Stanimo pred ogledalce i mijenjajmo sopstvene čipove memorije

Posted: 1. Maja 2023. in Intervjui

Poštovani moji Bosanci, moje Sarajlije i građani, ove nam sjajne po prirodi date jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine, vama se svima obraćam ovim sadržajem i idejom zajedništva ili jedinstva.
Kao mostarski Sarajlija, Bosanac ili Bosanski Srbin, upravo vam se i javljam iz grada Mostara, koji je već poodavno grad „ slučaja „ ili slika i neprilika nacionalizma, netrpeljivosti, netolerancije, diskriminacije na nacionalnoj osnovi i primjer nejedinstva u svakom pogledu.
Božija ili Allahova darivanja prirodne ljepote i topline, sunca i mirisa behara raznih cvjetova i voćki, koje krase njegovo podneblje i čine ga turistički atraktivnom destinacijom, ali ne i lažnom prestavkom i slavopojkama svih ovih turista koji kroz njega prolete ili mu se navraćaju i drugim prilikama.

Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !


Ko je od nas čitao mnoge svete knjige, od Kurana, Jevanđelja i ostalih, morao je biti nadahnut i veoma zadovoljan njihovim porukama ljepote suživota, poštovanja, humanosti, dobročiniteljstva, ljubavi i vjere u sve naše različitosti, za dobro mira, srećnog, dostojanstvenog i lagodnog sućivota ?
Zato se i nameće pitanje, da li nam je garancija svega ovoga naša domovina Bosna i Hercegovina, kao građanska država ili neka nacionalistička država, gdje se upravo i nalazimo na njenom tragu i putu ?
Upravo nam i dođoše, neki novi „ nacionalisti „ već viđeni i dokazani čimbenici i lažni „ borci za državu i čovjeka „ ali kakvu državu i kojega čovjeka ?
Tako, veliki hrvatski nacionalista i dokazani kriuminalac Dragan Čović iz Zagreba poručuje;
„ Bosna i Hercegovina kao građanska država, Islamska je država „.

“ Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su danas izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.
– Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog aroda – rekao je Dragan Čović.
On je dodao da vjeruje kako će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dva aroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su danas otišle u opoziciju.
Čović je naveo da će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u državnom Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH.
– Usvajanje Izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima aroda – istaknuo je Čović./HMS/” ?
Kakos u to naši stari govorili , “ Daj Bože kćeri da te aga uzme, ako cigani oko kuće hodaju “ ?
Nisam siguran, ali mngo toga znam i još više pamtim ?Kao dječak i gimnazijalac odrastao i odgajan u divnoj patrijahalnoj kući i porodici svoje tetke i tetke, bez roditelja, nastradalih od ustaške keme, sa današnjim nepoznavanjem niti njihovoga groba, ali kao dolazeći stručnjak u grad Mostar, sa izvrsnom spoznajom i osjećanjima “ ustaškog djelovanja “ i ponašanja ?

Iako je višegodišnji slogan u Bošnjaka dugo glasio o jedinstvu, ko je koga izdao i ko su izdajnici a ko patriote oven am jedine zajedničke domovine, prepustimo istoriji ?
Nažalost, oni moji vrli i dobri i pošteni, humani, tolerantni i merhametli Bošnjaci, kao prijatelji i prve komšije sa Vratnika, nisu više aktuelni, pregazilo ih je vrijeme, odnosi i ponašanja, izdalo ih je vjerovanje u čovjeka i sve one dobre Allahove poruke i preporuke ?
Neki novi “ klinci “ priklonili su se nacionalistima bilo iz redova veliko srpskih ili veliko hrvatskih nacionalističkih elita, koji imaju i svoju drugu ili rezervnu domovinu, da li “ ustašku “ Hrvatsku ili “ četničku “ veliku Srbiju ?
Nažalost, ostao sam i postao u svojim idealima i sa svojim idolima dostojanstveno nepopravljivi Bosanac, sa svim svojim intelektualnim vrijednostima u valikom svijetu, stručnjak neizmjernih razmjera, graditelj i professor generacija stručnih i uspješnih kadrova, poliglota i roditelj sa djecom i uunucima, rođenim Bosancima, a danas Švicarcima i Kanađanima ?
Najveći sam prijatelj, zaljubljenik i poštovalac, svoje rodne grude ili domovine, jedne i jedine, moje Bosne i Hercegovine ?
Toliko godina imam, pamćenja i sjećanja na pretek, umijeća i znanja i suviše, životnoga iskustva još ponajviše, kao visoki intelektualac, svjetski čovjek, poliglota, roditelj i profesor generacija stručnjaka, da bih pored već promovisanih knjiga trenutno mogao izdati i brojne sadržaje, več objavljene u mnogim kolumnama naših portala na internetu ?
U današnje vrijeme usavršene tehnologije informativnih misli, često predavanih „ čipova „ mojim učenicima elektrotehnike iz predmeta mikroelektronike, rekao bih da bi sve ovo stalo na nekoliko čipova kapaciteta „ giga ili tera „ bajta, što bi bilo prihvatljivo za istoriju istinitih spoznaja našim mlađanim generacijama ?
Ostaje mi istinska žal, čemer i tuga, za istinskom jedinstvenom snagom u našoj zajedničkoj Bosansko-hercegovačkoj zajednici, bez obzira o kojem je narodu ili vjeri riječ, jer su ojačale, probudile se i apsolutno metastazirale u našem društvu ubitačne nacionalističke klice, iz nedavne prošlosti i posebno miz vakta ustaško- četničkih veliko srpsko hrvatskih ideologija, sa Blajburga i Ravne gore, iz Argentine, Čilea, Australije i povratnika iz cijeloga svijeta ?

Djela su ovo mojih intelektualnih spoznaja i pregalačkog rada i doprinosa rodnoj grudi ?
Da, spremni su nas žedne preko svih naših rijeka prevoditi, jer nismo ništa dovoljno mnaučili ili iskusili, tako nam i naša narodna deviza ; „ Bilo i neponovilo se „ nije realna i ništa nam ne garantuje za našu sudbinu i budućnost ?
Da li će mo mi Mostarci i sa našim Aluminijem, uskoro i postati svi Palestinci ili sa Termoelektranom u Gacku biti Rusi, ostaju nam nadolazeći „ fol „ privredni sajmovi, sa našom domaćom nacionalističkom elitom i našim gostima iz Izraela i Ruske Federacije ili nekog trećeg „ je..noga „ svijeta ?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s