BH. memorandum – kao odgovor na memorandume susjeda!

Posted: 9. Januara 2023. in Intervjui

U dugim automobilskim kolonama, na graničnim prelazima BiH, kao što su Gradina , Bosanske Gradiška i dr. strpljivo na svoj red i prelaz čekaju građani Bosne i Hercegovine; Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali. I većina njih u svojim rukama drže isti bh. pasoš. U nakrcanim autobusima sa banjalučkog, tuzlanskog autobuskog perona na stotine ljudi sjedi jedni pored drugih, sa različitim imenima , sa istim interesom; obezbjediti svojoj djeci i porodicama život dostojan čovjeka. Njemačka i druge zapadnoevropske države vape za radnom snagom i zadovoljno trljaju rukama. Sutra će zajedno Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali , poraniti zajedno na bauštele u Njemačkoj. Gladna usta ne pitaju ko smo,što smo i odakle smo.
Ni najmanje to ne brine potpredsjednika entiteta RSa Milorada Dodika i druge multimilionere u BiH! Obilježavanje 9 januara sutrašnjim cirkus-defileom u Istočnom Sarajevu je kontinuitet njegovih taktičkih poteza kako bi se realizovale upute „oca nacije“o tome kako u miru dobiti ono što su Srbi izgube u ratu. Milorad Dodik je glavni provoditelj Memoranduma 2 koji koristi svaku priliku za destabilizaciju Bosne i Hercegovine i širenje proruskog uticaja.
Jer Memorandum 2 je više nego jasan; „ Vrlo je bitno da političari iz RSa jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu , već kao zajednicu dvije teritorije koje trenutno čine cjelinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom , nametnutom, nemogućom. Istovremeno , po principu“toplo-hladno“ raditi i na izgradnji što kvalitetnijih i bliskijih veza i kontakata sa institucijama i bitnim pojedincima iz drugih zemalja, koje po tom treba iskoristiti za postizanje svog cilja. Ukratko, pametnim i osmišljenim djelovanjem, raditi na kvalitetnom iscrpljivanju kojima bi se u javnosti i vlade drugih zemalja dovele u stanje umora od BiH i , u konačnici, na odustajanje od stava o jedinstvenoj BIH“.
Dodik je vjerni sljedbenik Memoranduma 2 čiji su idejni stvaraoci Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić i drugi koautori bosanskohercegovačkog porijekla. Nikoga više ne čudi njegovo negiranje države i genocida u Srebrenici te uzurpacija državne imovine , proslava 9 januara i mnoge druge opstrukcije . On koristi sve mehanizme da se oba parlamenta BiH onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine kao o jednom od značajnih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja državnih institucija.
Proslava 9 januara je potvrda da Srbija u svojoj državnopolitičkoj strategiji nikad nije odustala od projekta „Velike Srbije“. U svemu tome Dodika otvoreno podržava Vučić, te državni fukcioneri i političari Republike Srbije – projekat koji traje od 90-ih . Dačić, Vučićev sin Danilo i drugi srbijanski zvaničnici koji budu nazočni 9 januara ulaze u našu državu bez znanja i kontakta sa državnim organima. Njihovim prisustvom se daje kredibilitet separatističkoj politici RS-a kako bi se svaki susret prikazao kao protokolarni definisanom na najvišem nivou za međudržavne susrete.
Dodikovi javni nastupi i prostački jezik su uvijek usmjereni na kompromitaciju države Bosne i Hercegovine i nanošenje štete za sve koji u njoj žive po principu „cijena?- sitnica“! Država Bosna i Hercegovina se treba obesmisliti a pozivi na miran razlaz kao nužnost su sve učestaliji. Od temelja Memoranduma 2 Dodik nije prezao ni kada su u pitanju međunarodni dužnosnici; „Odnos prema njima načelno ne bi trebao biti zasnovan na aroganciji i sukobima, ali u zavisnosti od datih okolnosti biti spreman i na takav način ophođenja.” Bivšeg visokog predstavnika Valentina Intzka Dodik je nazivao simpatizerom nacističkih zločina, međunarodnim klovnom a aktuelnog visokog predstavnika Schmidta kako je „lažni čovjek koga treba istjerati u roku od 24 sata“.
Sve ovo što se dešava uoči i oko 9 januara predstavlja veliku sramotu, a nikakvu moć aktulenog režima čiji je primarni cilj radikalizacija političke situacije u BiH i etnički sukobi. Milorad Dodik nanosi veliku štetu svim građanima BiH te ugledu države BiH na međunarodnoj sceni. Scenografija se iz godine u godinu ponavlja, povratnici se zastrašuju a čutanje srpskog stanovništva na komšijske provokacije jednako zastrašuje i vrijeđa inteligenciju.
Postavlja se pitanje kako se suprostaviti Memorandumu 2 i svim budućim memorandumima?
Obradovala me je vijest da su 20 decembra 2022 izabrati novi članovi u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine poput prof. Dr Nezruka Ćurka, profesora. Dr Rešada Hafizovića, profesora dr. Asima Mujkića, Mile Stojića, profesora dr Dalibora Balliana, profesora dr, Husnije Kamberovića i brojne druge bh. intelektualne elite.
Da li je to znak buđenje do sada izuzetno pasivne i anemične bh. intelektualne elite ostaje da se vidi. Bosna i Hercegovina još uvijek nema odgovor na prijetnje koje joj stižu izvana niti nacionalni projekat opstanka i razvoja bh. društva. BH akademija nauka i umjetnosti ima svoje mjesto u društvu ali i obavezu da se mobilizira i kreira „bh. memorandum“ kako bi se sačuvalo bh. društvo u miru.
Ovim ne želim da aboliram političke snage „Osmorke“ koji su svijesno ušli u pakt sa Miloradom Dodikom. Neprijatelji Bosne i Hercegovini nisu samo srpski i hrvatski nacionalisti. Vrijeme je da se isfiltriraju one političke snage koje su za opstanak Bosne i Hercegovine od onih kojima je pimarni interes vlast!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s