Nakon sesije one trojice u Briselu: BAKIROV “BAJRAMLUK” ZA NJEGOVU PUBLIKU I NAIVNE

Posted: 6. Jula 2022. in Intervjui

I održaše ona trojica sastanke sa onim Mađarom koji se odaziva na “evropski komesar za proširenje” –
Olivérom Várhelyijem. Iskreno, strahovao sam kadgod njih trojica pregovaraju o bilo čemu, posebno o Državi i nekom njenom putu. Ne bi se ponavljao jer sam u prethodnom tekstu javno postavio neka pitanja Izetbegoviću a suštinsko je ono “Koga će on tamo predstavljati”. Dobro je uočio Denis Bećirović prozvavši ga, između ostalog, da je svojim sudjelovanjem na toj neformalnoj sesiji o trošku poreskih obveznika  u prijestolnici EU, “potkopao i ponizio institucije Bosne i Hercegovine”.

Sastančenje je završilo, izjave su pale. I ovom prilikom ću se fokusirati na ono što je izjavio predsjednik SDA nakon sastanka sa Várhelyijem, odnosno na njegovu ključnu rečenicu da je “odbio da sa evropskim komesarom razgovara o Izbornom zakonu kojeg je Čović nametnuo…” Da, to je ključna rečenica koju je još prije nekoliko dana pretpostavila moja suborkinja Dženana Delić rekavši mi doslovno: “Izetbegović ide tamo da kao odbije izmjene Izbornog zakona i time će kupiti jeftine političke poene u predizbornoj kampanji…” Upravo tako, jer sve drugo o čemu su pričali on i druga dvojica sa Mađarom a pričali su navodno o 14 famoznih prioriteta, posebno o tri zakona koji bi trebali deblokirati put BiH ka kandidatskom statusu u EU, je bila klasična šuplja priča. Zašto? Pa zato što su i Dodik i Čović odbili prihvatiti prijedloge ta tri zakona (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa i Zakon o VSTV-u) i sada s njima kao takvim EU kao pregovara. A pregovara i sa onim iz Laktaša koji je i dan-danas jedan od rijetkih u Evropi koji javno podržava Putina. Ako je EU protiv Putina i njegove agresije na Ukrajinu, ako mu uvode sankcije, kako im onda relevantan sugovornik može biti čovjek koji je istureni igrač tog monstruma iz Kremlja na zapadnom Balkanu, pa i šire?

Dakle, umjesto da im uvede sankcije iz hiljadu razloga, EU pregovara sa Dodikom i Čovićem kao kredibilnim sugovornicima. Naravno, treba biti naivan pa se tome čuditi jer istina je sasvim drugačija a ona je, kako uporno ponavlja prof. Zlatko Hadžidedić, da je priča o podjeli Bosne stara preko 30 godina, još od Lisabona i da ta ista EU samo nastavlja taj kurs i da preko ovakvih igrača, a ne putem institucija BiH, pokušava dovršiti svoj prljavi posao i finalizirati taj projekt.

Sreća pa se počeo događati narod u nekim bh. gradovima a pravo svanuće za BiH će se desiti ako se ovoj trojici i njihovim politikama kaže veliko “NE” na izborima. Jer, s njima ne da nema napretka na putu prema civiliziranim i uređenim društvima, nego s njima se ide unazad – prema srednjem vijeku.

A Bakir? Pa on će se ponašati slavodobitno, izigravat će narodnog heroja što je kao odbio razgovarati o Izbornom zakonu. Prodat će to svojoj publici i naivnima kao poklon za Kurban bajram – “bajramluk”. Pa, ko voli, nek’ izvoli!

Bedrudin GUŠIĆ

komentara
  1. Hamdija Todorovac kaže:

    Njih trojica su velika kocnica nasem ekonomskom i politickom napredku.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s