PROVOKACIJE MINISTRA BEVANDE

Posted: 7. Juna 2022. in Intervjui

Već smo u šestom mjesecu, a Bosna i Hercegovina još nije dobila budžet za 2022. godinu

Vijeće ministara BiH je nakon 18 mjeseci odugovlačenja usvojilo nacrt Budžeta države BiH za 2022.godinu u iznosu od 1.073.600.000 KM (oko 550 miliona eura), kojim je za troškove održavanja općih izbora umjesto 12,5 miliona KM obezbijeđeno 9,7 miliona KM.

Usvajanje budžeta “5 minuta poslije 12” po mišljenju nekih je koliko provokativno toliko i spasonosno za Ministra finansija Vjekoslava Bevandu, koji je zbog opstrukcije već duže vrijeme bio pred sankcijama.  

Umjesto da se budžet donese na vrijeme i obezbijede sredstva za finansiranje izbora u potrebnom iznosu, Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (kadar HDZ) je predložio da Regulatorna agencija za komunikacije posudi  Centralnoj izbornoj komisiji – CIK-u ali ne 12,5 miliona KM koliko je potrebno, već 9,7 miliona KM.

Nije jasno zašto je CIK-u odobreno manje od potrebnih sredstava. Da li argumentovano ili pak zato što je odbačen prijedlog Čovićevog izbornog zakona, koji je trebao osigurati dalju doninaciju za njega i HDZ BiH? Stoga se s pravom pitamo da li su to privatne sankcije koje CIK-u izriču Čović i Bevanda?

Ovo još jednom pokazuje da samovlašću, inatu i drskosti Čovića i Bevande, koji upravljaju državnim finansijama, nema kraja. Nakon svega, za izbore koji se moraju održati u oktobru ove godine, predviđa se svega 9,7 miliona KM odnosno 2,8 miliona KM manje, i ta sredstva se ne obezbjeđuju odmah iz budžeta, već pozajmicom od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Apsurdno je da se u polovini godine ne vrši normalno finansiranje budžetskih potreba raspoloživim budžetskim sredstvima, već se sredstva posuđuju iz drugih izvora. 

Svi u BiH kao i svi drugi koji prate cirkusku predstavu o donošenju Budžeta BiH za 2022.g. znaju da je iscrpljujuće odugovlačenje u donošenju budžeta prije svega vid osvete Čovićevog i Bevandinog HDZ-a iz razloga što nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH po zamisli i receptu Dragana Čovića.

Da li su Čović i Bevanda zaista toliko moćni da mogu raditi šta hoće i kako hoće? Očigledno jesu, dok nadležni organi Međunarodne zajednice – OHR i Međunarodni predstavnik samo šute i kutre, iako znaju da ovakvim svojim ponašanjem  budžetlije vuku za nos sviju u ovoj ispaćenoj državi. 

Cinički i provokativno Ministar finansija i trezora demonstrira svoju moć i nadmoć. Nastavlja se naduravati sa kompletnom bh javnošću, provocati sviju nas, izdizati se iznad državnih institucija i podaništavati državu. Ponaša se kao da su to njegove pare. A narod se već mjesecima pita hoće li biti izbora i ima li para za izbore? Iza ovog svega ne stoji struka već politika i to ona zapaljiva i destruktivna. Bevanda je ovim izgubio povjerenje i kredibilitet da i dalje bude Ministar finansija i trezora…Debelo je zaslužio sankcije i ne bi se smjelo dogoditi da ga omaše. Ako to što radi nije zloupotreba položaja, onda se moramo upitati šta je? I ranije je bio zreo za sankcije i smjenu, ali u BiH to nema ko učiniti. 

Nacrt Budžeta BiH za 2022.g. nakon što je usvojen na Vijeću ministara biće dostavljen Predsjedništvu BiH, koje ga treba prihvatiti. Ako ga prihvati dostavlja se u Parlament- Predstavnički dom i Dom naroda, koji ga konačno usvajaju. Dakle prepreka mnogo, a provokacija i podmetanja na pretek.  I sve dok se ta procedura ne obavi korisnici budžeta su na privremenom finasiranju, na nivou sredstava iz prethodne godine. 

Bevandi i njegovoj službi trebalo je skoro pola godine da utvrde Globalni okvir za period 2022- 2024 i na tome zasnovan prijedlog Budžeta za 2022.g., sa kojim se i dalje oktobarski izbori dovode u pitanje. 

Ministar Bevanda se zaista igra sa nervima svojim ali našim. On je već odavno zreo ne samo za smjenu, već i za sankcije, ali ne one koje sprečajaju putovanja, već one kojima se ograničava raspolaganje finansijskim sredstvima. Bogatim političarima ne vrijedi ograničavati putovanja. Njih može urazumiti samo blokada njihovih sredstava, smjena sa položaja i zabrana bavljenja politikom, jer podrivaju sistem i društvu nanose štetu.

Prema posljednjim informacijama, nakon usvajanja nacrta Budžeta BiH u Vijeću ministara, sa kojim CIK-a nije dobila sredstva koja je tražila, iz CIK-e je dato saopštenje da time nije omogućio provođenje izbora i zatražena je intervencija Međunarodnog predstavnika, koji se od kada je došao u BiH krije se i viri iz mišije rupe, i samo se ponekad pojavi da dadne do znanja da je živ i da je još tu. 

Ovaj put je zaista upitno da li će se ovim povodom oglasiti Međunarodni predstavnik Christian Schmidt, jer se sa novcem koji je obezbjeđen u Budžetu može ući u izbornu proceduru, a nedostajuća sredstva obezbijediti kasnije. Pa ipak, tragično je da se u BiH tek nedavno završila rasprava o budžetu za 2021.godinu, otvorila i vodi rasprava o budžetu za 2022, dok drugi već pripremaju budžete za narednu 2023.g. Kako drugačije sve ovo shvatiti nego kao nebrigu i provokacije, kojima se mora konačno stati u kraj.

Burlington o6.05.2022                

Zijad Bećirević Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s