Kada je nešto besmrtno, vrijedi ga stalno ponavljati: GRAD KONJIC OTVORENA SRCA, PRIZIVA ŠAHISTE

Posted: 21. Februara 2023. in Intervjui

Evo se upravo, poslije pet godina, ponovo susrećem sa mojim tekstom i objavljenom kolumnom na uglednom portal “ Tacno,net “ kod naše heroine , gospođe Štefice Galić.
Svakako je u pitanju šahovska igra ili šah, kako je to definisao i svjetski šahovski velikan Bobi Fišer, da mu šah život znači.

Autor: Milan Jovičić, Milan Jovičić, mostarski Sarajlija /nacionalni šahovski majstor/ tacno.net 5.2.2018. u 11:29 !


Dakle, grad Konjic io pet Konjic, po ko zna koji puta organizuje tako sjajan međunarodni open šahovski turnir, posvećen prije svega i značajnim našim društvenim prilikama, kao što su dani državnosti naše jedine domovine, dani samoga grad ai redovna spomen sjećanja na velikane šahovske igre ovoga grada, koji su mu i osvjetlali svu društvenu slvu i sve čestitke?
Dakle, nije samo u pitanju šahovska igra, već je daleko veći značaj i pažnja društvene zajednice ovoga grada, njegove vlasti i vrijednih entuzijasta i zaljubljenika ove šahovske i neprevaziđene igre, da se , da mi moji Konjičani ne zamjere, u ovoj manjoj državnoj našoj gradskoj opštini, zaista posvećuje tolika pažnja i poštovanje dostojno njihovim građanima i ljudima koji ga ističu na pijedestal i šireg intresovanja.
Zato, uz sve iskrene čestitke i za ovogodišnju organizaciju ovoga turnira, želim prije svega čestitati mojim Konjičanima, sve njihove praznike i pohvaliti sve vrijednosti takve jedne društvene zajednice u našim tmurnim državnim i regionalnim okolnostima, da se ipak nikada ne zaboravi naša šahovska planetarna poruka i ideal kojem svi u svetu trebamo težiti ; “ GENS UNA SUMUS “, PA BUDIMO ZAISTA I JEDAN ROD U MIRU I NAŠEM RAHATLUKU.

Svjetski prvak i šahovska legenda, genijalac, Robert Bobi Fišer, defisao je šah:
„Teško je dati definiciju nečega što predstavlja život, jer šah za mene može biti samo život.“
Isto tako, svjetski velemajstor Tartakover, definiše svoje viđenje, kada je riječ o šahovskoj igri:
“Uvek sam pomalo sažaljevao čoveka koji ne zna šah… Jer šah, kao ljubav, kao muzika, ima moć da ljude čini srećnim.“
Mnogo je, zaista, umnih, razumnih i veoma intelegentnih definicija o šahu, da bi se mogla napisati jedna velika i interesantna knjiga. Posebno, kada je riječ o vrhunskim svjetskim velemajstorima, koji su istovremeno i veliki naučnici bili, izvrsni muzičari i razno razni umjetnici, stručnjaci svoga poziva i pored ostvarenih vrhunskih šahovskih rezultata.
Tako je, primjera radi, vrhunski obrazovani umjetnik sa muzičke akademije i svjetski velemajstor, nekadašnji i prvak svijeta, Smislov, dao sljedeću definiciju:
“Šah je za mene umetnost. Živeo sam u atmosferi šaha i muzike i čini mi se da i danas pripadam ovim umetnostima.“
Isto tako, svjetski prvak i šahovska legenda, Mihail Botvinik, kao doktor elektrotehničkih nauka, u poznim godinama i izvrsni programer u informatičkoj tehnologiji i primjeni, konkretnih kompjuterskih šahovskih programa, što je i svojstveno samo takvim ljudima i naučnicima, izjavljuje:
“Šah je u prvom redu igra. Ali, kada ljudi oduševljeno stolećima igraju, šah dobija odlike umetnosti. Pored toga šah ima i neke elemente nauke.„
Dakle, neka ovo bude sasvim dovoljan, moj neposredni uvod za ovu tematiku, jer moj odlazak i učešće, po sedmi puta, na sjajnom „Međunarodnom open turniru Konjic – 201.8 godine„, asocira me i kao inicijalna kapsula, djelovalo je na moja osjećanja i izoštrena ljudska čula, da se i ovoga puta osvrnem na ovu ljepotu, ljudskoga uma i razuma.
U svome životnom i radnom vijeku, a osamdeseta je na pragu, družim se sa šahovskim figurama od pete godine, dakle, punih  75 godina. Kao pionir i omladinac, kao gimnazijalac, sarajevske gimnazije, redovni sam bio član i prva veća moja saznaja o čarima ove igre, datiraju iz ŠK „Sarajevo„, od majstorskog kandidata i trenera, doktora Halke Udžvarlića i mnogih drugih, iz klupskih prostorija, sa prvoga sprata, preko puta pravoslavne Saborne crkve, gdje je, upravo, stari Meštrović, bio „alfa i omega“ ovoga kluba.
Kao student Beogradskog Univerziteta, na veoma teškim studijama elektrotehnike, koliko mi je vrijeme i mogućnosti, dozvoljavale, u kontinuitetu sam se nastavio družiti sa šahovskom teorijom, igrom i novim saznajima.
Moj, višegodišnji boravak u bivšem Sovjetskom Savezu, na stručnoj specijalizaciji, omogućio mi je druženje i mnoga konkretna saznanja iz njihove šahovske škole. Isto tako i docniji,  moji boravci u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Kanadi i drugim svjetskim destinacijama, s obzirom na poliglotska znanja, intezivno sam koristio raznu svjetsku šahovsku literaturu, uporedo sa stručnom  moga poziva iz elektrotehničke struke.
U  radnom vijeku, izgradio sam šest velikih industrijskih objekata, širom bivše Juge, naučio proizvodnju, željeza i čelika, bakra i zlata, aluminija i električne energije, ali me je šahovska igra, uvijek relaksirala, kroz sve ove složene i naporne faze, moga stručnog djelovanja.
Imao sam i svoju domaću „raju„ suprugu, sina i kćerku, koji su mi bili i najbolja podrška, jer su i sami volili i upražnjavali šahovsku igru.
Danas sam usmjeren ka Konjicu, sa velikim ushićenjem, željom i nadanjem, po sedmi puta, učešća i susreta, sa mnogim mojim šahistima i prijateljima iz Konjica, kao i drugim poznanicima, sa širih naših prostora, kao i inostranstva.
Upravo, ti divni i veoma prijatni ljudi, dobri organizatori i vrsni poznavaoci šahovske igre, uvijek su plijenili moju pažnju i povjerenje, sa istim takvim žarom i njihovim uzvraćanjem, prilikom boravka u motelu „Konjic“. Potpuno zadovoljstvo i sa svim neposrednim uslugama, veoma ljubaznog i divnog osoblja motela, upravo, me privlačilo u mojim iščekivanjima i održavanju ovih turnira.
Dobrodošlica, šahista i prijatelja iz Konjica, uvijek otvorena srca, sa prijatnim i aktivnim njihovim angažovanjem, da svim našim učesnicima bude prijatno i po volji, svakako je, uvijek bila i garancija i sljedećeg i svakog narednog dolaska i učešća na turniru, evo već i po sedmi puta.
Ne bez razloga, svake godine živim i očekujem Konjic, ne obazirući se na rezultate, jer mi je važno učešće, susreti sa prijateljima šahistima, sa mojim Konjičanima, te po onj olimpijskoj: „Važno je učesatvovati„ a rezultati će doći.
Prisjećajući se, iz mladalačkih dana, naših starih baka i domaćica, kada su vezle ćilime na svojim tkalačkim razbojima, odlaskom u Konjic, se uvijek prisjetim i djela, velikog prijatelja, doktora humaniste i specijaliste pedijatra, izvrsnog šahiste i još većeg organizatora i ovih turnira, ali ponajvećg čovjeka i ljudine, dike i ponosa za sve Konjičane, našeg Sulejmana Mulića. Upravo je, njegova napisana i objavljena knjiga: „KONJIČKI ŠAHOVSKI VEZ„ zaista, trajna inspiracija i neiscrpna riznica saznanja, događaja i ličnosti iz šahovskog života, ne samo šahista Konjica, već i šire, otrgnuta je od zaborava.
Družiti se i susretati, sa takvim ljudima, vrsnim šahistima i veoma karakternim ličnostima, koji su ponos i kluba „Igman„ iz Konjica /doskorašnji prvoligaš naše države/, kao i grada Konjica, privilegija je za svakog šahistu i učesnika turnira, namjernika.
Svakako su tu, braća Mrndžići Muamer i Armin, doktor Sulejman Mulić, Dubravko Kovačić, Muhibić Ćazim, Zenelaj Fisnik i sin Samuel, te mnogi drugi, koji mi neće zamjeriti u nabrajanju i isticanju, ali sve su to veliki šahovski znalci i dobri ljudi.

Silni igračina i višegodišnji prvak grada Konjica, Muamer Mrndžić, uvijek spreman za kvalitetne analize pozicija na 64 polja, dobar teoretičar i veoma prisan sagovornik, a takvi su i ostali iz Konjica
Ovi iz Konjica, upravo i zahvaljujući, ponajviše, doktoru Sulejmanu Muliću, koji je i napisao i objavio i knjigu, ne zaboravljaju i svoju legendu, rahmetli Adija Kosovca, te paralelno sa open turnirom, organizuju i turnir sjećanja na, našeg Adija Kosovca.
Tako, na promociji knjige doktora Mulića, naš istaknuti šahovski međunarodni sudija FIDE, Emir Kemura, istakao je ulogu i veličinu, ovog majstora, posebno problemskog šaha:
“Ovo je priča o velikom šahovskom zanesenjaku i jedinom šahovskom majstoru iz Konjica. Adi Kosovac je dragulj rodnog grada Konjica i uvijek će se spominjati sa Zukom Džumhurom, Kasimom Prohićem, Čedom Kaporom i drugima. Zaslužio je da i Konjic ima knjigu posvećenu svom sinu. Velika zahvalnost tome pripada prim. dr Sulejmanu Muliću, koji je ovjekovječio njegov životAbdulah – Adi Kosovac je u šahu postigao mnogo, više od pola vijeka bio je prisutan u konjičkom šahu kao pedagog, trener, šahovski organizator, sudija, šahista praktičar, šahovski kompozitor. Ogroman je njegov doprinos razvoju šaha ne samo u Konjicu nego i u Hercegovini i šire.
Abdulah – Adi Kosovac je u šahu postigao mnogo, više od pola vijeka bio je prisutan u konjičkom šahu kao pedagog, trener, šahovski organizator, sudija, šahista praktičar, šahovski kompozitor. Ogroman je njegov doprinos razvoju šaha ne samo u Konjicu nego i u Hercegovini i šire.“/ završen citat /
Šta na kraju reći, već doći u Konjic, družiti se i uživati sa ovim divnim ljudima, šahistima, ne samo iz Konjica, već i mnogim drugim poznatim i priznatim, šahovskim veličinama.
Sretno vam bilo, poštovani id ragi moji prijatelji iz Konjica, ka oi svim vašim gostima, učesnicima ovoga prestižnoga šahovskog open turnira.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s