Još je preostalo 11 dana do isteka roka za registraciju za bh. opće izbore 2022: KLJUČ NUŽNIH PROMJENA U DOMOVINI JE U NAŠIM RUKAMA – PRIJAVIMO SE DA NAS BUDUĆE GENERACIJE NE BI PROKLINJALE!

Posted: 8. Jula 2022. in Intervjui

Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji kao i ja živite izvan Domovine!

Nakon toliko apela od strane mnogih do sada – i znanih i neznanih, evo i ja se obraćam kao obični građanin i za razliku od brojnih koji su vas molili da se prijavite za predstojeće izbore za glasanje putem pošte, ne smatram da treba ikoga moliti da obavi svoju temeljnu građansku dužnost, ali smatram da treba javno podsjetiti na ionako općepoznatu tezu da ovi izbori mogu i moraju donijeti radikalne promjene na političkoj sceni BiH kako bi se zemlja počela izvlačiti iz duboke sveopće krize a za koju su odgovorni upravo ovi na vlasti. Kako sam u naslovu podvukao, ključ promjena je itekako u rukama nas, koji živimo izvan Domovine. Da, ako nas prema nekim izvorima ima vani preko 500.000 s pravom glasa i ako bi se masovno registrirali-prijavili a potom glasali za promjene, ovi na vlasti bi bili bukvalno pometeni.

Nemojmo svoju eventualnu apstinenciju od prijave za ove izbore pravdati ničim, jer opravdanja jednostavno nema. Da, pumpamo izvana u Bosnu milijarde KM godišnje i nemojmo to smatrati alibijem da smo godinama pomagali Domovini da ekonomski preživi pa eto, kao odužili smo se. Ali, svako od nas istovremeno treba da razmišlja i na način da naše pare izvana, osim što idu našim najbližim i znače im puno, isto tako pune budžete na svim nivoima odakle se finansiraju i visoke plaće, automobili, mobilni telefoni, sekretarice, vozači, lična obezbjeđenja ovih i ovakvih na vlasti koji su zemlju doveli do samog ponora u svakom smislu. Finansira se i onih po 500 KM za koliko su sebi naši bajni parlamentarci povećali ionako visoke plaće. Pa hoćemo li takve i dalje držati na vlasti i finansirati ih? Hoćemo li, s druge strane, biti ravnodušni na standard ogromnog broja stanovništva koji živi na ivici ili ispod egzistencijanog minimuma? Hoćemo li biti ravnodušni prema masovnom egzodusu mladih a obrazovanih mladih ljudi u druge zemlje? I ne samo mladih…Hoćemo li i dalje biti pasivni posmatrači realizacije scenarija podjele zemlje koji put vodi samo do jedne “destinacije” – njenog raspada? Hoćemo li smatrati normalnim u 21. stoljeću da smo jedina zemja u Evropi koja ima nekoliko “dviju škola pod jednim krovom”? Hoćemo li stvarno, ne glumiti, nego provoditi klasični aparthejd u ovim vremenima i na evropskom tlu? Hoćemo li i dalje gledati i slušati njih trojicu kako se javno kao svađaju, a zapravo igraju u istom timu, samo sa podijeljenim ulogama? I tako dalje, do u nedogled. Ne, ja ne pristajem na to! Ako vi smatrate da je stanje u BiH dobro, da je u redu da bahati i kriminogeni vlastodršci iz tri vodeće stranke – SDA, HDZ i SNSD i dalje treba da vode ovu zemlju, pa shodno tome ne želite učiniti malo truda da se registrirate i potom glasate za promjene, onda ništa. Ali zato, budite svjesni i vlastite odgovornosti prema budućim generacijama koje bi imale razloga da nas proklinju za posljedice koje bi mogle strefiti Bosnu. A one bi, s ovakvima na vlasti, realno mogle biti pogubne. Jer put kojim vode Državu i njeno društvo je put prema nazad, nikako naprijed. Zapravo, put u nestanak Bosne!

Na kraju, s puno razloga želim podsjetiti na onu čuvenu Kennedyjevu: “Ne pitaj šta država može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti za državu”! E, pa, u ovom, možda sudbonosnom trenutku, možemo učiniti za svoju domovinu još jednu dobru stvar osim što unosimo pare u nju, slikamo se kada odemo tamo po njenim prelijepim krajolicima i gradovima, najedemo se ćevapa i sl…., a ta dobra stvar je da se registriramo za predstojeće izbore i budemo ona toliko nedostajuća prevaga za suštinske promjene u njoj. Do nas je!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s