Mr. sci. Milan Jovičić: Moji Gačani i njihov guslar Dodo

Posted: 22. Maja 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

U nizu od šest giganata i velikih industrijskih objekata, koje sam gradio u svome radnom inžinjerskom periodu, svakako mi je kao najdraži i najveći, Rudnik i Termoelektrana Gacko od 300 MW ?

Kao tehnički direktor Termoelektrane, kroz moje angažovanje i spoznaju od osam godina, prohujali su svi mogući detalji, od istražnih radova, projektovanja, izbora opreme, sveukupne izgradnje i montaže opreme, do kadrova i njihove stručne obuke u fabrikama isporučioca opreme, kao i termoelektranama u Sovjetskom Savezu ?

Sa stručnim kadrovima obavili smo i specijalizaciju na sovjetskim termoelektranama ?

– Sjećam se kao da je jučer bilo, kada je tog 16. maja 2007. godine u Gacku potpisan ugovor sa ČEZ-om. Tog dana je Milorad Dodik u Gacko sletio helikopterom iz Beograda, a lokalnoj javnosti je poručeno da ih je pozdravio tadašnji predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. Kasnije će se ispostaviti da je Dodik upravo tih dana postao vlasnik vile na Dedinju –/ istakao je Govedarica/ ?.

– Već tada bahati Dodik mi je psovao majku kada sam ministra unutrašnjih poslova u Narodnoj skupštini pitao zbog čega je uhapšen načelnik općine Gacko. Koliko mogu da se sjetim, mediji su pisali i to da je tadašnji direktor Novih elektrana RS-a izvijesni Aleksandar Obradović, postao Dodikov komšija na Dedinju. Da podsjetim, „Nove elektrane RS“, bila je firma u zajedničkom vlasništvu u kome su Česi imali većinski paket od 51% – rekao je član Predsjedništva SDS.

On je poručio da na kraju cijele priče kako je posao sa ČEZ-om posao stoljeća, imali smo sudsku presudu od preko 15 miliona KM koju je Elektroprivreda RS morala da plati češkoj kompaniji.

– Vrlo je jednostavno pretpostaviti da je u tom štetnom ugovoru sa ČEZ-om bilo svega i svačega a i za svakoga osim za poštenog čovjeka koji želi da živi od svog rada – zaključio je Govedarica “/ citat iz Dnevnog avaza / ?

Sl. Na kriminalu stečana vila na Dedinju, u vezi je sa ČEZ-om !

Ko to govori, da izgradnja druge faze TE Gacko, ugovor sa ČEZ-om i vila na Dedinju, guslara i despota iz Laktaša i veliko srpskoga kabadahije nije povezano ?

Milorad Dodik na vlasti u RS-u povezuje se sa Kinezima, a dobar je i sa Rusima ?

Šta je sve Dodik ponudio Kinezima?

„Dong Fang elektrik korporacija je spremna za novu fazu saradnje sa Republikom Srpskom, za učestvovanje u razvoju ekonomije i ulaganje u izgradnju termo i hidroelektrana”, rekao je Milorad Dodik?

Višednevnu posjetu Kini predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik započeo je sastankom u Dong Fang elektrik korporaciji, kompaniji koja je izgradila Termoelektranu u Stanarima.

Te slavopojke i nakane datiraju još iz 2016 godine, vrijeme je prohujalo, a brižni Dodo sa svojim saradnicima i istomišljenicima je godinama u zabritunosti sa nakanama, urušavanja jedine nam domovine, secesije njegove genocidne RS-a, a obećavanja stanovništvu i građanima Gacka da  smatra da će finalizacija razgovora sa kineskim kompanijama u vezi sa termoelektranom “Gacko dva” biti završeni u toku ljeta.   ostaje i njegova poruka pred tadašnje izbore?

Nažalost, dolazi u Gacko sa svojom svitom i prijeti radnicima RTE ;

Stranačku tribinu u Gacku lider SNSD-a Milorad Dodik iskoristio je da zaprijeti svima koji budu glasali za kandidate Saveza za pobjedu.

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Gacku je euforično poručio:

“Nemojte slučajno da neko ko je zaposlen u Gacku glasa za Govedaricu i SDS. Izbacit ćemo ga s posla”, izjavio je Dodik, uz aplauz stranačkih kolega i osmijeh aktuelne premijerke RS-a Željke Cvijanović koja se kandidovala da naslijedi stranačkog šefa na poziciji entitetskog predsjednika.

Dakle, stanovništvu Gacka i okoline ostalo je “ duplo golo “ a Miloradu i njegovoj sviti ostale su vila na Dedinju, vlast u RS-u i sulude ideje njihovog otcjepljenja i suludih nakana o “ srpskome svetu “ i pripajanju teritorija RS-a velikoj Srbiji ?

Žalosno je i veoma tužno, što je upitna i započeta izvrsna egzistencija građana ovoga područja sa izgradnjom i dugogodišnjom uspješnom proizvodnjom prve faze Termoelektrane Gacko od 300 MW, dok je druga faza odlepršala u fantazirajuću budućnost ?

Žao mi je kao stručnjaku i čovjeku izuzetnih vrlih i humanih nakana, što sam ulagao cjelovitost svojih osjećaja i sposobnost intelektualnih mogućnosti, paralelno sa izgradnjom prve faze gradio sam i sopstveno intelektualno usavršavanje, magistarski studij i izradu magistarskog rada o izgradnji druge faze u Gacku bloka od 600 MW ?

Moj boravak u Gacku i lično angažovanje na ovome objektu, u funkciji tehničkog direktora od osam godina, za mene je lično bilo završetak i još jednog velikog uspješnog životnog iskustvenog studija u random i životnom vijeku.

Prije svega, Gacko i okolina su prepoznati, jer su iznjedrili mnogo umnih intelektualnih kapaciteta od akademika, profesora Univerziteta, inžinjera svih oblasti, doktora i brojnih drugih veoma stručnih kadrova, koji su bili potrebni i državi i gradu Gacku.

Moji Gačani su divni, radni i pametni ljudi, milina je bila upoznati ih i družiti se sa njima ?

Živjelo se i radilo veoma harmonično, u jednoj uzoritoj i prijatnoj multietničkoj sredini, u kojoj su upravo i mnogi naši Bošnjaci kao stručnjaci a rođeni građani Gacka, ulijevali povjerenje i svoje stručne kvalitete u vođenju cjelovitog procesa proizvodnje električne energije u ovome kapacitetu ?

Nažalost, veliko srpski nacionalistički elementi sa svojom ubitačnom i mračnom ideologijom i agresorskim procesom na ovim prostorima, rastjeraše ove divne Bošnjake i njihove porodice, uzurpiraše vlast i imovinu ?

Dođe im njihov guslar Dodo sa SNSD-om i svojim nacionalističkim porivima i kadrovima, kako bi i ostali Gačani i to njegovi u skoroj budućnosti mogli samo ponešto grickati i pasti travu, bez dima iz novih dimnjaka i bez struje?

Možda su to i zaslužili od nekog dragog Boga i njegovih izaslanika na ovoj zemaljskoj kugli ?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s