MARGIT TOMIK LEVY: OTVORENO PISMO IZRAELSKOM AMBASADORU NOAH GAL GENDLE

Posted: 13. Avgusta 2022. in Intervjui

Poštovani g. Noah Gal Gendle obracam Vam se u svojstvu BiH i izraelskog građana koji je skoro celi radni vek proveo u Bosni i Hercegovini. Obracam Vam se kao BiH ali i izraelski umetnik sa zavidnom međunarodnom karijerom. Obracam Vam se i kao čovek, humanista kojeg ste duboko povredili svojom nepromišljenom izjavom kojom se direktno mešate u unutrašnje stvari BiH.
G. Noah Gal Gendle, stavili ste se na jednu stranu u predizborno vreme, što nikako nije dobro. Stavili ste se na stranu aveti mraka, što je užasno, zastrašujuce. Ako nemate potpune informacije onda je mudro ne mešati se. Ako imate a opet se mešate onda ste saucesnik i Vi licno i onaj ko je pisao taj sramotni Memorandum, u pokušaju da se BiH vrati u srednji vek. G. Noah Gal Gendle, Vi ste zauzeli stranu HDZ-a i njenog pravomocno osuđivanog šefa Dragana Čovića (za kriminal, korupciju, zloupotrebu položaja…). HDZ i Dragan Čović su nastavljaci ideologije NDH, oni negiraju ratne zlocine, slave ustaške ideologe… Ako ne znate ko je to, objasnicu Vam. NDH je fašisticka tvorevina u kojoj su postojali koncentracioni logori i u kojima je stradalo više desetina hiljada Jevreja… JASENOVAC, ĐAKOVO, STARA GRADIŠKA, LEPOGLAVA… Bilo bi dobro da stavite kipa na glavu i pažljivo obiđete Yad Vašem. Puno ćete toga nauciti o NDH a i o baštinicima njegove ideologije na ciju stranu ste se svrstali.
G. Noah Gal Gendle, u WW2 je u SS komandi važilo pravilo „ZA JEDNOG UBIJENOG NEMAČKOG VOJNIKA STRELJACEMO 100 TAOCA (PO MOGUCNOSTI JEVREJA)“. To znaci da jedan fašisticki život vredi kao sto ostalih, pa i jevrejskih. Grozno, jel`da?… Ovo isto je govorio i Aleksandar Vučić tokom agresije Srbije na mađunarodno priznatu državu BiH… E, vi se sada stavljate na stranu onih koji rade po nemackom šnitu. 1 naš kao 100 vaših. Glas jednog Hrvata vredi kao 20, 30, 50 ili ne znam koliko ostalih, pa i jevrejskih. I Vama je to normalno? Pljunuli ste u lice svim građanski orjentisanim državljanima BiH pa i Jevrejima za cija se prava ne borite… Pljunuli ste i na presudu Sejdić – Finci, međunarodnog tribunala za ljudska prava.
G. Noah Gal Gendle, svojevremeno sam u Jerusalemu predsedniku Izraela g Ezeru Weizmanu i g. Šimon Perezu potanko objasnila ko je ko u BiH ratu. Oni su iskreno cenili moje svedocenje i mudro su postupali ne mešajuci se u sukob. Sa Vašim kolegama sa rezidencijom u Budimpešti sam imala dobre kontakte i objektivno sam ih informisala o situaciji u BiH… Od koga, za Boga miloga Vi dobijate informacije? Zašto se mešate u unutrašnje stvari BiH kad ništa ne razumete? Je li ikada BiH pisala memorandum o unutrašnjim stvarima Izraela? Nije!… Nije g. Noah Gal Gendle! Necu da se sklanjam iza države i bosanskog naroda, pitacu Vas u svoje ime –“zašto ubijate palestinsku decu”? Ja puno volim Izrael, živela sam sa vama pa razumem i položaj u kojem se nalazi Izrael, svesna sam svih opasnosti od teroristicke organizacije Hamas, svesna sam da morate da se branite… ali zar je opravdano granatiranje, taman bili i vojni ciljevi, ako postoji opasnost da ijedno dete strada? Bilo ćije… To ostavljam Vašoj savesti. Moja je mirna.
Ako Vaša nastojanja urode plodom, ako se izborite za “ravnopravnost” naroda u BiH, postacete najveci izdajnik jevrejskog naroda na Balkanu od postanka sveta. Jevreji u BiH nemaju nikakva prava od kad su nacionalne stranke, koje Vi podržavate, došle na vlast pre 32 godine. Ovom izmenom izbornog zakona za koji se Vi zalažete, nece je više nikada ni imati, a svi Jevreji koji žive u kantonima pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a (REPUBLIKA SRPSKA I HERCEG BOSNA KOJU ĆETE OZVANICITI),mogu odmah staviti žute trake oko ruke na kojima je izvezen Magen David i natpis “JUDE”, spakovati kofer i čekati da im po noci fašisti zakucaju na vrata. Deportacija i likvidacija u Hrvatskoj ili Srbiji, svejedno… je li Vam takav ishod poznat?
Vašom zaslugom i pisaca tog Memoranduma.
Sa gnušanjem i prezirom
Margit Tomik-Levy

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s