Mr. sci. Milan Jovičić: Pitajmo se, pitajmo, zadnje je vrijeme pred izbore!

Posted: 11. Jula 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac sa Titovog puta!


U vremenu koje je aktuelno, od prisjećanja na dane genocida u Srebrenici, njegovog negiranja u „ veliko srpskom svetu „ ili u bolesnim hrvatskim ambicijama za oživljenjem druge genocidne teritorije tzv. Herceg Bosne, moramo se prisjećati i „ zlatnoga vremena“ Titove Jugoslavije.
Uživali smo i poštovali i Titov zlatni postulat; „ Čuvajmo bratstvo i jedinstvo, kao zjenicu svoga oka „ a istinski smo zaboravili na intezivne klice nacionalizma u mnogim oblastima društvenog života?
Posebno, kao Titov omladinac i u svoje vrijeme parlamentarac Savezne Skupštine SFRJ, kao delegat Bosne i Hercegovine, djelujući u saveznoj parlamentarnoj komisiji za finansije, imao sam često prilike susreta i rasprava sa mnogim vodećim generalima JNA, kojima je upravo za namjensku vojnu industriju uvijek trebalo i nedostajalo novca?
Uspješno smo riješavali tu problematiku na zadovoljstvo svih sagovornika, tako živjeći i radeći u tim idealističkim uslovima, bio sam uvijek jedan od ljudi koji je bio ubjeđen i smatrao da je naša Armija jaka i postojana kao najjači bedemi našega odbranbenog sistema, da nama u Jugi nikada neće ništa niti može da se desi.
Međutim, idealističko posmatranje i uvažavanja određenih ideala i idola, doveli su sve nas u očite zablude, jer svi zajedno nismo bili svjesni da postoje unutrašnje klice i razvoj nacionalizma, posebno u sredinama gdje to nije smjelo da se dešava.
Prije svega u redovima akademaca naše Armije, u samoj JNA i u drugim institucijama vlasti pojavljivale su se te nacionalističke klice i bujao je nacionalizam, postao je ubitačan, smatrajući ga sličnom fašizmu i živjeći u zabludama da smo zaista taj fašizam savladali.
Činjenice ukazuju da se nacionalizam pojavio kod svih naroda, ali je bio jak i opasan, upravo veliko srpsko- hrvatski, što se očitovalo u izvorima agresorskih nakana od pojava „ balvan revolucije „ Slobodana Miloševića do pojave garde đenerala Franje Tuđmana i njegovih novo formiranih jedinica bojovnika ?
Pojava i prvih nacionalističkih stranaka SDS-a i HDZ-a, smišljenim i namjernim urušavenjem SKJ, omogućilo je njihovo brzo organizovano djelovanje, sa ciljem realizacije njihovih već spremnih nacionalističkih ideoloških matrica, uteljenih i stvaranih u Karađorđevu, u njihovim sredinama i centrima Republika Srbije i Hrvatske.
U postdejtonskom periodu mi u Bosni i Hercegovini smo malo i nimalo poradili na stvaranju pravnoga sistema sa konkretnim zakonima, dozvoljavajući na taj način ubrzani i kontinuirani razvoj svih nacionalizama u našoj državi ?
Kako je nemjerno i smišljeno, upravo u našoj istinskoj multietničkoj Republici izvršeno ubijanje, uzurpacija i demoralizacija osnovnog ljudskog i Titovog postulata o bratstvu i jedinstvu, veoma brzo su u vlasti na pozicijama iskrsle te nacionalističke ideje i njihovi veoma prepoznatljivi kadrovi.
Dakle, došli smo u realnu situaciju našega društva da se građanin nigdje ne vidi, da je aktuelna samo priča o velikim Srbima, Hrvatima, Bošnjacima , čime se došlo do temeljnog urušavanja stvaranja civilozovane nacije ravnopravnih i jednakih naroda, do čovjeka kao osnovne jedinke takvoga sistema, a time je zanemarena i briga o čovjeku i ljudska briga.
Upravo i mnogi „ crveni komunisti „ koje je sin uočio i prepoznao razotkrivaju svoju privrženost jakom i veoma opasnom nacionalizmu, te na našu nesreću preuzimaju i vlast u višim sferama našeg društvenog suživota.
Mnogi od njih, skrivaju svoje „ crvene knjižice „ uzurpiraju brojne funkcije u vlasti, počinju pljačkasti i krasti, baviti se kriminalom i gajiti sospstvene interese, a brigu o biračima i građanima zanemaruju ?
Došlo nam je vrijeme, da nas djeca pitaju, svoje roditelje, da li su nam naši „ zlatni ljiljani „ uistinu zlatni?
Da li nas oni mogu spasiti od ovih brojnih nacionalista, psihopata, ulizica i papaka i da li nam država može krenuti normalnim putem napretka ka Evropi, a njeni građani dostojnom civilizovanom i demokratskom društvu.
Kada ovo i naša mladost shvati i zatraži od svojih roditelja da glasaju za naše „ zlatne ljiljanje „ tada je očekivati naš boljitak i napredak u društvu, a ova školovana i pametna mladost neće morati pakovati kofere i odlaziti iz svoje domovine.
Samo ovako možemo stati u kraj ubitačne naše epidemije zvane nacionalizam, korupcija, pljačka i kriminal, zato nam ništa drugo i ne ostaje, već da glasamo za naše „ zlatne ljiljane „ na čelu sa našim i stamenim patriotom na braniku države i u miru, od ove silne nacionalističke ujdurme, za našeg Željka Komšića.

Zašto se i Topportal pita ; „ Tko je Željko Komšić, crvena krpa za Hrvate u BiH “.
“Upravo zbog Komšića hrvatska politika u Bosni i Hercegovini, potpomognuta službenim Zagrebom, želi izmijeniti izborni zakon koji bi onemogućio pripadnicima brojnijeg bošnjačkog naroda da izabiru političke predstavnike Hrvatima. Zasad se ti pokušaju odbijaju o zid ideje takozvane građanske države.
Riječ je o politici čiji je Komšić jedan od glavnih zagovornika, a u konačnici joj je cilj uklanjanje svih etničkih barijera u zemlji te uvođenje sustava u kojem bi stranke bile multietničke, bosanske, a vrijedilo bi pravilo jedan čovjek – jedan glas.” / citat portala /.
Dakle, kako eleminisati U/Č ( ustaško- četnički ) nacionalistički tandem u Predsjedništvu BiH.

Ako zaista, nismo svojim glasovima u mogućnosti po nakaradnom izbornom zakonu stati u kraj izboru veliko srpskog nacionalistu i rušitelja jedine nam domovine BiH u RS-u, svakako smo u mogućnosti ovo činiti u Federaciji, što trebamo i moramo činiti i sve ovo imati na umu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s