Pismo mome drugu, univerzitetskom profesoru Behdži Mesihoviću

Posted: 20. Januara 2023. in Intervjui

Piše: Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !


Behdžet A. Mesihović, 
Preporučujem i ovaj i mnoge druge vrlo angažovane, antšovinističke tekstove sa istog blogu, moga druga i prijatelja mr. sc. Milana Jovičića.
Bila bi poželjno da ovaj i druge Milanove tekstove vidi što više ljudi.

https://bedrudingusic.wordpress.com/2023/01/18/mr-sci-milan-jovicic-hvala-ti-majko-sto-me-nisi-rodila-srbinom/

Pismo drugu i prijatelju, uvaženom univerzitetskom profesoru Behdžetu Mesihoviću:

Veoma je teško shvatiti ulogu, značaj i ljudske intelektualne mogućnosti, ljudi tvoga kova, poštovani profesore Behdžo.
Kao gimnazijalac, veoma značajne i prestižne sarajevske druge gimnazije, važio sam kao vrsan i odličan matematičar, što me je i usmjerilo na studij elektrotehnike u Beogradu.
Poznavajući i tvoje angažovanje i studiranje kod istog našeg. Svjetski znanog profesora Dragoslava Mitrinovića, kao i tvoja matematička dostignuća do Univerzitetskog profesaora, na mnogim našim fakultetima u našpj domovini Bosni i Hercegovini, mogao bih knjige napisati.
Međutim teško je shvatiti i razumjeti tu tvoju veličinu i ulogu, običnome svijetu, kao što bi veoma teško mnogi shvatili i odnos memorija vrhunskih šahista i onih iz naših kompjutera.
Međutim, kako sam bio student kod istoga profesora, a godinama preko sedamdeset godina drugujuem sa šahovskim dostignućima, a mojim učenicima sam predavao mikroelektroniku, to sam kao šahista imao prilike spoznati i memorije mnogih vrhunskih svjetskih velemajistora, što mi daje za pravo na moje istinito razmišljanje.

Međutim, malo ko od naše javnosti zna da si ti poštovani Behdžo, kao profesor izuzetnog značaja i kalibra bio i logoraš, da ti je rođena majka ubijena na pragu svoga doma i da si zadržao prisebnost i dostojanstvo svoje profesije, što je za svaku pohvalu i poštovanje.
Zato, kada ti lično iznosiš i svoj stav kako slijedi, mnogo mi znači i veoma poštujem, što znači da postojim i da me takve ličnosti uvažavaju. Hvala ti velika!
Sudionici smo neposrednih mnogih događanja u našem gradu Mostaru, te kao izuzetni intelektualci, dužni smo msmo i mnoge znane i neznane pojedinosti iznijeti na svijetlo dana, kako bi i naša šira javnost imala adekvatnu istinitu spoznaju o svemu.
Veoma pouzdano znam da si bio dobar profesor na brojnim našim fakultetima, da si bio izvrstan i redobni planinar i da si lično doživio mnoge neugodnosti prilikom tvoga logorovanja, kod naših susjeda o kojima veoma malo znamo iz tvoga otvorenog pera, a bilo bi nam drago i poželjno da se malo više angažuješ u tome svjetlu doživljenih brojnih neugodnih trenutaka.
Znamo da je Profesor Behdžet Mesihović otvorio je proteklih dana priču o validnosti diploma samoprozvanog legitimnog poglavnika bosanskih Hrvata Dragana Čovića (https://www.facebook.com/hashtag/dragancovic).
Bilo bi svakako interesantno za širu javnost da se i ova tema nađe u predmetu našeg tužilaštva, kao i propast velikih firmi Aluminija i Sokola, za koje je u ratnom periodu isti ovaj čimbenik regrutovao zatvorenika iz logora.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s