Poziv svim političkim strankama patriotske pro-bosanske orijentacije i javnosti dok čekamo nametanje anticivilizacijskog, fašističkog i antisemitskog izbornog zakona: PRIPREMITE APELACIJU KOD EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA I POZOVITE GRAĐANE NA POTPUNI BOJKOT IZBORA!

Posted: 16. Avgusta 2022. in Intervjui

Poruka za sve iz tzv. ‘međunarodne zajednice’ koji podržavaju nametanje anticivilizacijskog, fašističkog i antisemitskog izbornog zakona i Ustava entiteta FBiH: Podržavamo nametanje takvog izbornog zakona (na demokratski način – po diktatu) u vašim zemljama i tražimo da to učinite po hitnom postupku u roku od šest sedmica!

Kao odgovorni građani koji žele doprinijeti zaustavljanju nametanja anticivilizacijskog, fašističkog i antisemitskog izbornog zakona, čime bi se cementirao put za raspad Države, mi, dolje potpisani, osjećamo obavezu i potrebu da ovako javno pozovemo sve političke subjekte koji sebe zovu pro-bosanskim, da djeluju na pravni i politički način, prije nego za to bude kasno.

Mi se ovim javnim obraćanjem ne samo određujemo protiv takve izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH kojeg Visoki predstavnik C. Schmidt hoće da nametne, već tražimo akciju od svih političkih subjekata u BiH da na vrijeme pripreme jak i adekvatan političko-pravni odgovor tom najcrnjem scenariju.

Kao prvo, zahtjevamo da odmah i bez odlaganja pripreme apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja će se moći podnijeti istog momenta kad Visoki predstavnik eventualno proglasi odluku o nametanju takvog izbornog zakona i Ustava Federacije BiH. 

Pozivamo sve političke stranke koje sebe smatraju pro-bosanski orijentiranim, da adekvatnu pravno- političku pripremu odgovora na eventualno nametanje takvog fašističkog i antisemitskog izbornog zakona i Ustava Federacije BiH stave iznad i ispred svojih predizbornih političkih kampanja jer je u pitanju opstanak Države. Ako ne bude Države, ni jedno njihovo predizborno obećanje neće imati smisla, niti će ih biti moguće ostvariti u bilo kojoj formi. 

Otvorena i javno deklarirana podrška Amerike i Velike Britanije Visokom predstavniku C. Schmidtu i njegovom nametanju takvih izmjena izbornog zakona i Ustava Federacije BiH jeste konstanta od početka. Praveći takav pogrešan izbor, svjesni ili ne katastrofalnih posljedica koje će po Bosnu i Hercegovinu takav njihov izbor imati, trebaju biti svjesni i da će se tom svojom podrškom naći na pogrešnoj strani historije. 

Ništa se silom ne može nametnuti, a pogotovo anticivilizacijski zakoni i ‘vrijednosti’, što takva izmjena izbornog zakona i Ustava Federacije BiH jeste. Tražimo od svih stranaka koje se javno deklariraju da su pro-bosanske orijentacije, da to jasno, nedvosmisleno i javno stave do znanja i Americi i Velikoj Britaniji i svim onim državama iz tzv. ‘međunarodne zajednice’ koji takve izmjene podržavaju. 

Mi, građani, tim zemljama toplo preporučujemo da takav anti-civilizacijski izborni zakon odmah primjenu u svojim državama i pokušaju ga svojim građanima poturiti kao nešto ‘pozitivno’ i ‘dobro po njih’. 

Pola ‘roka’ koji je Visoki predstavnik dao strankama tzv. građanske orijentacije da se ‘dogovore’ sa nacionalističkom i profašističkom strankom HDZ BiH (čiji je jedini cilj u svemu ovome ostvariti UZP ciljeve presuđene u Hagu, a po diktatu Hrvatske) je prošlo. I laiku, a kamo li Visokom predstavniku je jasno da je ‘dogovor’ dijametralno suprotnih strana nemoguć, iz čega se može zaključiti da će Visoki predstavnik nametnuti taj necivilizacijski, retrogradni, fašistički i antisemitski izborni zakon. 

Stoga, još jednom pozivamo sve stranke koje sebe zovu pro-bosanskim da odmah i bez odlaganja pripreme adekvatan političko-pravni odgovor uključujući apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, nacrt izbornog zakona za teritorij cijele Države (ne samo entiteta Federacija BiH), koji će biti u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Pudarić.. etc.) i sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, koja je i dio Annexa 4 Dejtonskog ugovora. 

Također, tražimo od istih stranaka da pripreme i poziv građanima na opći bojkot izbora, pa i istovremeno povlačenje sopstvene izborne kandidature od strane svih njihovih izbornih kandidata. 

Gospodo političari, na vama je izbor da pokažete do čega vam je stalo: do Države ili samo do vlasti!

U ime preko 58.000 članova FB grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine”:

  1.  Dženana DELIC, penzionisana profesorica poslovnih studija i prava (Velika Britanija)
  2. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu (Boston, USA)
  3. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni bh. novinar (Kanada-BiH)
komentara
  1. Avdo Kadić kaže:

    Prijedlog zaslužuje apsolutnu podršku, inače odosmo u aparthejd i bićemo izručeni i ruke fašistima, nesmije se čekati.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s