Nakon što je “osmorka” danas potpisala koalicioni sporazum sa onom dvojicom i za državni nivo i time trasirala put BiH ka njenoj palestinizaciji: PROKLETI BILI, BAGRO IZDAJNIČKA!

Posted: 15. Decembra 2022. in Intervjui

Naravno, desio se i taj posljednji čin ove bh. tragedije. Najprije su Dino, ona Čudićka, neki Nerin Dizdar i još neki otišli u Istočno Sarajevo da sa predstavnicima SNSD-a potpišu koalicioni sporazum, a finale se koji sahatak poslije desio ne u Dohi, u Kataru, nego usred Sarajeva gdje je onaj što nije mogao dobaciti ni do kompenzacijske liste za PS BiH potpisao u ime zloglasne “Osmorke” pakt sa dvojicom osvjedočenih rušitelja Bosne i Hercegovine. Istovremeno, danas, 15.12. 2022. BiH je dobila tzv. kandidatski status za članstvo u EU. To mnogi smatraju historijskim činom a ona što se potpisuje kao gradonačelnica Sarajeva i potječe iz stranke ovog prvog s desna na slici je naložila da večeras Vijećnica blješti u bojama EU. Dakle, ta ista EU je prodala maglu onima koji su potpisali ovaj sporazum i naprosto napravila klasični deal: dobit ćete status kandidata a za uzvrat izbacite SDA i DF iz svih kombinacija da oni sudjeluju u vlasti pa onda vi formirajte vlast, kako na nivou FBiH, tako i na državnom. Ista ta magla se prodaje bh. javnosti i medijima koji to hoće da kupe. Nažalost, mnogi su to kupili, odnosno povjerovali u bajku da smo sada bliži EU nego jučer. Jesmo, ali “malo morgen”, što bi rekao jedan kojeg su ranih 90-tih i Amerika i EU, baš kao danas i njegovog nasljednika, smatrali “faktorom mira na Balkanu” da bi mu potom sudili u Hagu i nikad presudili jer se za to pobrinuo Svevišnji pa eno mu posmrtni ostaci počivaju u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. Da, smatram da taj kandidatski status ne znači ništa, a ko ne vjeruje neka pita građane Turske ili Sjeverne Makedonije šta to zapravo znači.

SDA je trebalo ukloniti, ali šta je sa ove druge dvije?

Bog zna koliko sam puta javno isticao da je SDA stranka koja je odavno potrošila sve svoje kredite u odnosu na svoje birače, građane BiH i samu Državu te da je kao takvu treba čim prije ukloniti sa političke scene. Postoji hiljadu razloga za tako nešto ali nije problem dokazati da postoji više od hiljadu razloga zašto na političkoj sceni ne bi trebali biti ni Dodik ni Čović, odnosno njihove stranke. Normalan ljudski um jednostavno ne može shvatiti da je jedan Mile Dodik na crnoj listi Amerike, da je deklarirani ne rusofil, nego putinovac, da je deklarirani islamofob i političar koji već 15-ak godina rastura Bosnu i Hercegovinu i – on je kredibilan i poželjan partner. On može činiti vlast na državnom nivou i participirati o svim strateškim pitanjima koja se tiču države koju on ne priznaje i koju, kako rekoh, rastura. Ili taj Čović koji, kao što je poznato, kao i Dodik ima kriminalni dosije, koji baštini UZP i čija stranka itekako njeguje ustaštvo i neonacizam kao ideologiju i koji je posljednje četiri godine blokirao institucije FBiH i koji je, ne baš otvoreno kao Dodik, ruski čovjek. Znači, može i on i njegova neonacistička stranka. To su gurali i Amerika preko svog ambasadora te zamjenika pomoćnika državnog sekretara Gabriela Escobara čije me samo spominjanje imena asocira na njegovog prezimenjaka Pabla, onog čuvenog narko-bossa iz Kolumbije, a gurala je i ista ta EU. I trebalo je naći uhljupe među bh. političarima koji će pristati da tvore vlast sa rečenom dvojicom. I našli su ih.

Na šta su drug Neka, Dino i ostali mali miševi pristali?

U potisanom sporazumu je nekih šest krucijalnih tačaka među kojima su i one koje govore o “investicionim projektima”, “reformi izbornog zakonodavstva najkasnije za šest mjeseci…”, “reformi pravosuđa”, “brzo usvajanje budžeta” i tako dalje. Ako neko dozvoljava da se vrijeđa njegova inteligencija, Bože moj, njegova stvar. Ali ja to ne dozvoljavam. Naime, dovoljno sam star i imam iskustva u praćenju političkih zbivanja da ne bih znao čitati između redova. A ja čitam da se pod “investicionim projektima” kriju istočni tok gasovoda koji bi išao iz Srbije prema manjem entitetu a ko bi tu kupio kajmak i čiji bi to gas bio treba pitati onog sjajnog novinara-istraživača Domagoja Margetića, zatim hidroelektrana na Drini Buk Bijela te aerodrom u Trebinju. Kada smo kod ovog posljednjeg volio bih da se neko pojavi i javno obrazloži makar i jedan valjan razlog, posebno ekonomsku opravdanost, za gradnju tog aerodroma. Ko ne zna ili se pravi da ne zna šta se krije iza tog projekta, evo reći ću mu: to će biti ruska vojna baza! Je li to Amerika hoće? Hoće li to Hrvatska jer je, da podsjetim, Trebinje udaljeno na puškomet od Dubrovnika, naprimjer? Ili, treba li crtati šta se krije iza sintagme “reforma izbornog zakonodavstva”? Pa i zadnjoj budali je jasno da će Čović konačno dobiti zakon koji znači da glas birača u kantonima gdje on suvereno vlada vrijedi kao deset u nekim drugim kantonima gdje Hrvati nisu većina, da će on osigurati sebi mjesto u Predsjedništvu u trajanju od dva mandata u kontinuitetu i što konačno znači da će on zaokružiti teritoriju koju su onomad zapišali (oprostite na izrazu, ali nemam boljeg) Franjo Tuđman i Mate Boban, odnosno da će je sada legalizirati. I to znači, na samom kraju, kraj Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države čiji će dijelovi biti podijeljeni između dvaju agresora iz 90-tih, a ono što ostane bit će evropska Gaza i Zapadna Obala.

Neka pitanja za lidere “Osmorke”

Da li ste čuli za Srebrenicu i šta se desilo u njoj jula 1995.? Podsjećam, nije čuo ni vaš novi koalicioni partner Mile Dodik koji kaže da se tamo nije desilo to što se desilo. Znači, možete s njim kao takvim. Nazdravlje! Ili, kako ćete se ponašati 9. januara godine koja je ispred? Hoćete li ići u Banja Luku na obilježavanje tog neustavnog “praznika” ili ako ne odete, hoćete li se praviti da se tamo ništa ne događa? Kako ćete se nositi s tim? Ili, kako ćete se ponašati kada vaš drugi koalicioni partner bude obilježavao 10. april 2023. i narednih godina, odnosno kada bude ne samo obilježavao rođendan endehazije, nego je i prizivao? Ili 18. novembra slijedeće godine kada legitimni bude obilježavao obljetnicu osnivanja presuđene “HR Herceg Bosne”? Hoćete li mu se pridružiti? Napokon, jeste li u svojim kampanjama ovako nešto pričali svojim biračima, jeste li im obećavali da ćete potpisati pakt sa ovakvima ili ste im pričali neke druge priče?

Mala je utjeha što Švabo Schmidt ne smije u Brisel da položi račune

Upravo tako. Taj opskurni Schmidt koji je u Bosnu došao u dresu HDZ-a i k tome sa nacističkim backgroundom uporno odbija da pred Parlamentom EU obrazloži antiustavne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je nametnuo 2. oktobra 2022. Dakle, u Parlamentu EU ima časnih zastupnika koji nisu desničari i ksenofobi i koji su prepoznali šta je Schmidt uradio a nije imao mandat za to. No, on to izbjegava vjerovatno kako bi se dobilo na vremenu i kako bi se vlast u BiH na svim nivoima posložila na zadovoljstvo njegovih ljubimaca – HDZ-a, zatim njihovog višegodišnjeg koalicionog partnera iz Laktaša te ovog jada od “Osmorke” čiji je jedini cilj bio osvetiti se SDA i dobiti neku fotelju. A cijena toga jeste izdaja vlastite države. Prokleti bili, ta bagra od izdajnika!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s