“Dajte nam šansu”!

Posted: 2. Aprila 2023. in Intervjui

Sramna afera Pazarić ogolila je neviđeni kriminal i srednjovjekovnu torturu osoba sa poteškoćama u razvoju i ujedno sudbinski vezala dvije hrabre bosanskohercegovačke žene Ines Kavalac i Indiru Alikaflić. Indira je predsjednica humanitarne organizacije Naša djeca (Våra barn) u Štokholmu i BiH, dugogodišnja aktivistica i humanistica dok je Ines majka djeteta rođenog sa dijagnozom cerebralne paralize i direktorica Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“. Ove dvije sjajne žene je upravo ujedinila borbenost, optimizam i odlučnost da mijenjaju bosansko-hercegovačko društvo nabolje i uhvate se u koštac sa konzervativnim i stereotipnim pogledima koja onemogućavaju inkluziju jednog od najranjivijih slojeva naše populacije u društvo a time i ostvarivanja njihovog osnovnog ljudskog prava na rad i život.
Biti roditelj dijeteta sa posebnim potrebama nije lako. Jer kako reče Ines Kavalec: „ Kada saznate da jeste roditelj djeteta sa poteškoćama, zapravo da je uspostavljena dijagnoza ili da se sumnja na odstupanje psihofizičkog razvoja vašeg djeteta je jedan šok. U tom trenutku se morate pomiriti sa samim sobom, pa i sa gubitkom jednog sna. Svi mi, a pogotovo mi žene koje imamo urođeno majčinstvo, sanjamo kako ćemo imati uspješnu djecu. I onda se desi nešto o čemu niste ni pomislili, dobijete dijete sa poteškoćama u razvoju i tada ulazite u potpuno jedan nepoznat svijet. Tada ste ljuti, tužni, bijesni, tad mislite i da niste dovoljno jaki da budete roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju. Jer to nije samo borba za djecu s poteškoćama, odnosno osobe s invaliditetom, već za opstanak cijele porodice. Imati člana sa teškoćama u razvoju jeste da cijela porodica trpi i da je cijela porodica sa poteškoćama u razvoju, samo zato što sistem otpočetka ne prepoznaje i ne podržava porodice koje imaju člana sa teškoćama u razvoju. Moja borba traje već trinaest godina u tom smjeru, na način da negdje sistem želimo ukazati da je porodica ključ opstanka djeteta s teškoćama u razvoju i da nemamo ništa od toga ako sve pružimo djetetu, a ništa ne pružimo porodici.“
Zajedno sa drugim roditeljima Ines je uzela stvari u svoje ruke , zasukala rukave što je 24 marta 2011 godine rezultiralo osnovanjem udruženje simboličkog imena „Dajte nam šansu“. To je prvo udruženje ovog tipa u BiH i kao neprofitna, nevladina, altruistična organizacija objedinilo je porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju , bez obzira , dob, stepen i vrstu poteškoća. Njihov angažman je najbolji primjer da BiH jednog dana može biti osviješćeno društvo koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju i sistemski ih rješava uvažavajući njihovo dostojanstvo, različitosti i mogućnosti. A historijski gledano biće bosansko-hercegovačkog društvo se upravo temelji na takvim vrijednostima tolerancije, uvažavanja drugog i drugačijeg, empatije i razumjevanja u smislu kao „kad na sebe obujueš tuđe cipele i u njima hodiš da shvatiš koliko je u njima teško hodit“.
Prvi Servis centar otvoren je 28. maja 2014. godine, uz podršku USAID-a i Općine Novi Grad, a sa zvaničnim radom počelo se 2. juna iste godine, u naselju  Alipašino polje, u sarajevskoj općini Novi Grad. U decembru 2017. godine, ovoren je i Servis centar “Dajte nam šansu 2” u općini Stari Grad Sarajevo, Obala Kulina Bana 28. Usluge Centra su besplatne. Cilj je promovirati potrebu za Servis centrima u zemlji, ali i djelovati na području izmjena i dopuna zakona koji su u vezi sa porodicama osoba i djece sa poteškoćama u razvoju pri ćemu se teži ka tome da postanu referentni centar za ove porodice, i sva pitanja koja se tiču problematike sa kojom se susreću.
Širok je spektar usluga podrške Servis centra „Dajte nam šansu“:
Psihološka podrška i edukativno-suportivne radionice,
Boravak – kratki, cjelodnevni,
Kratki predah
Mobilni tim
Socio-medicinske usluge
Pravna i informativna podrška
Radno okupaciona usluga za sve uzraste
Interventa usluga
Opservacija
Podrška na terenu, u domu porodice
Više o ovim aktivnostima može se pročitati na njihovoj webbstranici http://www.dajtenamsansu.org .
Vrijedni rad članova ovog udruženja prepoznala je i Uprava Grada Sarajeva. Bivši gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, je 7 septembra 2020 godine Udruženju dodijelio Zlatnik Grada Sarajeva  za doprinos u oblasti podizanja kvaliteta života porodica koje imaju djecu / osobe s poteškoćama u razvoju / invaliditetom.
Također Udruženje je prepoznato kao udruženje od značaja za Kanton Sarajevo te je Općina Novi grad dodijelia plaketu priznanja za rad od važnosti za općinu a Plaketa je dodjeljena i od Kantona Sarajevo.
Važno je istaći da rad ne bi bio moguć bez podrške brojnih javnih institucija, domaćih i stranih organizacija, poslovnih kompanija i dobrih osoba voljnih da pomognu realizaciju naše vizije, naših ciljeva, ali u međuvremenu i onog glavnog – svakodnevnih operativnih akitvnosti koje su od centralnog značaja za naše korisnike i korisnice.
Ines Kavalac nam je predstavila projekat buduće uspostave „Edukativnog centra“ koji će se implementirati uz podršku Međunarodne organizacije, Vlade KS Općine Novo Sarajevo i privatne kompanije Hifa Petrol, a koji će biti smješten u prostorijama bivšeg novosarajevskog vrtića „Ciciban“. Naime udruženje je prepoznalo devastirani objekat vrtića „Ciciban“ na području Općine Novo Sarajevo kao najadekvatniji za uspostavu jednog ovakvog centra, nakon čega je Udruženje odmah uputilo inicijativu JU „Djeca Sarajeva“, premijeru Kantona Sarajevo i resornom kantonalnom ministrastvu da se ovaj objekat vrtića stavi na raspolaganje Udruženju „Dajte nam šansu“ a da će Vlada Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo dati punu podršku za provođenje daljih aktivnosti na realizaciji ovog projekta. Završni radovi na rekonstrukciji objekta trebali bi biti gotovi do septembra ove godine što će u znatnoj mjeri olakšati rad udruženja.
Njihovoj rad je podržala između ostalih i humanitarna organizacija „20 kruna za čovjeka“ iz Švedske na čijem se čelu nalaze Emira Havdić Ćof, Narcisa Jonson i Larisa Ćof kao i gospodin Per Vannesjö zajedno sa suprugom Binellom Nezić Vannesjö, vlasnikom tri industrijska koncerna iz Västeråsa. Njihovi članovi su sakupili 162 000 švedskih kruna koje će donirati centru te u maju obezbjedili studijsku posjetu renomiranim instutucijama u Švedskoj koji rade sa djecom sa posebnim potrebama za 6 članova osoblja od kojih je 1 iz udruženja „Naša djeca“
Priča o udruženju „Dajte nam šansu“ zaslužuje pažnju bh. zajednice jer nas uči, kako lijepo reče Ines, da „ne zaboravimo i zapostavljamo nikoga u vremenu potrebe“. Iako je njen sin Denis preminuo u 20 godini života Ines kaže da su ljudi i uposlenici servisnog centra njena druga porodica , koja sa ljubavlju radi svoj posao u podršci svim mamama, očevima, supružnicima, bračnim parovima koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju.
Denis je bio i ostao mami Ines životni i motivacioni pokretač.
Poželimo im našu punu podršku na putu izgradnje pravednijeg i humanijeg bh. društva!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s