Kako stvari trenutno stoje, ostaje 2:1 za BiH u Predsjedništvu: SVE JE ISTO, SAMO NJEGA NEMA I – HARMONIKAŠA!

Posted: 3. Oktobra 2022. in Intervjui

Iza nas je burna i besana noć. Tome je, kako tvrdi i Dragan Bursać, doprinjela i Centralna izborna komisija koja ima malo više posla svake dvije godine, pa ipak su sinoć uredno otišli na spavanje ostavljajući bh. javnost u neizvjesnosti ko je bliži pobjedi od kandidata iz reda hrvatskog naroda. Neoprostivo i nečuveno! To je još jedan gaf CIK-a u ovom izbornom procesu nakon skandalozne i neispravljene greške na glasačkim listićima iza imena kandidata za članove Predsjedništva o čemu sam već ranije pisao. Evo, nakon te noći, imamo preliminarne rezultate na bazi skoro 85% obrađenih listića da je Komšić dobio 183.529 ili 53,61 % glasova u odnosnu na Krišto koja je dobila 158.781 ili 46,39 % glasova. Šta će nam pokazati obrada preostalih oko 15% glasačkih listića,vidjet ćemo, ali želim da vjerujem da je Komšić pobijedio. Naime, ne smijem ni pomisliti na obrnuto jer to bi bio kraj priče o Bosni i obesmililo bi svako praćenje zbivanja u našoj domovini, barem s moje strane.

Dakle, rekoh već u nadnaslovu da ostaje rezultat 2:1 za BiH, a “strijelci” su ovoga puta bili Željko Komšić (opet, po četvrti put) i Denis Bećirović (po prvi put), te Željka Cvijanović za protivnika (po prvi put).

A sada, slovo o “strijelcima”:

Željko Komšić

Šta posebno o njemu reći kada se manje-više sve zna. Očigledno je postao neka vrsta konstante u Predsjedništvu, zaštitnog znaka, kako po vlastitim političkim i patriotskim zaslugama, tako (i još više, rekao bih) zahvaljujući antibosanskoj i destruktivnoj politici HDZ-a BiH i RH koji su godinama sve činili da većina birača iz FBiH iz predostrožnosti i bojazni za sudbinu Države daju svoj glas tom Komšiću, evo već po četvrti put. Također, u preizbornoj kampanji barem mene je impresionirao stav Komšića prema svojoj protukandidatkinji Borjani Krišto kada je rekao da “nikoga ne treba potcjenjivati…”, da “svaki kandidat zaslužuje respekt..” Dakle, to može reći samo korektan i pošten čovjek iako je od iste te protukandidatkinje i njenog gazde i prije i za vrijeme predizborne kampanje vrijeđan i nepodaštavan. Da, gospodin se rađa, a ne postaje!

Denis Bećirović

Iza njega je bilo 11 političkih stranaka. Da li je to presudilo ili činjenica da je samim kandidiranjem Bakir Izetbegović automatski dao prednost Bećiroviću, ne znam. Vjerovatno i jedno i drugo. Vezano za ovo drugo, samo ću podsjetiti da je taj Izetbegović ovoga puta potcijenio inteligenciju birača jer je očigledno smatrao da će mu većina njih halaliti prevaru i uništenje revizije tužbe protiv SRJ iz 2017., da će mu halaliti talove sa HDZ-om, posebno onaj u Mostaru…, da će njemu i ženi u njega halaliti zataškavanje istražnih radnji u “slučaju Dženan Memić”, njeno odbijanje da liječi jedno dijete u KCUS-u, istinu o njenim diplomama, brojne afere vezane za pojedine visokopozicionirane članove stranke kojoj je na čelu, nepotizam i brdo toga ili sličnoga. Što se samog Bećirovića tiče, smatram da mu nisu trebali neki postupci u kapmanji poput onog kada je napustio studio Televizije N1, niski udarci prema jednom od svojih protukandidata (Hadžikadiću) od kojih posebno ističem onaj da je “savjetnik Izetbegovića” (rezultati su potvrdili da je Bećirović krivo potvorio Hadžikadića i red bi bio da mu se izvine), te veliku dozu prepotencije u kampanji.

Željka Cvijanović

Imat ćemo istu, antibosansku retoriku i djelovanje u Predsjedništvu kao i za vrijeme mandata njenog stranačkog gazde. Jedino neće biti cirkuskih, šatorskih i seljačkih predstava u zgradi Predsjedništva kao u protekle četiri godine. Dakle, neće biti – harmonikaša. Sve drugo će biti isto. Nema ta žena nikakvu harizmu niti vlastito mišljenje i godinama je bila i ostala pudlica Mile Dodika, baš kao i Ana Brnabić Vučićeva. Sinoć je na pressici naprimjer rekla da ća u Predsjedništvu “zastupati interese Republike srpske” iako joj Ustav države u čije Predsjedništvo ulazi i na koji će položiti zakletvu nalaže da predstavlja sve građane iste. Da budemo pošteni, isto je bilo i u ranijim periodima sa članovima Predsjedništva iz Rs-a, isto bi bilo da je pobijedio i onaj Šaerović ili neki Nešić. Jedino bi bilo drugačije da je prošao Vojin Mijatović, za koga sam, by the way glasao. Ali, tada ne bi bilo 2:1 za BiH nego 3:0. Međutim,, tamo je lijeva i građanska opcija tek u povoju, valja je njegovati da odraste kako bi značajnije utjecala na političke procese u tom dijelu BiH.

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s