Archive for 14. May 2024.

Dakle, odabrana družina mostrskih šahista, upriličila je ovih dana druženje, povodom proslave i sjećanja na voljene osobe i svijetle datume naše istorije, najhumanije bitke na Neretvi u četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi, u bitci za “ ranjenike na smargdnoj i ispjevanoj Neretvi u Jablanici.
Kako je za nas “ šah značio život, a život je bio šah”upravo u znaku zahvalnosti i najvećem sinu našeg naroda, voljenom i dragom Titu kroz šahovsku igru kao borbu, željeli smo se potsjetiti na njegove pobjede, njegov lik i djela.
Na primjeru šahovske igre do pobjede željeli smo provesti, uz prisjećanja na lijepe trenutke naše slavne istorije i vrijeme u prijatnom i emotivnom druženju u suživotu na dva životna ljudska i idilična poimanja zajedničkog suživotau igri šaha i borbe u šahu i životu, kao individua.
Svakako je na prvom mjestu i nezaboravna pouka i poruka voljenoga nam Tita, “ Da čuvamo bratstvo i jedinstvo, kao zjenicu oka svoga “, kao i durga naša šahovska “ Gens una sumus “/ Jedan smo rod “.
Nažalost, ostali smo i bez jedne i druge životne pouke ili poruke, koje su u našim nedoličnim odnosima i ponašanjima, u agresorskom periodu, izgubile svaki moralnu i civilizovanu vrijednost značenja i primjene u našoj svakodnevnici međuljudskih odnosa.
Poslije pobjede nad fašizmom, došao je period razvoja i metastaziranja unutrašnjih domaćih “ nacionalističkih klica “ svih oblika i poriva, došao je u realnost i našu zajedničku stvarnost “ nacionalizam “ ubojiti i od prethodnoga fašizma i svih njegovih oblika djelovanja.
Naš voljeni komandant i državnika drug Tita, izvrsno je znao šta znači ovaj nacionalizam, ali na našu žalost njegovim odlaskom, skrivene i pritajene klice ovog najvećeg neljudskog poriva su se ubrzano razvijale u našem društvu i dovele nas do našeg jada i bijede, našeg beznađa i urušavanja brojnih ljudskih vrijednosti u svim domenima suživota i zajedničkih vrijednosti.

Piše; Mr. Milan Jovičić. Mostarski Srajlija, Bosanac !
Evo se i danas, subota 11.maja.2024 godine, sa velikom pažnjom i ljubavlju, rado prisjećamo dana bitke na Neretvi. Prisutni su u Jablanici mnogi domoljubi, koji su još uvijek ostali na Vašem putu, poštovani i uvaženi komandante druže Tito i naš i svjetski priznati veliki državnik i vođa naših partizana u borbi protiv fašizma i njegovih kvislinga u Drugom svjetskom ratu.

Evo nam i danas upravo na istorijskom času i pričaju o Vama i Vašim borcima i mnogi neposredni učesnici ovih događanja, kao recimo partizan Ivan Karamatić iz Ploča, sa svojim brojnim poprsjem odlikovanja i slikom voljenog nam i nezaboravnog druga Tita, sa svojim 97 godina prisutan je danas ovome slavlju i prisjećanju na te slavne dane “ bitke za ranjenike “ ili tzv. četvrte neprijateljske ofanzive.
“Bitka na Neretvi, također poznata pod njemačkim kodnim imenom Fall Weiss (njemački za “Bijeli slučaj”), a u Jugoslaviji često nazivan Četvrtom neprijateljskom ofenzivom, bio je njemački strateški plan o zajedničkom napadu Sila osovine započet početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini, tijekom Drugog svjetskog rata. Ofenziva je trajala od siječnja do travnja 1943. godine.
Nijemci su htjeli uništiti središnje zapovjedništvo Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije, i glavnu Partizansku bolnicu. Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri talijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica. Procjenjuje se da je preko 150 000 vojnika sila osovine napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili ranjenici./citat Wikpedia /.

Srušeni most na Neretvi iMemorijalni most na Neretvi 

Međutim,poslije svečanosti iz Jablanice, malo južnije na putu za Mostar na Neretvi, zdržala se naša mostarska grupa šahista na veoma bogatom ručku sa pečenom jagnjetinom, u afirmisanom restoranu Kovačevića. Ovom prigodom ponajmanje je bilo price o našoj mučnoj i turobnoj društveno-poliitčkoj realnosti u našim današnjim uslovima i prilikama. Zadržali smo se na 64 polja naše nenadmašne mašte i šahovske -životne igre i borbe.

Poslije izvanredne i obilate zakuske sa jagnjetinom, počastili smo se i sa domaćim hercegovačkim trešnjama sa ranča našeg vrijednog Omera Faladžića.

Kao gosti našeg pristiglog kolege iz Italije, veoma znanog biznismena sa serijom CNC mašina i sopstvenom proizvodnjom za tržište svojih proizvoda, svojski nas je sve počastio naš ugledni šahista Senad Dorić, mostarac i još uvijek aktivni šahista veoma uspješni u Italiji.
Biznismen Senad Dorić i doktor Sulujmen Mulić, kao šahovski znalci.

Dva jarana, doajeni mostarskog i konjičkog šaha, mr. Jovičić Milan i dr. Sulejman Mulić

Svakako su društvo činilili doktor Sulejman Mulić afirmisani dječiji specijalista, veliki aktivista i organizator šahovskog života u Konjicu i šire, izuzetni čovjk i ljudina, veoma prijatni sagovornik. U društvu sa Mr Milanom Jovičićem, doajenom šahovske igre u gradu Mostaru, velikim graditeljem industrijskih objekata u bivšoj Jugi, profesorom i poliglotom imalo se o čemu interesantnom ćaskati cijelo vrijeme, dok se jela jagnjetine sa ražnja, uz pivce, vino i moju lozu radi apetita.

U druženju su nam pomagali i ljudine, šahisti visokog kalibra, od šahovskog sudije Omera Faladžića, alfe i omega mostarskoga šaha i izvrsnog organizatora svih dugogodišnjih šahovskih aktivnosti u Mostaru, Hercegovini i široj domovini Bosni i Hercegovini. Naš Omer je inače i izvrsan fotograf, tako da su sve fotografije sa našeg druženja i prethodne posjete slavlju u Jablanici povodom bitke ena Neretvi njegovo umjetničko foto djelo.

Veliki ljudina i fotograf, veoma strogi FIDE šahovski sudija i dobar tavlaš, naš Omer Faladžić !
Dva jarana, malo jača, jedan iz vlasti HNK Nail Karleušić, predsjednik ŠK “ Igmana “ iz Konjica i sadašnji izvrsni pčelar, čiji med i propolis trenutno koristim i snagu mi daje, te drugi jaran kolega Senadov i biznismen sa CNC mašina i sopstvenom proizvodnjom, dugogodišnji predsjednik obrtničke komore HNK iz Mostara, naši su dobri jarani drugovi i prijatelji in a ovome polju druženja.