Izabrani novi članovi Bosanske akademije nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’

Posted: 25. Maja 2023. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !
Šta za mene znači izbor za počasnog člana Akademije, izuzetna je i nemjerljiva čast, koja mi je ovim činom ukazana, kao “ ortodoksnom “ Bosancu i Bosanskom Srbinu, koji je svoja patriotska osjećanja za jednu i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, godinama iskazivao svojim istinitim i objektivnim sadržajima sa preko 1000 obajvljenih kolumni ?
Veritas amare est / da istina je bolna, ali kako i za koga ?
Uvijek sam nastojao da dobro istinski očistim sopstveno srpsko dvorište, što bi naši stari govorili, pa da preko plota pogledam i dvorište komšije i susjeda ?
Bio sam istinski borac protiv svih retrogradnih, nacionalističkih veliko srpskih ideja i lažnih nakana, protiv njihovih nedjela, sve do genocidnih činjenih zlodjela.
Kao rođenog Sarajliju, odrastoga i odgojenog u ambijentu svih svojih divnih i nezaboravnih komšija, njihovih običaja i navika, uz suprotnosti sa ponašanjima i nacionalističkim navikama sadašnjih mojih susjeda u gradu Mostaru, učinili su od mene iskrenog i iskusnog svjedoka, odrednice i ocjena vrijednosti i jednih i drugih i trečih, u zajedničkom suživotu ?
Moj domaći odgoj i obrazovanje, uz pomoć moje drage tetke, inače vešalice u hotelu Beograd u Sarajevu, dali su mi ljudsko dostojanstveni odgoj i civilizovano visoko intelektualno obrazovanje, u mome random i životnom vijeku ?
Zato sam uvijek i bio u stanju razuma i ponašanja i prema drugom i različitom u svakome pogledu, iskreni , energični i trajni protivnik svih pojava nacionalizma, posebno u sopstvenom srpskome rodu, kojeg je naš književnik Dobrica Ćosić ispravno i veoma dobro okarakterisao ;

x-apple-ql-id://ED00522E-01DC-442E-B94F-285F6AACE8D3/x-apple-ql-magic/8863ED59-9953-405D-8000-9ABD2FF0E47E.pdf

Upravo, uvijek sam cijenio i poštovao sve intelektualce, koji su u svome sopstvenom dvorištu “ čistili sve te nakaradne nacionalističke porive i nakane “, te su imali i parvo i mogućnost osvrtanja in a svoje komšije ili susjede ?
Kao visoki intelektualac i svjetski čovjek sa više jezika, graditelj i professor koji je obrazovao generacije elektro stručnjaka i kao veoma aktivni društveno- politički radnik, od parlamentarca Skupštine BiH SA Marin Dvora do Savezne Skupštine SFRJ u Beogradu, kao vijećnik Gradskog vijeća grada Mostara u dva saziva i njegov predsjednik / podpredsjednik, u borbi za jedinstveni Mostar, doživio bsam i životnu golgotu, kao trostruki prognanik u ovome gradu ?
Dok su međunarodni fakturi bili brižni ovim slučajem i svojim hitrim dolaskom u Mostar, da mi ponude politički azil, u željenu zemlju Evrope ili Amerike, dotle je vispremi i izuzetno cijenjeni i poštovani gradonačelnik ovoga grada Safet Oručević, pozivom u svoj cabinet i odlučno reagovao; “ Milane ti nećeš nigdje ići iz ovoga grada, nego reci gdje hoćeš da te smjestim, jer sam bio zatočenik u hotelu “ Ero “

Istina je da je to bilo presudno i tako sam tad ai dan danas ostao u ovome gradu, za dobrobit i građana i grad ai jedine nam domovine Bosne i Hercegovine ?
Zajednički smo se borili sa grupom građanske liste za “ jedinstveni grad Mostar “ i tada pobjedili protukandidate iz HDZ-a, ali nažalost, ne do kraja, jer su ostale neke nacionalističke snage, koji nam i dan danas čine probleme i smetnje u zajedničkom normalnom i dostojanstvenom suživotu, kakav je ovaj grad i nekada živio i razvijao se na dobrobit svih njegovih građana ?
Još uvijek su u ovome gradu, udružene snage nacionalista veliko srpsko-hrvatskih, diktatora i doglavnika, sa Draganom Čovićem i njegovim “ blizancem rušiteljem “ svega dobroga u ovoj nam jedinoj domovini i ovome gradu Mostaru, sa “ dodikovcima “ i Miloradom Dodikom, kao koalicionim partnerima, kroje nam sudbinu nakaradnog suživota ?
Veoma sam zahvalan Predsjedništvu, Senatu i Skupštini Bosanske akademije za nauku i umjetnost “ Kulin bana “ koja je prepoznala moje djelovanje, te u liku i djelima sagledala i uslove i podobnosti odluke za moje članstvo, kao počasnog člana, što sam ih nesebično zahvalan ?
Uz iskrene čestitke za sve nove članove Akademije, garantujem i u nastavku sospstvenog djelovanja na promociji i očuvanju svih naših vrijednosti, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s