Otvoreno pismo ambasadama SAD i Velike Britanije u Sarajevu: VAŠE UPLITANJE U UNUTARNJE STVARI BOSNE I HERCEGOVINE JE NEPRIHVATLJIVO I SUPROTNO JE UZUSIMA MEĐUNARODNOG PRAVA!

Posted: 22. Aprila 2023. in Intervjui

Vaša Ekselencijo!

Kao što vam je poznato, Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u izbornoj noći, 2. oktobra prošle godine, izvan svojih ovlašćenja i protivno Dejtonskom sporazumu, kao i Ustavu entiteta FBiH, nametnuo izmjene Ustava i izbornog zakona tog bh. entiteta i to na način da je ojačao etnonacionalističku implementaciju izbornih rezultata, pogodujući naročito jednoj političkoj opciji u BiH – HDZ-u. Isto je u nekoliko svojih izjava potvrdio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Mnogi objektivni analitičari iz svijeta su takav koncept izmjena bh. izbornog zakonodavstva s pravom nazvali uvođenje aparthejda u BiH. Mi bismo dodali općepoznatu činjenicu da je tim svojim potezom Visoki predstavnik nagradio presuđeni ‘udruženi zločinački poduhvat’ i omogućio njegovo ostvarivanje ‘olovkom’!

Podsjećamo da je Christian Schmidt zbog takve odluke pretrpio brojne  kritike u Briselu i Berlinu, naprimjer.

Žalosno je da ste mu, umjesto da se vi i vaše Vlade pridružite tim kritikama i najoštrije suprotstavite takvom njegovom potezu, zapravo dali punu podršku. Time niste doprinjeli rješavanju političke i ustavno-pravne krize u BiH, nego upravo njenom daljem produbljivanju i dodatnoj eskalaciji.

Također ste svojom podrškom toj odluci Visokog predstavnika u BiH zapravo ignorirali nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje godinama čekaju na svoju implementaciju. 

Visoki predstavnik C. Schmidt je nametanjem rasističkog izbornog zakona u izbornoj noći prekršio Annex 10 Dejtonskog mirovnog ugovora. Obzirom da je jedan od kriterija američkog State Departmenta za stavljanje pojedinaca na ‘crnu listu’ i antidejtonsko djelovanje, primjereno bi bilo da i njega stavite na tu svoju ‘crnu listu’. A možda biste mogli razmotriti i to da li je na toj ‘crnoj listi’ mjesto i onima koji su podržali taj njegov antidejtonski potez!

Sada svjedočimo vašem izravnom miješanju u rasplet aktuelne političke krize u BiH i to na način da potencirate (i otvoreno pomažete i savjetujete) svoje ‘favorite’ u formiranju Vlade Federacije BiH, dajući još jednu podršku Christianu Schmidtu da nametne privremene izmjene Ustava Federacije BiH kako bi se izabrala ta Vlada i njen premijer. U toj svojoj ‘interventnoj demokraciji’ želite postići taj svoj cilj po svaku cijenu, pa i po cijenu da se zaobiđe potpis predstavnika najbrojnijeg naroda u BiH – Bošnjaka.

Vaše uplitanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo i suprotno je uzusima međunarodnog prava. Posebno je razočaravajuće da podržavate one političke subjekte u BiH koji baštine tekovine presuđenog udruženog zločinačkog pothvata, genocida i drugih zločina počinjenih u BiH u periodu 1992-1995! Podržavate, naprimjer, one pojedince koji ratne zločince iz redova svojih etničkih skupina u BiH otvoreno i s ponosom tretiraju i slave i danas kao “nacionalne heroje”.

Jednako tako podržavate one političke opcije i njihove lidere koji su se svrstali na stranu Rusije u povodu agresije te zemlje na Ukrajinu, pa čak i odlikuju ruskog predsjednika Vladimira Putina i to u situaciji kada ga je cijeli demokratski svijet izolirao. Teško nam je povjerovati da niste svjesni da podržavanje takvih bh. lidera zapravo jazom otvara vrata širenju ruskog uticaja na zapadnom Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini čiji je konačni cilj destabilizacija tog regiona. 

Nemoguće je razumjeti zašto podržavate takve koncepte a ne one koji se zalažu za građansko uređenje Bosne i Hercegovine, onakvo kakvo postoji u demokratskom svijetu gdje spadaju i vaše zemlje?

Je li moguće da niste svjesni da bi privremenom izmjenom Ustava FBiH od strane Christiana Schmidta, za koju opciju javnost već zna da stojite iza nje, bio učinjen još jedan presedan u međunarodnom pravu? I da bi to realno moglo rezultirati eskalacijom političke i ustavno-pravne krize u BiH! 

Uporno se zalažete za projekat Open Balkans, što nije ništa drugo do rebrendirani naziv za ‘Veliku Srbiju’, u koji po svaku cijenu nastojite ugurati i našu zemlju. 

Odlazite u Srbiju da bi razgovarali o situaciju u našoj zemlji! To je ‘dopustivo’ koliko i kada bi Argentinski ambasador u Americi išao predsjedniku Meksika da razgovara o političkoj situaciji u USA. Jeste li svjesni da time gazite suverenitet naše zemlje, međunarodno priznate države i članice UN i šaljete jasnu poruku i zemljama- agresorima na našu zemlju da je to sasvim prihvatljivo?

Milorad Dodik, kojeg ste doveli na vlast na tenkovima, i čije ponašanje, drskost, primitivizam, negiranje genocida, izazivanje etničke mržnje, tenzija i netrpljeljivosti kao i korumpiranost tolerirate, sada je krenuo u secesiju. Umjesto konkretnih i urgentnih poteza, bavite se konstatacijama kao da naša javnost to što govorite i sama već ne zna! Zašto ne podržite Visokog predstavnika, C. Schmidta da upotrijebi Bonske ovlasti i odmah smijeni Dodika i sve one u politici koji ga podržavaju, na način na koji ste ga brzinom svjetlosti podržali kad je nametnuo rasistički izborni zakon u entitetu FBiH?!

Bojazan da bi se veoma ozbiljna politička kriza u kojoj se, zbog svega navedenog, našla naša drzava mogla pretvoriti u nešto što je još gore a čemu smo svi svjedočili ranih 90-tih prošloga stoljeća, je sasvim realna.

Pošto ipak želimo da vjerujemo da vama i vašim Vladama takav razvoj događaja u našoj zemlji nije u interesu, od vas tražimo da svojim autoritetom djelujete na Visokog predstavnika da odustane od nametanja izmjena  Ustava FBiH, odnosno od oktroirane Vlade tog bh. entiteta.

Od vas dalje tražimo i da se založite da Visoki predstavnik u BiH nametne implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura na cijeloj teritoriji naše države, što bi automatski riješilo političku i ustavno-pravnu krizu u BiH i uspostavilo vladavina prava u istoj.

Također, tražimo od vas da djelujete na Visokog predstavnika da upotrijebi Bonske ovlasti i odmah smijeni Milorada Dodika sa njegove političke pozicije, kao i sve njegove političke saradnike koji ga podržavaju, te da im zabrani bavljenje politikom.

I konačno, tražimo da se trupe misije ALTHEA u našoj zemlji, ili NATO trupe (koje su po Dejtonskom ugovoru zadužene za mirovni aspekt tog ugovora) rasporede na području Brčkog te na drugim kritičnim tačkama unutar naše zemlje.

GRUPA GRAĐANA ZA GRAĐANSKU, SLOBODNU I JEDINSTVENU REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU:

1. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist

2. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji)

3. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni novinar

4. Marjan HAJNAL, magistar političkih nauka

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s