Sa novom vladom Federacije, od giganata, sa kriminalcima, do propasti firmi

Posted: 29. Aprila 2023. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !
Iz višegodišnje kriminalne „ aluminijske folije „ odlaze pojedine dokazane kriminalne nacionalističke krtice, koji su rovarili, urušavali naše stvaralačko dobro u firmi Aluzminij, sa planetarnom pljačkom i diskriminacijom radnika srpske nacionalnosti, bez odgovornosti i sustizanjem zaslužene kazne, radi pravde i istine ?
Još uvijek duboko uvučen u stražnjicu Dragana Čovića i njegovog HDZ-a, u odbrani interesa njihove Herceg Bosne,uz diskriminaciju radnika srpske nacionalnosti u propaloj firmi Aluminij ?
Bosancima i mojim Sarajlijama neka je na sreću i zadovoljstvo izborom njihovog premijera Vlade Federacije, a Mostarci i Hercegovci veoma dobro znaju njegovo ponašanje i jaranski odnos sa kriminalcima HDZ-a i posebno bivšim jaranima, „ ustaškim nacionalistima „ Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom i mnogim njihovim istomišljenicima ?

Osma Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osnovana je 17. marta 2011, a za predsjednika je izabran Nermin Nikšić. Vladu je izabrao osmi saziv Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Mandat Vladi istekao je 11. februara 2015, ali je Vladi produžen mandat zbog neustavnosti u izboru članova Vlade?
Evo ga, opet se jučer ( 28.aprila 2023 god. )vratio naš Neka na poziciju premijera Vlade Federacije, dakle na mjesto zločina sa firmom Aluminija u Mostaru, gdje je sa svojim jaranom „ planetarnim kriminalcem i nacionalistom „ Mijom Brajkovićem, uspio najuriti sve radnike srpske nacionalnosti bez obeštećenja i njihovih dionica za koje su imali sva radnička prava, kao i Hrvati i Bošnjaci ?
Upravo, ovaj borac „za državu i čovjeka„ ponajmanje ima pravo da ukazuje ili kritikuje svog nasljednika, premijera Vlade Federacije, gospodina Fadila Novalića, jer ako je isti, kako veli neka žrtva SDA-a i HDZ-a, mora priznati da smo svi mi radnici nehrvati,nas Srba preko hiljadu, u firmi Aluminij, njegova istinska žrtva.
Njegov diskriminatorski odnos prema radnicima srpske nacionalnosti, kao i sramni čin prema svojim sunarodnjacima, radnicima Bošnjacima, ogleda se u njegovim mizernim mrvicama dioničarskog udjela, kao i poltronsko- podanički ili uličarski karakter odnosa prema radnicima Hrvatima, koje je obilato nagradio, dovoljna su ocjena za kriminalno, mafijašku i lopovsku kvalifikaciju njegove ličnosti.
Kakva li je ironija i licemjerstvo sadržano u njegovoj konstataciji o dobroti Titovog vremena, jer kaže: „ Evropskoj komisiji i premijeru smeta navodno naslijeđe titoizma, s jedne strane, nimalo im se ne gadi da rasprodaju javna dobra koja su izgrađena u tom za njih mračnom periodu „. Očito je ovdje riječ o zamjeni teza, jer je neposredno Nermin Nikšić, kao premijer prošle Vlade i njegova stranka SDP kao čuvar „ države za čovjeka„, doprinijela i neposredno učestvovala u rasturanju državne imovine u firmi Aluminij, prihvatila sve oblike diskriminacije radnika na nacionalnoj osnovi, i svojim je prikrivenim postupcima amnestirala sav kriminal odbjeglih kriminalaca i lopova od Mije Brajkovića, Ive Bradvice, Mladena Galića do inih njihovih čimbenika. Sa druge strane, kao gromoglasna kvazisocijaldemokratska i mutnoetnička stranka prisvojili su svu imovinu bivšega SKJ i očigledno su skrenula sa puta istinske socijaldemokratije , ravnopravnosti svih njenih članova ili građana i naroda u ovoj nam našoj Bosni i Hercegovini.Da je to tako , šteta je već učinjena ali i izašla na vidjelo bez dokazivanja, u vidu diskriminacije radnika srpske nacionalnosti pod njihovim „ crvenkastim plaštom „.
Nikako mi nije svrha bilo kakve odbrane premijera Fadila Novalića, na šta sam u više navrata i ranije ukazivao, ali je činjenica da je isti zalutao u fotelju koja mu ne pripada ili na funkciju za koju je potrebna čestitost, poštenje, intelektualne vrline i potencijal istinskog privrednika, a nikako nekog „ kvazirealnog sektora, a ponajmanje ulizica ili poltrona ostrašćenih kvazistranačkih, kleronacionalističkih ideologija i njihovih vođa.
Svakako, u ovoj tragikomičnoj i tužnoj „ plejadi„ svih aktera na ovim funkcijama, ne smijemo zaboraviti niti Edhema, Nedžada, Ismeta, Ahmeta, Neku i ine njihove ministre,kao i njihove kriminalne jarane Miju, Ivu, Vladu i ine, u vrzinom kolu „ ulizica„, čuvara hemeroidalnih pojava.
Svi su oni dokazane ulizice, baš onakve kakve je definisao Meša Selimović u romanu „Tvrđava“.
Svi su oni „ grobari „ u kriminalnom aluminijskom lancu, do konačne propasti i pada našeg „ hercegovačkog giganta „ čije ostatke i cjelovitu infrastrukturu danas ohlako iskorištavaju neki Izraelci i Kinezi, upravo zahvaljujući i kriminalnom „ trojcu „ iz dosadašnje aktuelne vlade Fadila Novalića.

Sa imenovanjem nove vlade Federacije, odlaze i oni nekažnjeni, za planetarnu pljačku u Aluminiju, za ogromne gubitke u firmi, za sveukupni kriminal po nalazima i finansijske policije i njihovih nalaza, uz aminovanjem njihovih Kantonalnih sudskih instanci, po principima ; „ Kadija te tuži, kadija te sudi „ ?

Zahvaljujući nekim internetskim portalima, kojima se, inače , zahvaljujem, ovi moji argumentovani sudovi moći će biti dostupni dijelu naše javnosti, za razliku od brojnog dijela čitalaca medijskih listova, poput „ Oslobodjenja„ kome je pokrovitelj SDP ili „Dnevnog avaza„ koji se samo bavi Bakirom i njegovom politikom. Veoma je teško naći medijsku kuću koja bi objavljivala moje tekstove. Sasvim razumijem naručioce i mentore određenih ideoloških shvatanja, u interesu tiraža i prodaje lista. Ali, kome je danas u našim uslovima potrebna istina!.
Krajnje je vrijeme i postavlja se susštinsko pitanje, da li stari- novi premijer vlade Nermin Nikšići njegov novi ministar energetike i industrije, imaju namjeru da se svojski i istinski pozabave svim posljedicama kriminala u ovoj firmi ?
Kako je i zašto, bez stečajnog postupka, famozni trojac Fadila Novalića sve ovo prepustio HDZ-u i Draganu Čoviću, sa mafijaškim radnjama i dogovorima sa Izraelcima i Kinezima, koji sada koriste cjelovitu infrastrukturu našeg dobra u firmi, te proizvode legure u livnici sa ruskim sirovim aluminijem ?
Svakako su u svemu ovome, za javnost, kumovali i Denis Zvizdić i Fadil Novalić, odobravajući firmi uvoz ruskog aluminija bez carinskih obaveza, te nije niti čudno da se isti transportuje iz luke Ploče do livnice transportuje prekriven ceradama ?
Ostalo je još samo pitanje, da li će Federacija, kao većinski vlasnik od 44% kapitala, sa novom vladom i „ drugom „ Nekom kao premijerom, sada od ovoga kapitala istinski obeštetiti radnike srpske nacionalnosti, uz saglasnot i srdačnu podršku i „ srpske ikebane „ novog podpredsjednika Igora Stojanovića, kako se ovi radnici ne bi vucarali po našim sudovima već desetak godina, što javnost treba znati ?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s