Mr. sci. Milan Jovičić: Samo za građane, patriote i domoljupce naše Bosne i Hercegovine

Posted: 4. Novembra 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

Poštovani moji sugrađani Bosanci i Hercegovci, saopštavam vam ovu odu radosti !
PRIMADONA BEZ PARDONA: Oštro pismo američkom ambasadoru Michaelu Murphyju ?
Zar ovo pismo ne zaslužuje da svi naši patriotski i domoljubivi mediji prenesu sadržaj ovoga pisma?
Zar nemaju časti i ponosa, inspiracije, ljudskosti i ljubavi prema jedinoj domovini, svi građani patriote i domoljupci, pročitaju nekoliko puta ovo pismo i daju svoju podršku, uvaženoj i poštovanoj primadoni, gospođi, Dr. Margit Tomik Levi.

U cjelosti prenosim sadržaj njezino otvoreno pismo američkom ambasadoru ;.
-Poštovani g. Murphy, kao građanin ove države i priznati umjetnik i izvan BiH, imam dužnost da Vam se obratim i izrazim ogromno neslaganje sa Vašim shvatanjima stanja u BiH. Neću se vratiti u istoriju nego želim da krenem od izbora. Vaša čestitka nakon izbora započinje ovako “Čestitamo građanima Bosne i Hercegovine jer su na izborima 2. oktobra koristili svoja demokratska prava. Bilo je ohrabrujuće vidjeti tako veliki broj ljudi koji su glasali …”.
Na izbore je poštovani gospodine izašlo svega oko 50% registrovanih birača. Mislite li zaista da smo mi zaostali, nepismeni primitivci koji će te gluposti preskočiti i nastaviti dalje? Dalje mlako pozivate CIK i Tužilaštvo da otaljaju svoj posao i što prije završe ovaj cirkus od izbora. Pri tome se niste ni osvrnuli na besramnu Šmitovu intervenciju izbornog zakona.
Čak ste ga ohrabrili, pozdravili njegov gnusni i neprijateljski akt. Šta bi USA građani uradili da po jednom zakonu izađu na birališta a po završetku glasanja Trump promijeni pravila igre? Ja ću Vam kazati. U USA bi izbio II građanski rat, mnogo žešći i krvaviji nego onaj 1861. godine. Ali mi nismo Amerikanci. Mi nismo ni ljudi. Mi smo po Vama divlje balkansko pleme bez ikakvih prava u sopstvenoj državi. Našim životima može upravljati najobičniji mediokritet Šmit, osoba vrlo sumnjivog morala. Premijer susjedne Hrvatske je priznao da se sa Šmitom dogovorio o ovim izmjenama. Šta to govori? Jednostavno je, vi podržavate korupciju i imperijalisticke težnje Hrvatske prema BiH. Vi nikada niste osudili način na koji hrvatski državnici omalovažavaju BiH. Niste ih osudili što bez najave ulaze u našu državu i pljuju po njoj, što ne priznaju Sarajevo kao glavni grad BiH i izabrano rukovodstvo kao relevantnog sagovornika.
Gospodine, u BiH se desila nezapamćena izborna krađa. Stranački potpuno kompromitovani CIK je legalizirao a Vi je prihvatili kao pobjedu demokratije. Povrh svega, osuđujete istup ambasadora Alkalaja u UN. Mene bi bilo sramota ali vi ste diplomata a toga nema kod Vas. Ambasador Alkalaj je bio blag u odnosu na nas slobodnomisleće intelektualce i ponižene građane BiH. Vama je normalno da mediokritet sumnjivog morala favorizuje 7% extremnih desničara i daje im apsolutnu vlast u BiH. Vama je normalno da se nagrađuje stranka koja je 8 godina blokirala državu, koja ucjenjuje i Dom naroda i Parlamentarnu Skupštinu. Ili rasistički izborni zakon ili paralisanje države.
Svjedoci ste da je HDZ-ov premijer Federacije blokirao Ustavni sud 3 godine. Da je HDZ-ov ministar finansija blokirao finansiranje izbora… Za to ih je Šmit bogato nagradio a Vi ga podržali. Ne bi me čudilo da Šmit preseli OHR u Mostar a i Vi US ambasadu. Za njih radite sve a za BiH ništa. Zapamtite dobro g. Michael Murphy, USA su krive za sve naše nevolje. Mi ne bi imali nikakvih problema da se USA nije upetljala u rat 1994. godine. Vojska Republike srpske je bila pred porazom, Armija BiH je bila pred Banja Lukom kad ju je Administracija USA zaustavila. Napravili ste nam Dejton, navukli luđačku košulju, napravili nenormalan ustav i podijelili narode.
Uništili građansku BiH, vratili nas 80 godina unazad. Vaša je obaveza da ispravite svu štetu koju ste napravili. Prvo treba da uskratite podršku potpuno nesposobnom i kompromitovanom Šmitu. Ako raspakujete Dejton, uradite to kako Bog zapovijeda, prvo ispoštujte odluke međunarodnih tribunala, presude Sejdić – Finci i druge. Uklonite najsramniju Dejtonsku sramotu – tročlano Predsjedništvo. To nema ni jedna država na svijetu. Evo Vam besplatna ideja, plasirajte je kao svoju. Možda dobijete Nobelovu nagradu za mir i rahatluk. Neka bude jedan predsjednik svih građana BiH sa protokolarnim ovlaštenjima. Odredite redosljed: Sveukupno biračko tijelo bira svog predsjednika svaki put samo iz jednog naroda. Prvi predsjednik da bude iz reda nacionalnih manjina (Jevrej ili Rom. Nimalo Vam nije smetalo što oni 30 godina nemaju nikakva prava u BiH). Zatim, kako kocka odluči- Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Do tada će se probuditi građanska svijest kod stanovništva pa će biti moguća građanska BiH u kojoj više nije bitno ko pripada kojem narodu.
Uz najbolje želje! Dr. Margit Tomik Levi / završen cjeloviti citat /.
Poštovani naši građani, zaista šta reći ili napisati poslije ovoga pisma, naše uvažene i poštovane primidone, možda samo jedno nebesko BRAVO, BRAVO I SAMO BRAVO
Upravo sam odmah poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i napisao opširnije sadržaj i analizu viđenja sadržaja i rezultat zasjedanja, sa osvrtom pojedinuh diplomata u svojim stavovima izlaganja.
Sasvim normalno, kao građanin oven am naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, kao živi sudionik i svjedok mnogih aktuelnih događanja na našim prostorima, u nadavnoj prošlosti i sadašnjem trenutku, apsolutno sam pozdravio i pohvalio izlaganje našega ambasadora Svena Alkalaja..
Međutim, kako se ovih dana u našoj rekao bih “ crnoj štampi “ i neprijateljski orijentisanim medijima, ka oi pojedincima politikanata poput kukolja u žitu, štakora i gmizavaca, ka oi nacionalističkih rušilačkih elemenata našega Sistema i države, kojima se ne sviđaju stavovi i izlaganja Svena Alkalaja.
Svakako su mnogi naši političari, upravo politikanti sa ideologijom “ kakiću i piškiću “ na ovom Balkanskom prostoru ništa drugo ni očekivati, u njihovim stavovima i komentarima..
Žalosno je, da se javljaju i neki naši “ tobožni “ visoki intelektualci koji putem ovih medija iznose osude i negativne stavove i protiv Svena Alkalaja, kao i člana predsjedništva Željka Komšića, jer pritajeni negativni naši dušebrižnici, recimo iz “ Dnevnog avaza “ i drugih medija, utrkuju se u svojim negativnostima i lošim komentarima.
Našoj građanskoj javnosti, čitaocima ovih sadržaja i kolumni, treba da bude i čast i ponos, sa izuzetnim zadovoljstvom, da iščitavaju sadržaj pisma poštovane primidone, kao istinskog patriota oven am naše domovine Bosne i Hercegovine.

komentara
  1. Behdžet A. Mesihović, Bedžo kaže:

    Odlično!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s