Otvoreno pismo Mevlütu Çavuşoğluu, ministru vanjskih poslova Turske: DAJTE KURDIMA ONO ŠTO ČOVIĆ I PLENKOVIĆ TRAŽE U BOSNI, A VI PODRŽAVATE!

Posted: 20. Juna 2022. in Intervjui

Gospodine Çavuşoğlu!

Vašu posljednju posjetu zemljama zapadnog Balkana smo propratili sa zabrinutošću i smatramo je opasnom po našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Posebno smo sa zaprepašćenjem akceptirali vašu izjavu datu povodom posjete Hrvatskoj kada ste rekli da se nadate da će se “Bošnjaci i Hrvati dogovoriti oko Izbornog zakona..”

Dakle, nemate pravo smatrati nas teritorijem na kojem žive neka plemena sa poglavicama, već imate obavezu da nas smatrate neovisnom i međunarodno priznatom državom koja ima svoje institucije u kojima se, kao i u drugim zemljama, uključujući i vašu, rješavaju sva bitna pitanja po državu i njeno društvo, te poštujete njen suverenitet.

U svjetlu te Vaše izjave o ‘dogovoru Bosnjaka i Hrvata o izbornom zakonu’, koju ste dali u Zagrebu i mi Vama poručujemo da se nadamo da ćete postići isti takav dogovor sa Kurdima u Turskoj. I, obzirom da ih procentualno ima više od Hrvata u Bosni, da ćete im dati ista ona prava i ovlasti da blokiraju Tursku kad god to požele, baš kako bosanski Hrvati rade već godinama. Nadamo se da ćete im dati isti izborni zakon kakav Hrvati traže u našoj državi, te teritorij (posebnu izbornu jedinicu) i da ćete pozdraviti to da se sve odluke o pitanju Kurda u Turskoj donose u gradu Sulaymaniyah, Irak. 

Pretpostavljamo da je Vaša posjeta regionu priprema za trilaterarnu konferenciju kojoj bi vaša zemlja bila domaćin, a na kojoj bi sudjelovali predsjednici Hrvatske i Srbije, kao neki nazovi sponzori, te samozvani lideri tri bh. etnikusa. Ni ne pomišljajte na tako nešto jer, kako rekosmo, imamo institucije gdje se rješavaju i takva pitanja i, što nije manje važno, i Srbija i Hrvatska su bili agresori na našu zemlju 1992-1995., a vaša zemlja je svojevremeno bila i agresor i okupator naše zemlje, što nas je debelo koštalo jer smo vam vazda služili za potkusurivanje i trgovanje našim teritorijem (dali ste 6 bosanskih nahija Srbiji, kojoj ste vazda činili ustupke, kako onda, tako i danas).

Dalje, predstavljate se kao prijatelj Bosne i Hercegovine a samo nekoliko dana prije Vaše turneje po zemljama zapadnog Balkana primate u audijenciju Milorada Dodika, negatora presuđenog genocida u Srebrenici i političara koji godinama čini sve da rasturi Bosnu i Hercegovinu, koju čak ni ne priznaje! Tako nešto prijatelji prijateljima ne rade! Podsjetili bismo vas na sljedeću izreku: prijatelj moga neprijatelja je moj neprijatelj. 

Prava je prilika da Vas i javnost podsjetimo da ste nas doslovno prodali prije 144 godine Austriji, o čemu svjedoči i ovaj dokument kojeg prilažemo.

Isto tako, niste se kao država potrudili da nam pomognete u vrijeme brutalne agresije na našu zemlju ranih 90-tih.

Podsjeticemo vas i da je Ankara ‘rodno mjesto’ entiteta RS-a! 

Vrlo je simptomatično da je na sahrani Franje Tuđmana, za kojeg je Haški tribunal presudio da je bio na čelu UZP-a u Bosni,  prije više od 22 godine jedini od stranih državnika bio tadašnju turski predsjednik Sulejman Demirel. Vaša posjeta Zagrebu i izjava koju ste dali o ‘dogovoru Bosnjaka i Hrvata o izbornom zakonu’ dokazuje kontinuitet te turske politike. Jer, izborni zakon koji Hrvati traže u našoj državi nije ništa do nastavak politike presuđenog UZP-a. 

Dalje, investirate najviše u Srbiju a najmanje u Bosnu kada je riječ o zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Agresorima na našu zemlju dajete pare i time im pomažete da nas destabilizuju. Zapravo, i vi nas svojim političkim potezima politički destabilizujete! 

Uvijek govorite o ‘teritorijalnom integritetu’, ali suverenitet naše države ni ne spominjete! Nikad niste donijeli Rezoluciju o presuđenom genocidu u Srebrenici! Tako da je zdravom razumu teško sagledati na osnovu čega tvrdite da ste nam prijatelji! Djela govore daleko više od riječi. Govor je jeftin, a bezvrijedan kad nije popraćen djelima. 

Da, sreli ste se u Sarajevu i sa Bakirom Izetbegovićem, nazvavši ga veoma nediplomatski svojim bratom. Pa ako ga takvim smatrate, povedite ga slobodno sa sobom i ne vraćajte nam ga nikad – za boljitak Bosne i Hercegovine i nas, njenih građana.

Mogli bi nabrajati još puno primjera koji svjedoče da Vaša zemlja vodi destruktivnu politiku prema našoj domovini i da nam niste prijatelji. Zato, dalje ruke od Bosne i Hercegovine i ono što pokušavate s našim neprijateljima, domaćim kvislinzima i izdajnicima uraditi, uradite to u svojoj zemlji: dajte Kurdima ono što Čović i Plenković traže u Bosni, a vi to podržavate!

U ime preko 58.000 članova FB grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine”:

1.Bedrudin GUŠIĆ, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu (Boston, USA)

2. Dženana DELIC, penzionisana profesorica poslovnih studija i prava (Velika Britanija)

3. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni bh. novinar (Kanada-BiH)

komentara
 1. Poštovani prijatelju Bedrudidine.
  Samo sam letimično “preletio” vaš tekst, ali mislim da ću naći vremena da ga večeras na tenane pročitam. Mislim da ste potpuno u pravu, kao i skoro uvijek dosada!
  Lijep pozdrav/ Selam od mene i Lejle iz Švedske! 🤝🤝
  PS:
  Volio bih da se nađemo u Bosni ovog ljeta, bilo gdje; al’ najviše bih volio u našoj Šeher Banjaluci il’ Sani!
  A može vala i u Malmö-u kad budete dolazili kod sestre. Bila bi mi velika čast da se napokon upoznamo!

 2. DELIC Ragib kaže:

  OVO je sasvim jasno, odmjereno i za usporedbu u R. Turskoj!

  • Skažem se sa vama Ragibe! 👍

   • Fehim Mujiv kaže:

    Zasto brisete komentare

   • Fehime, ja ništa nisam obris'o. Možda je neko napis'o uvredljive riječi? Po meni sve je u redu dok se piše argumentovano i dok se ne pređe “crvena linija” lijepog ponašanja, a i uvredama da i ne pišem!

  • Ismail kaže:

   Čuj prodali nas Turci. Sačuvali nas da nas ne raskomadaju Srbija, Crna gora i Madjari i još uzima zapadnjački članak kao referencu. Moglo nam se desiti kao i Bugarskim i Rumunskim muslimanima. Ovako ulazi ustavna monarhija u Bosnu koja ne smije da kolje sve odreda kao Srbija i Crna Gora. Teško mu pročitati knjigu ili dvije da vidi kakva je situacija tad bila. I članak na Wikipediji bio bi dovoljan. Ovako na stvari može samo gledati Titin pionir ispranog mozga.

   • Ismaile, stoji i to kao argument. Al’ dajte nam barem neki link sa Wikipedie, il’ još bolje, naziv knjige i autora i gdje je možemo kupiti, bilo u papirnoj ili elektronskoj formi? Lijep pozdrav! 🤝🍀🖐

 3. Hax kaže:

  Fantasticno pismo samo je u djelu gdje spominje tursko nepriznavanje genocida u Srebrenici zavrsiti paralelom o turskom genocidu nad Armenima i pitati ZASTO!!!

 4. Nusret kaže:

  Svaka vam cast za svaku rijec koju ste napisali.

 5. Fehim Mujic kaže:

  Turska govna. Naljbolje da nikada nisu dolazili u Bosnu.

 6. Fehim Mujic kaže:

  NAJBOLJE BI BILO DA TURCI NISU NIKADA DOLAZILI U BOSNU.

 7. Mersud kaže:

  Sram te bilo ministre.Dodvoravate se Rusima i ko zna kome.Govorite da ste nam braća a sarađujete sa našim dušmanima,u Srbiji i Hrvatskoj otvarate fabrike i tamo ulazete,a nama govorite da ste nam prijatelji.Takvi nam ne trebaju,dokazali ste se i kad je ovdje bila agresija.Izbacite nas iz usta i nspominjite nas jer nam takvi netrebaju niti bilo kome,vodite tu poltronsku politiku i kanite se nas i neradite nam o glavi iza leđa,mi nismo vise naivan narod sve smo vidjeli i kraj priče za sva vremena.

 8. Narcis Jugo kaže:

  Puna podrska !!

 9. Esma kurtagic kaže:

  Odusevljava me, svaka i najmanja sitnica pozitivnosti i realnosti, kada je nasa draga Bosna u pitanju,hvala vam, popravili ste mi raspolozenje,napokon i mi imamo misljenje,vrlo bitno,ono koje se cuje i ono koje opisuje nase realno stanje i psihu dusebriznika koji nam zele “pomoci” i popraviti nas.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s