Mr. sci. Milan Jovičić: Poštovanom profesoru Behdži za sjećanje

Posted: 12. Avgusta 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

Iz studentskih, nezaboravnih Beogradskih dana, sa Elektrotehničkog fakulteta, kao studenti imali smo zajedničkog čuvenog profesora matematike Dragoslava Mitrinovića.
Bio je strah i trepet, sa izuzetnim i veoma zahtjevnim kriterijem, kada je bila matematika u pitanju. Mnogi studenti su i privremeno napuštali ovaj fakultet, odlazeći na druge Univerzitete u bivšoj Jugi, da bi položili matematiku, te za nastavak studija vraćali su se na ovaj matični studij.
Čuveni Prof, Dr. Mitrinović imao je izuzetnu i cijenjenu katedru sa brojnim doktorima matematike, sa brojnim divnim asistentima, od kojih su mnogi završavali po dva studija, na PMF ( prirodno matematički fakultet ) i Elektrotehznički u Beogradu ?
ProfesorMitrinović je imao i svoje objavljene knjige i zbirke iz matematike, koje su bile dostupne svim studentima i drugih studija, ali se trebalo maksimalno angažovati u cilju polaganja ovoga ispita?
Danas se sa posebnom sjetom, prisjećam i prvoga nastupa ovoga profesora u amfiteatru br.65 ovoga fakulteta, pred više stotina „ brucoša „ iz cijele Jugoslavije.
Njegov nastup, bio je fascinantan i ostaje u dugom sjećanja, svih njegovih studenata.
Poslije određenog ćutanja, te pogleda sa desna na lijevo, od dna ka vrhu amfiteatra, progovorio je riječima; „ Vidim ja ovdje mnoge za studij prava, aludirajući na blizinu Pravnog fakulteta, Vidim ja ovdje mnoge sa teologije, aludirajući na teologiju na Karaburmi, isto tako u blizini itd. Da bi na kraju rekao, da će mnogi i požutiti dok savladaju znanje iz matematike „/ završen citat /.
Istina je, da je Profesor bio veoma zahtjevan i oštar, te nije ništa ni čudno zašto nas je na ovaj način i pokušao orijentisati i nuputiti na veoma ozbiljan studij na ovome fakultetu.
Zato su i brojni njegovi asistenti i bili njegovi studenti, a moj veliki prijatelj i jaran, mostarac Behdžet Behdžo Mesihović, isto tako kao njegov student, postao je i profesor mnogih naših Univerziteta i fakulteta, rekao bih sa sličnim ili istim kriterujima svoga profesora Mitrinovića.
Dok je, naš profesor Mitrinović bio partizan u borbi protiv fašizma, dotle je naš profesor Behdžo bio logoraš nacionalističko- ustaške ideološke matrice Franje Tuđmana i njegovih bojovnika?
Da nesareća bude i mnogo veća, dok je on logorovao, njegovu majku su ti istri bojovnici u stanu ubili , sve za njihovu genecidnu tvorevinu Herceg Bosnu.

Priče iz logora ”Heliodrom” i ”Dretelj” u filmu ”Logori smrti” !

Dakle, ovaj naš civilizovani i demokratski evropski svijet, odlično znaju šta je značio fašizam, ali nažalost, da danas još uvijek nisu sasvim savladali gradovi iz ubojitog nacionalizma, koji hara na našim Bosansko hercegovačkim prostorima, sa djelovanjem naših nacionalističkim strankama HDZ-om i SNSD -om i njihovim čelnicima i kadrovima.
Najobičnije su demagoške floskule, obmane i dimne zavjese, bilo kakvih nametnutih američkih ili evropskih crnih listi i represivnih mjera, bez adekvatnih zabrana djelovanja naših nacionalističkih stranaka i njihovih kadrova.
Genocidne radnje i događanja iz naše nedavne zlobne prošlosti, okićene lažnim slavopojkama i tiradama, bilo a nikad se neponovilo, smiješno je i tragikomično, ako smo i danas svjedoci dešavanja i razaranja države Ukrajine od Ruske Federacije, pogibijom brojnog stanovništva i brojnim izbjeglicama, na očigled cijeloga čovječanstva.
Dakle, fašizam za koji smo smatrali da je uništen, došao je još ubitačniji nacionalizam, a danas se pojavio i „ putinizam „ koji je još nemilosrdniji i trajniji.
Dakle, klice i jednoga i drugoga i trećega razornog neljudskoga poriva se još uvijek razvija, metastazira, a čovjuečanstvo se uništava, a globalna mržnja i uništenje se širi.
Uzaludne nam bile sve naše funkcije, diferencijali i integrali, matematički aksiomi, poput prihvatljivih pouka i poruka iz svih svetih knjiga, ali bagra i dušmani, kriminalci i lopovi i ubojice svakoga kalibra to ne razumiju niti prihvaćaju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s