Nakon usvajanja Rezolucije njemačkog Bundestaga o BiH: SADA MI KAŽEMO: DANKE DEUTSCHLAND!

Posted: 11. Jula 2022. in Intervjui

U prošli petak je , kao što je poznato, njemački Bundestag (Parlament) usvojio Reoluciju pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”. Kao što je također poznato, dokument koji će biti i usvojen predložili su i proslijedili u parlamentarnu proceduru predstavnici vladajuće koalicije SPD, FDP i Zeleni (“Semafor koalicija”), a za istu su još glasali i predstavnici CDU-a. Neka ostane zabilježeno da su protiv bili predstavnici desničarskog AFD-a te krajnje ljevice. Na ovaj važan dokument Parlamenta najvažnije zemlje-članice EU kojim se traži od Vlade kancelara Olafa Scholza da “pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike…” nisam se do sada oglašavao jer su neposredno nakon njenog usvajanja nastupili dani Kurban bajrama, pa onda 11. juli kada je jednostavno i bukvalno trebalo samo šutjeti. Ali, evo sada nekih mojih viđenja te Rezolucije.

Šta su osnovne poruke dokumenta njemačkog Bundestaga?

Pa, u tekstu Rezolucije se između ostalog kaže da “treba pružiti jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječiti rast nacionalističke retorike….” da su “reforme decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice….”, Na kraju, poručili su “kako se od djelovanja u BiH moraju distancirati i lideri u Srbiji i Hrvatskoj….”

Reakcije komšija, njihovih izvođača radova u Banja Luci a posebno susjeda ukazuju da je Rezolucija pogodila u osinje gnijezdo

Naravno da je ovaj dokument iz Berlina, čiji se glas itekako pika u Briselu, dočekan na nož od strane i službenog Beograda i službenog Zagreba, te njihovih ekspozitura u Banja Luci i zapadnom Mostaru jer je detektirao destruktive politike u BiH, njihove glavne protagoniste – imenima i prezimenima te lidere u prijestolnicama država koje su izvršile agresiju na R BiH i koje nisu odustale od ciljeva do kojih su pokušale doći agresijama, pa sada ih pokušavaju ostvariti na druge načine. S druge strane, ovo je snažan vjetar u leđa borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu kako su uostalom uređene sve zemlje demokratske Evrope i svijeta, uključujući i tu Srbiju (o tom – po tom koliko je ona demokratska !) i Hrvatsku, članicu EU. Mi, građani Bosne i Hercegovine, ne tražimo ništa više ali ni manje što imaju sve druge zemlje suvremenog svijeta. I, šta je onda tu problem?!

Pa problem je i dalje Karađorđevo, mitovi, četništvo, ustaštvo…, san o uskrsnuću endehazije i još mnogo toga

Da, u tome je problem. Čemu okolišavanje i zabijanje glave u pijesak praveći se da ne vidimo o čemu se radi? Kome to još nije jasno da današnji režimi i u Beogradu i u Zagrebu imaju isti odnos prema Bosni i Hercegovini kao što su imali njihovi prethodnici Milošević i Tuđman, onda taj ima problem sa vidom, sluhom i elementarnim rasuđivanjem i logikom. Tada su za realizaciju svojih ratnih ciljeva ova dvojica imali Karadžića i Bobana, a danas aktuelni režimi komšija i susjeda imaju Dodika i Čovića. Matrica je ista, samo su drugi izvođači radova i njihovo djelovanje u drugim okolnostima. Dalje, mitomanija je i dalje jedan od narativa u javnom prostoru “tamo daleko”…, po četničkim prvacima se daju imena ulica i trgova, dižu se spomenici Čiči, crtaju murali krvoloku Mladiću… A kod susjeda, e pa to bi zaista bilo komično da nije žalosno. Osim što je liejpa njihova dobrahno ustašizirana, kako u institucijama tako i u širim masama, što nije od jučer, bilo je zaista tragikomično čitati izjave pojedinih dužnosnika kao reakcije na Rezoluciju Bundestaga. Pa molim vas lijepo, možete li zamisliti da ijedan ministar vanjskih poslova bilo koje zemlje, a pogotovo EU, izvali glupost poput hrvatskog Gordana Grlića Radmana kako “ta Rezolucija ne odražava zvaničan stav Njemačke…” (ne, nego Tunguzije !)? Ama možete li zamisliti tako nešto igdje drugdje!? Ili izjava bivšeg ministra Mire Kovača koji je za istu rekao kako je “nebulozna, štetna i ohola….” Treba li komentirati izjave na istu temu nekih drugih malih miševa hrvatske političke scene kao naprimjer Milanovićevog megafona Nine Raspudića (mostarski Bruce Lee), grmljavinu onog Grmoje..ili “mudru” šutnju Plenkovića i drugih. Svima njima smeta građanska BiH jer je ona prepreka ostvarivanju hegemonističkih cijleva i Beograda i Zagreba, odnosno finalizaciji Sporazuma one dvojice iz Karađorđeva. Tu je čitava kvaka. A reakcije iz Banja Luke i Mostara je suvišno i komentirati jer njihovi su protagonisti ipak druga liga u ovoj čitavoj priči. Možda sa malom digresijom da je Dragan Čović prisustvovao misi zadušnici u povodu 25. obljetnice smrti KOS-ovca Mate Bobana. Simbolika? Ma puno više od toga! Kao da čujem Matu kako iz pakla/džehennema poručuje svome nasljedniku Draganu: “Gdje ja stadoh, ti produži”! Produžio je on odavno, moj jadni Mate!

Šta je problem ako je autor “Muhamed”?

Njega sam ostavio za kraj, kao šlag na tortu. O “ludom hrvatskom predsjedniku”, kako ga nazivaju neki belgijski mediji, je riječ. Naime, ako je izjava Gordana Grlića Radmana ispod svakog nivoa i najblaže rečeno – glupa, onda izjava Zorana Milanovića o Rezoluciji (on je naziva deklaracijom) i koju je dao u toku pripremanja iste, najblaže rečeno – rasistička. Evo šta je izjavio taj tip kojeg više niko ne šljivi vani: “Bundestag radi na deklaraciji o BiH. Sponzor, odnosno autor te deklaracije se ne zove ni Hrvoje ni Jovan, nego vjerojatno Muhamed….” Pa šta ako je Muhamed (čitaj: Adis Ahmetović)? Je li Muhamed nužno ispod intelektualnog i svakog drugog nivoa tvojih junaka Hrvoja i Jovana, Zorane Milanoviću? Znači li to da Adis Ahmetović, samo što se tako zove i što je etnički taj i taj treba ubuduće nositi bijelu traku oko rukava pri ulasku u Bundestag, ha? Možda bi mu je ti pokušao natakariti kada bi taj momak bio zastupnik u Saboru RH, ali srećom ne pitaš se ništa kada je riječ o parlamentima drugih zemalja, u konkretnom slučaju Njemačke! Pa čak da si i Nijemac, ne bi se opet pitao jer politika koju ti promoviraš je odavno poražena u toj zemlji i desničari poput tebe su potpuno marginalizirani!

Danke Deutschland

Mnogi od vas koji ovo čitate se vjerovatno sjećate događaja iz 1991. godine kada je Republika Hrvatska izglasala svoju neovisnost od bivše SFRJ i kada ju je prvo priznala upravo Njemačka. Tada su pljuštali naslovi u hrvatskim medijima: “Danke Deutschland”! Od tada je protekla 31 godina i neke su se stvari ipak izmijenile, posebno kada je riječ o ove dvije zemlje. Jedna od njih naprosto srlja ultradesno i postaje “strašilo čak i ovakve EU”, a druga ide u suprotnom smjeru i ima drugačiju vanjsku politiku u odnosu na ta vremena pa i na neka bliska prošla. Dakle, bez obzira kako će ova Rezolucija njemačkog Bundestaga utjecati na eventualne promjene u BiH i u regionu, ona ja za nas iz Bosne i Hercegovine najmanje tračak nade da neko od velikih iz te EU joj želi suštinski pomoći. Zato, sada mi imamo razloga da kažemo: DANKE DEUTSCHLAND! Ostalo je do nas i u Božijim rukama!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s