Radni kampovi za pritvor Uygura – su nešto što je dobro?

Posted: 11. Januara 2023. in Intervjui

Vijeme u u kome danas živimo obiluje licemjerstvom. Glavna osobina i obilježje licemjerstva je laž ali i nedostatak osjećaja za bijedu, siromaštvo, težak život i nepravdu u kojoj žive drugi ljudi . Takve osobe sebe smatraju nepogrešivim , a u stvari oboljelim od vlastite narcisoidnosti. Isključivost i prezir prema neistomišljenicima „liječe“ omalovažavanjem, često ih proglašavaju za „neprijatelja“ BiH, saradnikom kontraobavještajne službe neke od susjednih zemalja ili pak nevjernikom, ateistom i slično. Oni sebe doživljavaju ovozemaljskim, neprikosnovenim tumačima društveno-političkih zbivanja u zemlji i inostranstvu, moralnim i etičkim filterima u društvenoj zajednici u kojoj žive a u prvom planu su im prvenstveno njihovi imovinski kartoni i stanju depozita na tekućim računima.
U kineskoj regiji Xianjiang, Kina je izgradila 400 pritvornih kampova a neki su još uvijek u fazi izgradnje. Tu informaciju su potvrdili i satelitski snimci koju je dobio Australski institut za stratešku politiku (ASI) kao i izjave svih onih koji su preživjeli i pobjegli van Kine , kako to kineske vlasti nazivaju „sistem re-edukacije“.
Razlozi pritvaranja su najčešće „trivijalni“ poput posjedovanja Kur´ana, odbijanje svinjskog mesa a mjere torture uključuju pritvore koji se nazivaju „radnim logorima“, mučenje i nepružanje ljekarske pomoći u kampovima, kao i prinudnu kontrolu trudnoće. Uygurske porodice se primoravaju da prime u domove kineske zvaničnike da sa njima žive kao „rođaci“ u sklopu programa kontrole. Velika mreža kamera na javnim mjestima i njihov rad internetu kontroliše svaki korak Ujgura.
Uprkos svemu gore navedenom , bivši reis –I-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić kao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić pohvalili su „kinesku borbu protiv navodnog terorizma, koja je usmjerena protiv muslimana nastanjenih u regiji Xinjiang Uygur.
Da li su Mustafa Cerić i Mevlud ef. Dudić posjetili kampove prisilnog rada ? Jesu li sreli i razgovarali sa predstavnicima Uygura ? U čije ime su „hvalili“ represivne mjere kineskih vlasti prema muslimanskoj zajednici? Zar ova javna izjava nije u suprotnosti sa djelima koje iziskuje iman?.
U prvom ajetu sure El-Ahzab Gospodar Milosnik Svemilosni kaže; „O vjerovjesniče, čuvaj se Boga i nemoj slušati poricatelje i licemjere! Bog, uistinu, sve dobro zna i premudar je.“
Licemjerstvo je jedno od najopasnijih bolesti srca i od nje se traba liječiti svaki čovjek jer ona u konačnici vodi do licemjerstva u ubjeđenju. Saosjećajući se sa teškom sudbinom Uygura u Kini, kao bh. građanin osjećam ljudsku dužnost da se ogradim se i osudim izjave gore navedenih zvaničnika.
NE u moje ime!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s