U SJENI DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Posted: 29. Novembra 2022. in Intervjui

I ove godine, kao u svim postejtonskim, uz odobravanje ali i podršku Međunarodne zajednice, samo u dijelu BiH obilježavane su godišnjice državnosti Bosne i Hercegovine, a bojkotovane i ignorisane u Rs i dijelu FBiH. Međunarodna zajednica, odnosno organi i institucije koje je u BiH predstavljaju i zastupaju, kao što su OHR, Vijeće za implementaciju mira, Međunarodni predstavnik, za 27 godina nisu našli za potrebno da takvo stanje koriguju, podrže obnovu državnosti i Danu državnosti daju značaj koji mu pripada. Čak šta više dozvolili su da se 9. januar slavi kao Dan Rs, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH sa kojima je proglašen neustavnim. Suvišno je i govoriti koliko takav odnos Međunarodne zajednice ponižava i srozava ulogu države Bosne i Hercegovine, a ojačava i snaži srpski i hrvatski separatizam.

I ovih novembarskih dana, dok su sa svečanosti organizovanoj u Sarajevskoj vijećnici povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, slate poruke regionu i u svijet o višestoljetnoj državotvornoj tradiciji Bosne i Hercegovine i njenoj ZANOBIH-skoj obnovi, sa kojom je proklamovano i bratstvo jedinstvo njenih naroda,  Dodik i njegovi sljedbenici nastavili su sa negiranjem i bojkotom Dana državnosti. Kao i uvijek, i ovaj put Dodik je otišao korak dalje podmetanjem lažne tvrdnje stranim ambasadorima u BiH po kojoj je obilježavanje državnosti BiH protuustavno, mada dobro zna da je još 1995.g. Skupština BiH donijela Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

Svečani prijem u Sarajevskoj vijećnici

Povodom Dana državnosti novoimenovani članovi Predsjedništva BiH g. Željko Komšić i g. Denis Bećirović organizovali su u Sarajevskoj vijećnici svečani prijem, kojem su prisustvovali brojni gosti i veliki broj građana iz javnog, kulturnog i političkog života. Najzaslužnijim su uručena i priznanja- Plaketa grada Sarajeva i nagrade “Sarajevska pahuljica”. A svečani prijem ove godine  priređen je i u Mostaru, na kojem je govorio predsjednik Gradskog vijeća Mostara g. Salem Marić.

I dok su se u prestonici BiH održavand svečanosti,  polagali vijenci zaslužnim, primala čestitanja brojnih gostiju, Dodikova nasljednica u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović ne samo da nije prisustvovala ceremoniji, kojoj je uz Željka Komšića i Denisa Bećirovića trebala biti domaćin, već je odbila primiti čestitke, a jedna od njih bila je i od američkog predsjednika Bidena. Suvišno je i govoriti koliki je to nedostatak ne samo političke već ljudske kulture, koja se stiče u prvim razredima osnovne škole. I ne samo da g-đa Predsjednica nije bila na prijemu, što joj je bila radna  dužnost na koju se zaklela i za koju je država debelo plaća, već je u to vrijeme zajedno sa Dodikom bila na  podučavanju i savjetovanju kod Vučića. A da je Predsjednik Srbije imao imalo obraza i časti, ne bi je primio u to vrijeme i pod tim okolnostima, već bi je kao odgovorniji i iskusniji uputio da u praznične dane bude u svojoj državi i sa svojim narodom.    

 A svečanom prijemu u Sarajevskoj vijećnici prisustvovala su pored dva člana Predsjedništva BiH potpredsjednici FBiH, potpredsjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH i brojni gosti. U svom prigodnom obraćanju Željko Komšić i Denis Bećirović, ukazali su na značaj ZAVNOBIH-a, antifašističku tradiciju, poslali poruke mira, ukazali na euroatlanske perspektive BiH i zaželjeli Sretan Dan državnosti državi, građanima i narodima BiH. Na prijemu se nije pojavio ni Međunarodni predstavnik Christian Schmidt, protiv kojeg se i dalje negoduje, nastavljaju protesti na sarajevskim ulicama, jer njegove posljednje odluke vode novim podjelama, umjesto da zbližavaju.

Novi protesti na Sarajevskim ulicama

Negiranje, bojkot državnosti i rušenje svega što čini multietničku Bosnu i Hercegovinu od strane udruženog poduhvata Srbije Hrvatske preko Dodika i Čovića ni nakon 27 godina nije bilo dovoljno upozorenje najodgovornijim u zemlji i Međunarodnoj zajednici da promijene svoj odnos i pruže konkretniju podršku državi BiH da se  suprostavi neprijateljskom djelovanju. Iz tih razloga ovih dana ponovno su na ulicama Sarajeva protestovali građani sa porukom “Ne damo državu”. Bilo je to još jedno upozorenje i Međunarodnom predstavniku Christianu Shmidtu zbog nastojanja da dalje dijeli državu i Hrvatskoj daruje treci entitet, po uzoru na Dejtonsku nagradu srpskim agresorima za agresiju i genocid. 

Propusti pri obilježavanju Dana državnosti u Sarajevskoj vijećnici

O svečanosti u Sarajevskoj vijećnici povodom Dana državnosti BiH izvjestili su mnogi mediji, pa ovom prigodom želim ukazati na jedan drugačiji aspekt ovog događaja, koji je na mnoge koji su ga pažljivo pratili ostavio mučan dojam.

Naime, dok su  Komšić i Bećirović sa suprugama Sabinom i Mirelom stajali na podijumu, a Komšić i Bećirović se obraćali prisutnim i javnosti, iza njih je kao na smotri defilovalo više osoba. Smjenjivali su se kao na filmskoj traci, kao u pozorištu lutaka. I stalno se sašaptavali. Nije im smetalo što je ispred njih javna tribina, uzvanici i govornici. Najčešće je tamo ovamo prolazio neki muškarac sa bradom i brkovima. A dijelio ih je samo providan zastor. Bilo je to upadnljivo učestalo kretanje i komešanje, sašaptavanje i dogovaranje, koje je moralo uticati na prisutne i preusmjeravati njihovu pažnju. Prvo je govorio Komšić, a po tom Bećirović. A oni su umjesto da budu mirni i slušaju obraćanje, radili i spremali nešto svoje, zaboravljajući da je da to tribina države BiH i da se time narušava njen ugled. Mene lično bilo je sramota, kao da su to moji propusti. Po mom dubokom uvjerenju to je u jednom trenutku zasmetalo i Komšiću, ali nije bilo prigodno reagovati. Narednog dana sve to mogli ste vidjeti i u Dnevniku Senada Hadžifejzovića na Face TV. 

Ovakvi i slični propusti ne bi se smjeli događati , jer umanjuju značaj događaja koji se predstavlja, ali i ruši ugled države. I ako se mogu dogoditi na najvišem državnom nivou, šta očekivati od nižih razina.

U sjeni Dana državnosti

U sjeni dana Državnosti  je i zaključivanje sporazuma o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti između koalicije stranaka koju vodi Dragan Čović i kolalicije  osmorke koju zastupaju Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto…, ali i posjeta komesara EU Olivera Varhelyia koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu sa nadom i nagovještajem kandidatskog statusa, od kojeg i da se dobije do kraja godine ne treba očekivati ništa značajno dok se u BiH ne promijene odnosi i dok Evropska unija značajnije ne promijeni odnos prema Bosni i Hercegovini. 

Država treba biti u stanju sebe prehraniti i sebe odbraniti, a što je vlast složnija – narod je moćniji.

Burlington 29.11.2022             

Zijad Bećirević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s