Valjda je i pticama na grani jasno za koga ne bi trebalo glasati: E, PA, NARODE, AKO VAM JE BILO DOBRO POSLJEDNJIH 20-ak I VIŠE GODINA, ONDA GLASAJTE ZA ISTE!

Posted: 6. Septembra 2022. in Intervjui

I službena kampanja je počela, još sa zebnjom isčekujemo hoće li Švabo povući neki potez prije 2. oktobra ili će ga povući kasnije. Ako povuče ili prije izbora ili neposredno poslije njih potez od kojeg strahujemo, onda bi to moglo obesmisliti i same izbore i njihove rezultate, ma kakvi oni bili. No, da ne špekuliramo, imamo ovo danas što imamo i pod pretpostavkom da će se stvari odvijati po aktuelnom Izbornom zakonu, na neke stvari imam potrebu javno ukazati, mada su one, kako ćete vidjeti, i općepoznate.

Glasanje putem pošte je već u toku, a ono neposredno je za nepunih mjesec dana. Neki i mene pitaju: “za koga glasati”? Odgovaram im neka sami o tome odluče za koga, ali im jasno i glasno kažem za koga ne bi trebalo dati nijedan svoj glas: naravno, za dosadašnje vladajuće čija će se vladavina posljednjih 20-ak i kusur godina pamtiti po brojnim kriminalnim aferama, nepotizmu, urušavanju pravosudnog sistema, jednoj od najvećih stopa korupcije u Evropi, po tome da je BiH na samom začelju zemalja Starog kontinenta po društvenom standardu i, što je najbolnije – našu domovinu je, prema izvorima iz zemalja imigracije, od 2013. do danas napustilo preko pola miliona njenih građana. Naravno da je ta brojka znatno viša s obzirom da građani BiH hrvatske i srpske nacionalnosti mogu koristiti i lična dokumenta Hrvatske i Srbije, pa se u zemljama u koje imigiriraju tretiraju kao građani te dvije susjedne zemlje, ne i Bosne i Hercegovine. Mogao bih do kijametske ikindije nabrajati aferime ovih što jašu na vlasti više od dvije decenije, a o čemu znaju i ptice na grani. Možda najilustrativniji ali i najbolniji primjer kako se jedna od tri vodeće stranke oličena u njenom lideru odnosila prema Državi, njenim građanima, žrtvama agresija na R BiH pa i na kolege iz drugih stranaka, nevladine organizacije i dio akademske zajednice jeste onaj iz februara 2017. kada je Bakir Izetbegović u sarajevskoj Vijećnici sve prevario vezano za reviziju tužbe protiv SRJ, a prije toga preko svojih kurira Denisa Zvizdića i Safeta Softića poručio onom Vučiću da se ne brine, jer će ono što će uslijediti u Vijećnici biti obična farsa! Kao što znamo, i bila je. Taj čin ne podrazumjeva samo političku, nego i krivičnu odgovornost! Da, ali u pravnoj državi kakva Bosna nije. A s ovakvima neće nikad ni biti.

Dakle, narode bosanski, nemam pravo da vam sugeriram za koga ćete glasati, ali uzimam sebi za pravo, ali o moralnu obavezu, ma šta neko mislio o tome, da vam ukažem za koga ne bi trebali glasati. Ali, ako vam je bilo dobro s njima posljednjih 20-ak i kusur godina, onda glasajte za njih. No, ne zaboravite da ćete svi vi koji date svoj glas dosadašnjim vlastodršcima biti saučesnici sudbine naše domovine koja s ovakvima nikako nije svijetla. Jer, oni verbalno nude svjetlo, ali čim dobiju povjerenje birača prave mrak u kojem se najbolje snalaze. Znači, do vas je!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s