OBAVIJEST O PREKIDU SURADNJE SA ODBOROM MONOGRAFIJE I POVLAČENJU FINALNOG TEKSTA MONOGRAFIJE FK “BORAC 55”

Posted: 23. Juna 2022. in Intervjui

AUTORI MONOGRAFIJE FK “BORAC 55”

Emir Tabaković, Nihad Krupić, Zijad Bećirević

Dana, 12.06.2022

TO SE JEDNOM RAHMETLI OMERU POBRIĆU NE BI DESILO!

Prije svega, sa velikim guštom i principjelnošću objavljujem ovo saopštenje trojice bosanskodubičkih divova od pera. Neki od njih su i kao nogometaši zadužili taj sport u prelijepom gradiću u donjem toku rijeke Une, kasnije i kao sportski radinici. A neki i kao kroničari jednog vremena u Bosanskoj Dubici. A sve trojica su i danas itekako aktivni i svu svoju energiju, znanje i entuzijazam dijele ne samo sa bosanskodubičkom, već i bh. javnošću.

Helemnejse, dotakla me je priča koja je predmet ovog saopštenja jer ni meni neke epizode u bitstvovanju bosanskodubičkog “Borca” nisu strane. Naprotiv! Neću sada prepričavati niti komentirati razloge koji su trojicu autora Monografije nagnali na potez odustajanja od vlastitog djela koje u cjelosti nije moglo proći neke mazohističke barijere, ali hoću povući jednu paralelu, iz vlastitog iskustva. Dakle, prije nekih 20-ak godina obratio mi se rahmetli Omer Pobrić sa željom da napišem pogovor za njegovu ediciju “Banjalučki sevdah u vremenu” na temu onoga što se desilo u Banja Luci 1992-1995. Tim povodom mi je ispričao da je imao otpor u Institutu sevdaha, čiji je bio osnivač, jer su mu govorili da tako nešto “ne treba biti dio te edicije jer je sevdah u pitanju…” Gromada od čovjeka i bosnoljuba, rahmetli Omer, im je uzvratio: “Mora da ide i ta priča jer ja ne mogu objaviti niti jedan tekst sevdalinke, a kamo li 101 koliko će ih kasnije činiti ta edicija i u kojima /sevdalinkama/ se spominje Banja Luka ili njeni toponimi, a da se pravim da se u njoj ništa nije desilo…Znamo da se desilo…” I bilo je kako je rahmetli Omer tražio….

Bedrudin GUŠIĆ

Evo sada Saopštenja:

Obavještavamo donatore, sponzore, dubičke građane koji su donirali svoja sredstva i svojim prilozima učestvovali u pripremi Monografije FK “Borac 55”, kao i širu javnost, da povlačimo svoj tekst Monografija FK “Borac 55”, koji smo Odboru dostavili prije godinu dana (12.04.2021.g) i prekidamo svoju saradnju sa Odborom, koji nije ispunio svoj zadatak. Monografija je ispisana na 535 strana, a sadrži 435 fotosa. Za godinu dana Odbor nije stigao verifikovati tekst, štampati ga i pripremiti za promociju. Tek nakon godinu dana, 27. maja 2022.g., Odbor nam je dostavio izmijenjenu verziju teksta, koju smo i pored našeg neslaganja u mnogim segmetima ipak prihvatili i uz manji dodatak i korekcije vratili Odboru da ga verifikuje i prosljedi na recenziju. Od Odbora ni nakon toga nismo dobili nikakav odgovor, ni da se tekst prihvata niti odbija, osim nezvaničnog usmenog saopštenja “da je iz teksta izbačen dio koji govori o geografiji i politici”, na kojem smo mi autori insistirali da mora biti sadržan u tekstu Monografije. A samo taj dio od 500 strana teksta, sadržan u slijedeća dva pasusa, govori o broju stanovnika u Dubici po popisu iz 2013. i o tome da Bošnjaci i Hrvati iz Bosanske Dubice nisu otišli na izlet, već su izbjegli ili protjerani: 

“U vrijeme raspada Jugoslavije 1991.g. na području dubičke opštine živjelo je 31.606 stanovnika, od čega 13.606 (43,3%) u gradu, a 17.926 (56,7%) u 61 seoskom naselju. Po popisu iz 2013.g. u opštini živi 21.524 stanovnika, od čega 10.544 (49,0%) u gradu i 10.980 (51,0%) u selu. Strukturu stanovništva čine Srbi 18.670 (86,7%), Bošnjaci 2.168 (10,1%), Hrvati 273 (1,3%) i ostali 413 (1,9%)”.

“Tokom agresije na BiH 1992-1995. iz Dubice je protjerano i izbjeglo oko 7000 Bošnjaka i oko 700 Hrvata , od kojih se do sada vratio samo neznatan broj”. 

Nezadovoljni sa takvim odnosom Odbora prema nama autorima i zadatku koji su primili, bili smo prisiljeni 29.05.2022.g Odboru Monografije poslati obavijest da povlačimo naš originalni tekst od 12.4.2021. i prekidamo dalju saradnju sa Odborom. Ni nakon toga Odbor se nije oglasio preko službene stranice, već nam je koordinator Odbora 1.6.2022. preko FB najavio mogući sastanak sa Odborom. Kako se to nije dogodilo koordinator je novom obavijesti od 10. juna preko FB nagovijestio mogući sastanak Odbora u narednih 7 dana, što je ne samo neozbiljno već i krajnje neodgovorno.

Glavni razlog našeg povlačenja je to što je Odbor bez znanja nas autora i bez naše saglasnosti preko neovlaštenih osoba mijenjao naš originalni tekst, dopisivao, mijenjao i izbacivao dijelove teksta, što je po Zakonu o autorskim pravima nedopustivo i kažnjivo. 

Zbog naše odgovornosti prema javnosti svoju odluku objavićemo naknadno i u posebnom širem Saopštenju, u kojem ćemo detaljnije obrazložiti razloge zbog kojim smo povukli tekstove i zbog čega ne želimo pod ovim okolnostima nastaviti dalju saradnju sa članovima Odbora “Monografije FK Borac 55” Bosanska Dubica,

Ovu Obavijest objaviti na internoj i eksternoj stranici Monografija FK “Borac 55” Bosanska Dubica.

                                                      Autori Monografije

                         Emir Tabaković, Nihad Krupić, Zijad Bećirević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s