Kakva li nas sudbina iščekuje, Božije je pitanje za sve nas?

Posted: 5. Maja 2023. in Intervjui

Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac!


Djela su ovo moga rada, uma i razuma, kao stručnjaka i diplomiranog inžinjera elektrotehnike ?
Aluminijski kompleks, sa Tvornicom glinice, elektrolizom aluminija, tvornicom anoda i livnicom, tehnološka je cjelina na lokalitetu Baćevića, nekoliko kilometara od centra grada Mostara ?
Svakako, kao veoma iskusni inžinjer, a malo ih je u struci koji se mogu pohvaliti da su izgradili ovakvih šest industrijskih objekata, tri u Bosni i Hercegovini i tri u Republici Srbiji .
Danas sam penzioner, koji istinski uživa u penzijama iz moje jedine domovine Bosne i Hercegovine i iz Republike Srbije, za razliku od većine mojih kolega penzionera ne mogu se požaliti ?
Prema starinskom običaju i pitanjem ; „ Pitala starost, šta je radila mladost „ upravo je ovo slika i prilika, pouka i preporuka svim intelektualcima šta i kako raditi i obrazovati se, da bi u starijim danima imali i sigurnu egzistenciju ?
Uz napomenu, da je svaki od objekata ili fabrika i neka nova tehnologija, ali i novi završeni studij iz prakse, koji sa osnovnim stečenim znanjem i ovim radnim i životnim iskustvom čini cjelovitog, radnog i umnoga intelektualca, u svakome pogledu ?
Takom sam gradio i izgradio i Rudnik i Termoelektranu Gacko od 300 MW, u cilju proizvodnje 1.650 GWh električne energije godišnje, što je bilo sasvim dovoljna količina za potrebe cjelovitog Aluminijskoga kompleksa u Mostaru ?
Uz izgradnju ovih objekata, svakako sam već kao stručnjak svoga poziva kompleksne automatizacije tehnoloških procesa, učio i završio i magistarski studio, a magistarski rad je bio sa temom ; „ Organizacija izgradnje Termoenergetskog bloka u Gacku od 600 MW „ Nažalost i nije realizovano, dolaskom na vlast agresora, okupatora i uzurpatora, tipa švercera sa Beogradskih ulica i guslara iz Laktaša, velikosrpskog nacionaliste Milorada Dodika, koji je ignorisao već potpisani ugovor sa firmom ČEZ ?
Šta, upravo i očekivati od naše privrede i njenoga razvoja, dok su nam još uvijek u vlasti takvi veliko srpsko hrvatski nacionalistički elementi, tipa guslara Milorada Dodika i njegovog „ blizanca rastzrača „ Dragana Čovića.koji nam pišu scenarije i prezentiraju neke tobožnje sajmove privrede, na lokacijama koje su „ uzoravali „ svojim projektilima i granatama sa Čo9banog polja, sa Podveležja i brda HUM ?
Dosadili su oni i uzoritom Papi Franji, koji ih evo šalje u p.m. odakle su se i okopilili.

A Papa Ivan Pavao II im poručuje:

Radio sam kao stručnjak, intenzivno, kao vodeći projektant razvoja Aluminija na pripremi izgradnje novih fabrika finalne proizvodnje sa aluminijskim proizvodima, od valjaonice do krajnjih proizvoda, cijele lepeze,što je sasvim stručno i ekonomski valoriziralo i cjelovitu potrošnju električne energije sa cijenama, za potrebe pogona Aluminija, kao najvećeg potrošača.

Svakako u pozadini svega ovoga uspješnog i lijepog, stao je naš moćni i svjetski poznati i priznati giganta, naš „ Energoinvest „ sa genijalcem generalnim direktorom i umnim strategom Emerikom Blumom i sa brojnim izvrsnim kadrom, svih profila ?
U Republici Srbiji radio sam na izgradnji velikog metalurškog kombinata u Smederevu, sa visokom peći i čeličanom, dok sam u Rudarsko topioničarskom bazenu Bor u Boru gradio elektrolizu elektroliskog bakra i novu zlataru ?
Dakle, sve su to neke nove i različitehnologije, koje sam kao izvrsni automatičar uvijek i redovno morao dobro naučiti i razumjeti, kako bi se i cio tehnološki proces dotične fabrike mogao uspješno realizirati i voditi uspješno proces proizvodnje ?
Svakako, uporedo sam sa izgradnjom vršio i obuke, odnosno odgovarajuće specijalizacije, u Francuskoj, velikom Sovjetskom Savezu, u Njemačkoj i drugim svjetskim destinacijama ?
Kao izvrsni poliglota, sa znanjem i mnogih stranih jezika, sa svojim stručnim i radnim iskustvom i uspješno završenim elektrotehnilkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, učestvovao sam i na obrazovanju generacija elektrotehničara, od kojih su mnogi i krenuli mojim stopama i postali stručnjaci, kao i moja profesorska zamjena u školovanju budućih generacija , što se neobično radujem i ponosan sam na njih ?
Bio sam istovremeno i društveno politički veoma aktivan, tako sam u mandatnom periodu 1986/ 90 godine, bio i Republički BiH I Savezni parlamentarac u skupštini SFRJ u Beogradu ?
U postdejtonskom periodu u gradu Mostaru bio sam u dva mandatna perioda vijećnik Gradskoga vijeća grada, a u periodu 2000/04 bio sam i predsjednik / podpredsjednik Gradskoga vijeća Mostara ?
Nažalost bez osjećaja i poznavanja prilika, ne znajuči u kakvu „ ustašku jazbinu „ dolazim, na temeljac izgradnje aluminijskoga kompleksa, u periodu agresije sa istoka i zapada, sve je ružno isplivalo na površinu nsvih spoznaja i zahvaljujući nekoj nebeskoj vili jedva sam sačuvao i sopstvenu glavu na ramenu ?
Hrvatska nacionalistička stranka HDZ i njihovi bojovnici i kadrovi, rabeći ustašku ideologiju iz NDH vremena, kao i svoga „ oca nacije „ Franje Tuđmana, nisu nikada bili za „ jedinstveni grad Mostar „ i za nužno zajedništvo, činili su zla objelodanjena Haškim procesom i UZP ( udruženim zločinačkim poduhvatom ), tako da su i svi Srbi bili protjerani iz firme Aluminij, a u gradu Mostaru je ostala diskriminacija i majorizacija njihovih zahtjeva i prohtjeva u svakome pogledu ?
Zatrte su staze ovog slobodarskoga grada i sve što je bila svetinja i ljudska poruka sistema i vakta druga Tita i njegovih boraca i oslobodioca od fašizma, devalvirano je i apsolutno uništeno, sa pojavom i naziva ulica ustaških zlotvora iz fašističkog doba ?
Evo, konačno i ovih se dana prikazuje“ igrokaz međunarodnog sajma privrede „ u organizaciji i po scenariju nacionalista iz HDZ-a, koji su upravo i urušili ili uzurpirali ili doveli do kraha i propasti, sve ove nekadašnjue velike privredne objekte koje smo gradili i u njima proizvodili ?
Pitamo se samo, čemu se nadati i šta još očekivati za našu budućnost u organizaciji ovih i sličnih njima agresivnih i nacionalističkih čimbenika ?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s