Archive for 8. May 2024.

U vremenu intezivne rasprave i priprema usvajanja Rezolucije u UN-u o Srebrenici, protiv negiranja genocida, kod nas se događaju i značajni lijepi događaji, kakav je ovom prilikom otvaranje novoobnovljene džamije u Banaja Luci.

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !
Negiranje genocida nad Bošnjacima i veličanje osuđenih srpskih ratnih zločina i zločinaca vode sve naše individue koje to čine niz anticivilizacijsku stranputicu.
Kako veli naša narodna; „ U laži su kratke noge „ a naš znani književnik Dobrica Ćosić, ma koliko u svemu ovome i bilo istine, lijepo to opisuje ; ‘Otac srpske nacije’, ideolog srpske laži i uzrok srpskih genocida i etničkih čišćenja na kraju 20. stoljeća.

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”, rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.
Da li će nam se pojaviti uopšte i kada ga očekivati ;“ Srpski Willy Brandt“ teško je i zamisliti, možda u nekim našim snovima ?

Evo ovih dana, dok naše komšije Bošnjači slave i srećni su radovanju otvaranja velike njihove bogomolje i znane i čuvene džamije u Banjaluci tzv.Arnaudije, koja je srušena 1993 godine.
Nema šta loše reći sve ovo što su nam i TV mediji prikazali, a pisani napisali, kao i vejerski vjerodostojnici u svojim besjedama isporučili, kao što to reče vrhovni poglavar Islamske zajednice efendija , Reis Kavazović;“Nadamo se da će svijetlo kandilja banjalučkih džamija osvjetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane“
Nikako nam nije bilo prijatno niti poželjno kada se za istom govornicom pojavio i naš najveći „ konvertit i lažov „ guslar Milorad Dodik, a to je onaj isti čovjek koji je govorio, iz dnevnih novina „ Dnevni avaz „ da mu „ hodža arlauče „, da su „ muslimani genetski konvertiti“, da mu muslimani ne mogusuditi i brojne druge šovinističke gadosti.
Jeli to možda isti onaj čovjek koji je govorio da je u Srebrenici bio genocid, da su Karadžić i Mladić zločinci, da je BiH njegova država, da je njen put u Evropsku uniju i NATO-u…
Što je najžalosnije, to samo potvrđuje da neke čvrste principe i uvjerenje Dodik nikada nije ni imao…?
Nažalost, roba koja je, u njegovom slučaju prevladala je roba nacionalizma, mržnje, sukoba , haosa, zastoja i tenzija. To je put koji je jasno izabrao, ma koliko da ga je i druga strana navodila na njega.
I po tome će ostati upamćen. A govor poput ovoga jučerašnjeg ostat će rijetki bljesak svjetlosti u istoriji beščašća „ / završen citat „ Dnevnog avaza, iz pera Danijela Hadžovića / ?
Na kraju se mora postaviti i pitanje za javnost, dokle će naši vrli Bošnjaci i njihov „ merlametluk „prema ovakvim idiotima i zlikovcima biti aktuelan i primjenjljiv?
Zašto mu davati prilike da pri ovakvim svečanim prilikama i dalje našoj javnosti prodaje nam „ muda za bubrege „ i širi svoju ekstremno lažnu retoriku, dokazanog konvertita i neprijatelja ne samo jednoga naroda, kao što su mto naše komšije Bošnjaci, već i neprijatelj naše jedine domovine Bosne i Hercegovine i mnogo toga još ciničnog i neprimjerenog, guslarski i seljački izrečenog.