UMJESTO DA ISTRAŽUJE IMA LI OSNOVA ZA KRIVIČNO GONJENJE ČOVIĆA I LJUBIĆA, PRIHVATI ILI ODBACI KRIVIČNU PRIJAVU, TUŽILAŠTVO PREKO SIPA-e UZNEMIRAVA I SASLUŠAVA NI KRIVE NI DUŽNE GRAĐANE

Posted: 17. Decembra 2022. in Intervjui

Zabrinjavajući i uznemiravajući postupci Tužilaštva BiH i SIPA-e u vezi sa krivičnom prijavom protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića od 22.02.2022.

U ime 60.000 članova Facebook grupe koja zahtijeva povratak Ustava RBiH, Dženana Delić, Ibrahim Halilović, Nihad Filipović, Marjan Hajnal, Bedrudin Gušić, Đemal Hadžić, Ibran Mustafić i Almedin Salčin, podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića dana  22.02.2022. Riječ je o savjesnim građanima koji su se na podnošenje krivične prijave odlučili na osnovu zakonskih ovlasti u cilju suzbijanja krivičnih djela. Prijava je podnesena e-mailom 22. 02. 2022.

(Radi podsjećanja javnosti o čemu se radi, link za tekst prijave nalazi se ispod ovog teksta, prilog broj 1.)

U skladu sa odredbama i Zakonom o radu Tužilaštva, dužnost Tužilaštva je da prihvati ili odbaci tužbu.

S obzirom na to da Tuzilastvo nije obavijestilo tužitelje da je tužba odbačena, Tužitelj donosi odluku o pokretanju istrage na osnovu zakona. Istragu obavlja tužilac, policija i drugi državni organi za sprovodjenje zakona.

Ukoliko smatra da treba pojašnjenje bilo kojih osnova prijave, nadležni tužitelj može stupiti u kontakt sa potpisnicima prijave i tražiti njenu dopunu.

Čak i ako bi prijava o krivičnom djelu na koje se sumnja da je počinjeno bila podnosena anonimno, tužitelj je morao poduzeti sve istražne radnje sam ili s policijom, te utvrditi ima li osnova za pokretanje krivičnog postupka, te pokenuti tuzbu protiv istog, ili prijavu odbaciti uz obrazloženje podnosiocima iste.

Umjesto svega toga, SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu) bez prezentiranja ikakvih naloga, dana 16.12.2022., zakucala je na vrata Suade Pašić, izbjeglice iz Srebrenice koja živi u Sarajevu, a koja nije potpisnica te krivične prijave. SIPA smatra Suadu Pašić svjedokom, te se raspituje o samo nekim podnositeljima krivične prijave protiv Čovića i Ljubića! 

(Snimak video nadzora ispod teksta.)

Tom prilikom je Suadi Pašić uručen poziv SIPA-e u kojem se pozivaju na Tužilaštvo, da se  javi u prostorije Agencije u ponedjeljak 19. decembra 2022., dakle u roku samo od dva dana od uručivanja poziva u svojstvu svjedoka.

Da podsjetimo: Suada Pašić niti je potpisnik krivične prijave, niti je u prijavi navedana kao svjedok! 

Zbog toga, ona ne može ni biti svjedok jer bi navodi te osobe bili pravno neprihvatljivi (‘rekla-kazala’ i iznošenje licnog mišljenja i stavova).

(Foto poziva ispod teksta.)

Isto se dogodilo i sa Almedinom Salčinom. Za razliku od Suade Pašić, Salčin je potpisnik krivične prijave protiv Čovića i Ljubića.

I Salčin se kao i Suada Pašić, uznemirio.

Nije ni malo prijatno kada se na kućnim vratima pojave nepoznati ljudi, a kamo li agenti SIPA-e. Tako iznenađeni građani i ne znaju pravi razlog posjete. U vrijeme posjete SIPA-e, Salčin nije ni bio kod kuće!

SIPA  se kasnije kod Salčina raspitivala za Suadu Pašić, o kojoj Salčin pojma nema! Salčin nije ispitivan kao potpisnik krivične prijave, niti su mu postavljana pitanja vezana za sadržaj krivične prijave!

Pri pozivanju Salčina kao ‘svjedoka’, nisu naveli ni o kojem predmetu se radi, niti o čemu treba svjedočiti, već su se samo raspitivali za Suadu Pašić koja nema veze sa krivičnom prijavom protv Čovića i Ljubića.

Dakle, sav ‘razgovor’ se sastajao od istraživanja podnosilaca krivične prijave, što je za osnov i sadržaj prijave potpuno nevažno!

Iako je na tužbu reagiralo prilično brzo u odnosu na uobičajeno odugovlačenje, lahko je dokazati da se za ovu tužbu za nekoliko mjeseci nakupilo još bezbroj dokaza koje Tužilaštvo može prikupiti vrlo brzo sa interneta, u svojim prostorijama, čak i bez traženja dodatnih informacija od strane podnosioca prijave i “svjedoka”!

Djela inkriminirana u predmetnoj prijavi od 22.02.2022. ne samo da nisu nestala ili zastarjela, nego im se broj znatno uvećao ponavljanim zahtjevom Čovića za ‘trećim entitetom’, promidžbom zločinačke paratvorevine (presudjene UZP-om) Herceg Bosne kao ‘trećim entitetom’, ili pod nekim drugim imenom, o čemu postoje i video-dokazi na internetu.

Dobar dio tog Čovićevog puta ka oživljavanju Herceg Bosne, koja je na Tribunalu u Haagu presuđena za Udruženi zločinački pothvat, je prevaljen prije nego  se  Tužilaštvo sjetilo krivične prijave protiv Čovića i Ljubića.

U pozivu za saslušanje svjedoka SIPA se poziva na nalog Tužilaštva. Zabrinjavajuće je da se ni SIPA ni Tužilaštvo ne bave ličnostima na koje se odnosi navedena u krivična prijava! Umjesto istrage  mogućih počinilaca krivičnih djela, Tužilaštvo ispituje kao “svjedoke” neke od podnositilja krivične prijave, kao i osobe koje nisu ni potpisnici krivične prijave, niti mogu, pravno, biti ikakvi svjedoci.

Da li Tužilaštvo i SIPA žele zastrašiti nedužne građane kako oni ne bi ni pokušali podnositi krivične prijave, iako  u skladu sa zakonom i odredbama o Tužilaštvu neprijavljivanje krivičnih djela može smatrati krivičnim djelom?

Ili pokušavaju skrenuti istragu u drugom pravcu? Poznato je da se skretanje istrage u krivom smjeru ili njeno ometanje zakonski može posmatrati kao krivično djelo.

Sudeći po postupcima Tužilaštva i SIPA ide se  za tim da se od građana-tužitelja naprave krivci! Zašto to rade, odgovor na to pitanje zna Tužilaštvo i SIPA.

U koje svrhe i za koji/čiji račun umjesto u krivičnoj prijavi navedenih osoba ispituju i istražuju osobe koje su ukazale na moguća krivična djela, ili osobe koje nemaju veze s tom prijavom , to samo SIPA i Tužilaštvo  znaju.

Ukoliko im je konačni cilj zastrašivanje privatnih lica koja su podnijela predmetnu prijavu, onda podsjećamo Tužilaštvo i SIPA da to predstavlja kršenje ljudskih sloboda i prava gradjana zagarantovanih čl. 2, tačkom 3 (a posebno odredaba: b,d,g,h) Ustava Bosne i Hercegovine, te ćemo, ukoliko se ova nedopustiva haranga na potpisnike predmetne krivične prijave nastavi, biti prinuđeni podnijeti Tužilaštvu prijavu protiv SIPA-e..

Jer šta god Tužilaštvo i SIPA radili, moraju to raditi po zakonu, inače će se društvo i država naći u haosu i bezvlašću.

U ime 60.000 članova Facebook grupe koja zahtijeva povratak Ustava RBiH:

1.Ibrahim Halilović, novinar, Canada/BiH

2.Bedrudin Gušić, slobodni novinar i publicist, SAD/Banja Luka

3.Dženana Delić, prof. poslovnih studija i prava (UK/Sarajevo),

4. Almedin Salčin

5.Nihad Filipović, logoraš, pravnik, publicista, (UK),

6.Ibran Mustafic, dipl. Ing.masinstva, poslanik u Skupstini RBiH 1990-1996, predsjednik. IO SO Srebrenica, organizator odbrane RBiH, RVI, u ropstvu 1995-1996, opozicija izdaji RBiH, publicista, političar

7. Đemal Hadžić, logoraš, poslovni čovjek, (Canada/BiH)

8. Mr. sci. Marjan Hajnal (Tel Aviv/Sarajevo)

PRILOZI:

  1. https://bedrudingusic.wordpress.com/2022/02/22/krivicna-prijava-protiv-dragana-covica-i-boze-ljubica/

2.

3.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s