka će, gledano s morske strane, dobiti potpuno novu vizuru, ali i nove sadržaje važne za razvoj, turizma i moderne industrije što u konačnici vodi i do novih radnih mjesta….. Situacija u 3. maju nije idealna i upravo zato će se provesti restrukturiranje tvrtke. Ipak, kao i za svaku tvrtku, tako je i za riječko brodogradilište najvažnije osigurati nove poslove što, obzirom na svjetsku krizu i globalnu stagnaciju u brodogradnji, nije jednostavno….. U Rijeci se u posljednjih desetak godina puno pažnje posvećivalo razvoju urbanog turizma i rezultati se vide. Tako je Rijeka 2000. godine bilježila 64 tisuće noćenja, a prošle, 2012. godine, 135 tisuća noćenja. Posljednjih godina u Rijeci je otvoreno desetak novih hostela, sve je više i privatnih iznajmljivača…..Riječka burna povijest, njezin geografski položaj zbog kojeg je uvijek bila na rubu svih država kojima je kroz stoljeća pripadala, ali i procvat teške industrije u minulom stoljeću zbog kojeg su u grad stizali radnici sa svih strana, izmiješali su u Rijeci različite nacije i kulture. Sve to stvorilo je Rijeku kakva je danas…..

Gospodine Obersnel! Razgovaramo dan nakon drugog kruga lokalnih izbora u RH i na kojima ste ponovo pobijedili za gradonačelnika Rijeke, odnosno izabrani 5-ti puta uzastopno. Čestitam!

OBERSNEL: Hvala na čestitkama. Još jedan mandat na čelu Rijeke za mene je, kao i do sada, velika čast, ali prije svega i velika obaveza prema građanima u smislu realizacije programa s kojim sam izašao pred Riječane i dobio njihovo povjerenje.

Koja biste postignuća realizirana u proteklih 12 i više godina, kao gradonačelnik, izdvojili kao značajna za grad Rijeku i njegove građane?

OBERSNEL: Rijeka Gateway projekt kroz kojeg se modernizira i revitalizira riječki prometni pravac odnosno riječka luka, ali i stvara novi gradski izlaz na more i čitav niz sadržaja u središtu grada, na nekada dominantno lučkom području. Kroz ovaj projekt Rijeka će, gledano s morske strane, dobiti potpuno novu vizuru, ali i nove sadržaje važne za razvoj, turizma i moderne industrije što u konačnici vodi i do novih radnih mjesta.

Isto tako, projekt kojeg moram izdvojiti je transformacija nekadašnje vojarne u vrlo atraktivnom dijelu grada, na području Trsata, u gradsko sveučilišno središte i kampus, svojevrsni studentski grad.

Projekata koji su promijenili grad ima još, no po mom mišljenju, ovi koje sam opisao najvažniji su za budućnost našeg grada.

 Koji su projekti započeti prije netom završenih izbora a evo, imate priliku da ih kao prvi čovjek Grada i završite? Ima li na pomolu novih projekata?

OBERSNEL: Projekti o kojima sam govorio u prethodnom odgovoru spadaju među takve. No tu je i čitav niz drugih započetih poslova koji zbog svog obima ne mogu biti realizirani u jednom mandatu. To su, primjerice, veliki infrastrukturni projekti poput proširenja vodovodne i kanalizacijske mreže za koja očekujemo i nepovratna sredstva Europske unije, izgradnja novih gradskih prometnica, dodatno jačanje socijalnog programa Grada Rijeka koji je i sada među najizdašnijima u državi ili pak nastavak projekta izgradnje novih dječjih vrtića. Radi se, zapravo, o čitavom nizu razvojnih projekata, a jedan od njih je svakako i transformacija nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, smještenog u rubnom dijelu gradskog središta, u kulturno središte grada s muzejima i centralnom gradskom knjižnicom.

Koji su riječki privredni subjekti nositelji ekonomskog razvoja Grada?

OBERSNEL: Jedna od glavnih djelatnosti u Rijeci i dalje je industrija, prvenstveno brodogradnja, ali tu je i čitav niz subjekata koji se bave, nazovimo to tako, novom industrijom. Naime, činjenica je da nema više teške industrije po kojoj je Rijeka bila prepoznatljiva u vrijeme bivše Jugoslavije, no sada se čitav niz malih i srednjih poduzetnika bavi nekom vrstom industrije. Tu je i treća farmaceutska kuća u Hrvatskoj Jadran galenski laboratorij, a moram spomenuti i luku kao jedan od glavnih privrednih subjekata u gradu.

U posljednjem desetljeću i trgovina je postala značajan gospodarski faktor u gradu, a sve se više razvija i sveučilište, ali segment gospodarstva koji se bazira na visokoj tehnologiji.

Brodogradilište “3. maj” je nekad bio nezaobilazna tema kada je riječ o riječkom, hrvatskom pa i šire gospodarstvu. Kakva je situacija danas u toj tvrtki? Da li ga je “Uljanik” kupio?

OBERSNEL: Proces privatizacije odnosno ulazak Uljanika u vlasničku strukturu 3.maja je pri kraju i očekujem da će biti dovršen do kraja mjeseca. Situacija u 3. maju nije idealna i upravo zato će se provesti restrukturiranje tvrtke. Ipak, kao i za svaku tvrtku, tako je i za riječko brodogradilište najvažnije osigurati nove poslove što, obzirom na svjetsku krizu i globalnu stagnaciju u brodogradnji, nije jednostavno.

 Međutim, Rijeka je oduvijek bila (i ostala, nadam se) i turistički grad. Šta Grad, između ostalog, nudi svojim gostima, kako ljeti tako i tijekom godine?

OBERSNEL: U Rijeci se u posljednjih desetak godina puno pažnje posvećivalo razvoju urbanog turizma i rezultati se vide. Tako je Rijeka 2000. godine bilježila 64 tisuće noćenja, a prošle, 2012. godine, 135 tisuća noćenja. Posljednjih godina u Rijeci je otvoreno desetak novih hostela, sve je više i privatnih iznajmljivača.

Što se tiče događanja, ona su zaista brojna. Ljeto u tom smislu svakako već godinama obilježavaju Riječke ljetne noći, manifestacija u sklopu koje najrazličitije gradske lokacije postaju pozornice pa se tako predstave izvode i na plažama.

Tu su i ljetni glazbeni festivali, ali i čitav niz kulturnih i sportskih događanja tijekom cijele godine.

Rijeka iz zraka sa zgradom terminala foto TZ Rijeka

 Pri Gradskoj upravi djeluje i Vijeće nacionalnih manjina. Zaista, kakav je položaj manjina na području grada Rijeke kada su u pitanju zapošljavanje, obrazovanje, kulturna i vjerska djelatnost, naprimjer?

OBERSNEL: Pripadnici manjina imaju jednaka prava kao i većinsko stanovništvo. Tu nema nikakve razlike. Rijeka je poznata kao mjesto tolerancije, mjesto uvažavanja različitosti i to jedna od karakteristika našeg grada kojom se zaista ponosim.

Rijeka je jedan od najpozitivnijih primjera multukulturalnosti, što je čini jednim od najpoznatijih gradova u tom pogledu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regionu. Jedinstvo različitosti je zaista vrlina i bogatsvo za one koji su to uspjeli postići. Čemu grad Rijeka ima da zahvali svoju sada tradicionalnu multietničnost, multikulturalnost itd…. – samim građanima, vlastima – kako onim prijašnjim tako i današnjim, povijesnim i drugim okolnostima….?

OBERSNEL: Vjerujem da je prvenstveno stvar u Riječanima i njihovom načinu razmišljanja te u kulturnom nasljeđu, a tek onda, posredno, i u gradskom vodstvu jer smatram da građani odabiru da ih predstavljaju ljudi čija su razmišljanja najbliža njihovim stavovima.

Riječka burna povijest, njezin geografski položaj zbog kojeg je uvijek bila na rubu svih država kojima je kroz stoljeća pripadala, ali i procvat teške industrije u minulom stoljeću zbog kojeg su u grad stizali radnici sa svih strana, izmiješali su u Rijeci različite nacije i kulture. Sve to stvorilo je Rijeku kakva je danas.

Kakvu suradnju ostvarujete kao gradonačelnik sa predstavnicima nacionalnih manjina, posebno bosnjačkom, odosno bosansko-hercegovačkom?

OBERSNEL: Suradnja je odlična. Primjerice, izgradnja Islamskog centra s džamijom u Rijeci možda najbolje ilustrira naše odnose. Islamska zajednica iskazala je interes za izgradnju svog centra, a Gradska uprava im je izašla u susret koliko god je to bilo moguće i početkom svibnja otvorena je riječka džamija.

Šta je Rijeka dobila izgradnjom i stavljanjem u funkciju Islamskog centra na Gornjem Zametu?

OBERSNEL: Ponosan sam na činjenicu da Rijeka ima, po mnogima, najljepšu džamiju u Europi. Džamija je projektirana po skulpturi poznatog kipara Dušanja Džamonje i zaista se radi o arhitektonski vrlo uspjelom djelu.

Naravno, estetski i arhitektonski dio priče samo je mali segment projekta Islamskog centra i džamije – prava vrijednost je u tome da su građani islamske vjeroispovijesti dobili svoj prostor za molitvu.

Dzamija-u-Rijeci-Foto-Marko-GRACIN-8_gallery_embed_item

No, moram istaknuti da uz džamiju i katoličke crkve, Rijeka ima i pravoslavne crkve ili pak baptističku crkvu, dakle, poštuju se sve vjere.

Još nekoliko sedmica nas dijeli od ulaska RH u EU. Šta to posebno, eventualno, znači za grad Rijeku?

OBERSNEL: Rijeka, već sam spomenuo, multikulturalan grad, grad koji je oduvijek proeuropski orijentiran, ali i grad koji je svoje najproduktivnije godine doživio kao dio velikih asocijacija. Stoga sam uvjeren da je Rijeci mjesto u Europskoj uniji.

No, uz to što je ulazak Hrvatske pa tako i Rijeke u EU velika prilika jer, među ostalim, donosi mogućnost korištenja sredstava iz izdašnih europskih fondova za realizaciju raznolikih projekata, to je svakako i velik izazov. Naime, treba znati kako iskoristiti ta sredstva, treba imati prave projekte. Upravo zato, Strategija razvoja Rijeke koja je u procesu donašanja, a izrasta iz izbornog programa s kojim sa izašao pred birače i dobio njihovo povjerenje, usklađena je s europskom Strategijom razvoja i planiramo velike gradske razvojne projekte kandidirati za spomenuta sredstva iz EU fondova.

Isto tako, ulazak u EU donosi otvaranje granica odnosno lakši i jednostavniji protok robe stoga vjerujem da je članstvo u EU dobra stvar i za Rijeku i za cijelu Hrvatsku.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

OBERSNEL: Hvala Vama i srdačan pozdrav Vašim čitateljima koje pozivam da posjete Rijeku.

RAZGOVOR VODIO: Bedrudin GUŠIĆ (490)

bedro-new-1002

Leave a comment