Planetarna pljačka na izdisaju Fadilovih espiratora

Posted: 8. Aprila 2023. in Intervjui

Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, B,osanac !

Nekada je vrsni naš novinar a sadašnji advokat, Senad Pećanin bio jedan od rijetkih koji je otišao u firmu Aluminij i obavio intervju sa kr0imi0nalcem i nacionalistom Mijom Brajkovićem, tadašnjim direktorom firme.
Osnovna je istinita činjenica, da je tom prilikom i zaključio te objavio da je u Aluminiju izvršena planetarna pljačka, kao i diskrimanacija radnika na nacionalnoj osnovi.
Svakako je to Mijo radio sa svojim saradnicima uz potporu „ ulizica „ kod Bošnjaka i sveukupnih grobara, iz kriminalnog alumi8nijskog kola, do današnje vlade Federacie, premijera Fadila Novalića i ministara Nermina Džindića i Jelke Miličević.

Dakle, koalicioni pratneri u vlasti, kadrovi HDZ-a i SDA, sa poslušnicima, ulizicama i kriminalcima, dozvolili su u kontinuitetu propast i konačni pad ove firme, a radnike su ostavili na ulicama i bez egzistencije brojnih porodica.
Dakle, kriminalac do kriminalca, brojni i dokazani, da bi se o svakome od njih mnogo toga konkretnog moglo ispisati, ali ostavimo to za neku istoriju istine.
Dok kriminalni trojac u sadašnjoj vladi Federacije, premijer Novalić i ministri Džindić i Jelka Miličević, pod uticajem rukovodstva HDZ-a i Dragana Čovića, kao i SDA i Bakira Izetbegovića, nisu htjeli nikako ići u proces stečaja u ovoj gubitničkoj firmi, što je bilo i normalno, kako bi i sva „ govna „ isplivala na površinu, te se nešto počistilo i vjerovatnoća je postojala da se i dalje nastavi sa nekom proizvodnjom.

Ova kriminalona trojka, odlučuje da se sve prekrije uvođenjem nekih novih investitora iz Izraela, sa upotrebom i korištenjem cjelokupne infrastrukture ove bivše firme i obezbejdi njihov rad u proizvodnom pogonu livnice, a u kasu kriminalnog i lopovskog stranačkog finansijskog lobija HDZ-a i koga još, do daljnjeg će pristizati i kapati neki novi dolari.
Dok se sa novim „ kriminalnim kaubojima „ u vlasti vlade Federacije pripremaju Nermin Nikšić i drugi, da preuzmu kormilo i zasjednu u fotelje, bez obzira što je svojevremeno Nermin Nikšić kao premijer vlade, učinio kriminalnu radnju sa jaranom Mijom Brajkovićem, dodjelio mu i podjelio dionice Hrvatima obilato, Bošnjacima djelimično po mizernih sedam, a Srbe je najurio iz firme za sva vremena, bez ikakve nadoknade.
U cjelovitoj kriminalnoj ujdurmi priprema dolaska nove vlasti, bitno je i istinito, da su ih „ lukavi latini „ iz HDZ-a sa Draganom Čovićem, već žedne preveslali preko rijeke Radobolje, kojoj je i sam Čović već ranije mijenjao tok, radi svoje hacijende.
Znali su oni već veoma dobro, u kome grmu leži zec, pa su ustartu formiranja vlasti uzeli ministarstva finansija i pravde.
Upravo i cilj im je bio, da se nikada i ne dođe do pravde i istine i da postojeći državni pravni sitem države, sudstvo i tužilaštvo, ostane sa starinskom porukom ; „ Kadija te tuži , kadija te sudi „, kako bi se zataškali svi kriminalni njihovi vinovnici.
Naša javnost treba i mora znati, da se nisu svojevremeno mnogi od ovih kriminalaca, od Jelke Miličević, Borjane Krišto i inih njihovih kadrova, odricali i svoje imovine stavljaući je pod „ hipoteku garancije „ suđenom kriminalcu Draganu Čoviću, kao bivšem ministru finansija.
Evo, upravo ovih dana lijepo t, „ Bo mpišu mediji, „ BOSNA“nezavisni informativni medij, o sljedeećem;
“ I STRANAČKI ŠEF JE TRI PUTA OPTUŽEN I OSLOBOĐEN: Ko je Čovićeva odana Jelka Milićević i šta ih povezuje tako snažno
Milićević slovi za jednu od najodanijih partijskom šefu Draganu Čoviću, te stoga i ne čudi što je on tokom procesa u predmetu “Resporatori” ne samo kao predsjednik HDZ-a, već je u tu funkciju stavio i svoje privatno udruženje HNS, kontinuirano ponavljao, čime je vršen indirektni pritisak na pravosuđe, da je njegova miljenica “uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba”.

Založila imovinu za Čovića


Milićević slovi za jednu od najodanijih partijskom šefu Draganu Čoviću, te stoga i ne čudi što je on tokom procesa u predmetu “Resporatori” ne samo kao predsjednik HDZ-a, već je u tu funkciju stavio i svoje privatno udruženje HNS, kontinuirano ponavljao, čime je vršen indirektni pritisak na pravosuđe, da je njegova miljenica “uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba”.
Milićević je 2006. godine založila svoju imovinu za kauciju kako bi Čović bio pušten iz zatvora, te stoga i ne čude šefove izjave kojima amnestira odanu mu Milićević jer je došlo vrijeme da se oduži za sve što je činila za njega u proteklih 15-ak godina.
Čović je tada bio nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, korupcije i drugih sličnih krivičnih djela u vrijeme kada je bio federalni ministar finansija Federacije BiH, ali advokatski tim uspio je pobiti tu presudu te je on i oslobođen.
Tadašnji predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić i još 11 ministara ili visokih dužnosnika HDZ-a među kojima i Milićević založilo je svoju imovinu kao jamstvo za puštanje na slobodu Dragana Čovića.
To su učinili tadašnja federalna ministrica pravosuđa i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, prvi čovjek HNK Miroslav Ćorić, mostarski poduzetnik Dinko Slezak, nekadašnja ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mila Gadžić, član Središnjeg odbora HDZ-a Vlado Čuljak, bivši zamjenik federalnog revizora Brana Kolobarić te Milićević koja je u to vrijeme bila članica Komisije za procjenu imovine poduzeća Soko.


Kriminal u Soko Mostar


Milićević je bila i član Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH.
Kao članica Komisije za procjenu imovine preduzeća Soko čiji je direktor nekada bio Čović, spominjana je u kontekstu afere Soko, a u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja uz Josipa Gojaka i Branka Kolobarića.
Od ranije je poznato iz iskaza Kemala Čauševića, nekadašnjeg direktora UIOBiH, da je prodajom nekretnina kompanije Soko Čović napravio milionski kriminal, odnosno oštetio državni budžet. Milićević je bila direktor finansija u prvoj kompaniji.
Godinama su se uz privatizaciju Sokola vezale brojne afere, mediji su pisali da je vođena istraga protiv čak 40 osoba, da bi se kasnije ta brojka smanjila na 11, među kojima se spominjalo i ime Jelke Milićević. Optužnica je na kraju podignuta protiv četiri osobe, koje su potom oslobođene, a Milićević je u tom procesu imala status svjedoka.
Prije 18 godina, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio je sa funkcije člana Predsjedništva BiH lidera HDZ-a Dragana Čovića, koji je bio optužen za kriminal i korupciju.
U novembru 2006. godine Sud BiH nepravosnažno je osudio Dragana Čovića na pet godina zatvora jer je kao ministar finansija FBiH zloupotrijebio svoj položaj i omogućio firmama porodice Lijanović iz Širokog Brijega da izbjegnu plaćanje više od 1,8 miliona KM carinske takse.
Sud BiH se, nakon provedenog žalbenog postupka, u junu 2008. proglasio nenadležnim. Predmet je ustupljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a suđenje nikada nije nastavljeno. Indikativno je da su u ovom slučaju, kako su tada mediji objavljivali, nestali originalni dokumenti iz tužilačkog spisa, u začaranom krugu Sud BiH – Tužilaštvo BiH – Tužilaštvo KS.


Bičakčić i Čović


U aprilu 2009. godine, Edhem Bičakčić i Dragan Čović optuženi su da su u periodu od 1999. do 2000. godine zloupotrijebili svoj položaj federalnog premijera i zamjenika premijera i ministra finansija.
Optužnica ih je teretila da su odobrili dodjelu sredstava iz budžeta FBiH za 1999. i 2000. godinu za rješavanje stambenih pitanja uposlenika u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti BiH i FBiH, čime su navodno pribavili drugom korist u iznosu od 3.671.398,76 maraka, čime su nanijeli štetu budžetu FBiH. Godinu dana kasnije, u aprilu 2010. godine, Sud BiH oslobodio ih je optužbi, a u januaru 2011. godine potvrđena je oslobađajuća presuda, piše Faktor.ba.
U januaru 2010. godine, pred Kantonalnim sudom u Mostaru teretio se zajedno sa još šest optuženih da je tokom 1999. godine djelujući u svojstvu zamjenika federalnog premijera i ministra finansija zloupotrijebili svoj položaj u procesu prijenosa većinskog vlasničkog udjela HPT d.o.o. Mostar u preduzeću Eronet d.o.o. Mostar vrijednog 4.674.059,50 KM na tri privatna preduzeća: Hercegovina osiguranje d.o.o. Mostar, Alpina Comerc d.j.o. Široki Brijeg i Croherc AG d.j.o. Mostar.
Naravno, kao i u prethodnim slučajevima i u ovom je Čović bio “nevin”. U junu 2011. godine, Kantonalni sud u Mostaru oslobodio je sve optužene od krivice, a u martu 2013. godine i Vrhovni sud FBiH potvrdio je oslobađajuću presudu. Iako je nadležnim tužilaštvima dostavljana dokumentacija, Čović nikada nije odgovarao za slučaj mostarskog kombinata Soko. / završen citat /.
Ništa čudno niti novo, u sadašnjim okolnostima je cjelovito sudstvo i tužilaštvo veoma upitno, posebno ako sudi svim ovim čimbenicima, recimo u Knatonalnom HNK Hercegovine,koji bez pogovora, apriori već oslobađaju i najveće kriminalce Miju Brajkovića, Ivu Bradvicu i ine.
Da i naša javnost i građani znaju, šta očekivati i sa ovom novom našom vlasti, ako nam već dokazani pojedinci imaju svoga udjela u prethodnim kriminalnim radnjama.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s