Pogled na današnje obilježavanje Dana takozvane pobjede nad nacizmom u Moskvi, Beogradu i Sarajevu: NEODOLJIVO PODSJEĆA NA 1939. I POČETAK 90-tih!

Posted: 9. Maja 2022. in Intervjui

Imam pravo i obavezu da se kao sin antifašiste ali i sam antifašista i po genima i habitusu, oglasim u povodu obilježavanja Dana takozvane pobjede nad nacizmom i to u Moskvi, Beogradu i Sarajevu. Jer imam stav i jer me se tiče. Dakle, historija je zabilježila da je pobijeđen njemački nacizam tog maja 1945. i nakon toga godinama je korišćena fraza “Nikad više”! No, činjenice su demantirale i jedno i drugo: zapravo, jeste pobijeđena Hitlerova Njemačka, ali nacizam i fašizam nisu i o tome možemo svjedočiti pogotovo mi – građani Bosne i Hercegovine, kako ranih 90-tih tako sve do danas. I ono “nikad više” naravno da je anulirano ne samo u agresijama na R BiH, nego i drugim ratovima na tlu te iste Evrope koji su se desili poslije 1945.

I danas, dok je taj Putin obilježavao na Crvenom trgu 77. obljetnicu pobjede nad njemačkim nacizmom, u čemu su, ruku na srce, najveći doprinos dali Crvena armija nekadašnjeg SSSR-a, dok se mrtav-hladan rukuje sa još uvjek živim pripadnicma te Crvene armije, a prati ga kao sjena patrijarh Ruske pravoslavne crkve, u susjednoj Ukrajini se sije smrt u hiljadama, ravnaju se gradovi sa zemljom i sve to neodoljivo podsjeća na 1939. kada je Hitler napao Poljsku. On, Vladimir Putin, licemjerno obilježava Dan pobjede nad nacizmom, a po istom receptu radi isto ono što je onomad radio Adolf Hitler prema svojim susjedima. Time je itekako stavio veliku mrlju na doprinos Crvene armije u pobjedi nad Hitlerom u Drugom svjetskom ratu i, za razliku od svojih prethodnika, pa čak i Staljina, definitivno stao na pogrešnu stranu historije.

Kada sam već kod paralela, veoma znakovito su se dojmili dva današnja skupa u Beogradu i Sarajevu: u glavnom gradu Srbije je Dan pobjede obilježan podrškom Putinovoj agresiji na nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu

……. a u Sarajevu, naravno, građani su dali svoju podršku žrtvama – narodu Ukrajine.

Znači, živimo u vremenu i prostoru gdje velika većina građana susjedne nam zemlje podržava ubijanje civila i djece u Ukrajini, ravnanje gradova iste…,što znači da su se svrstali na tu stranu historije. Njihova podrška Putinovoj krvavoj agresiji na Ukrajinu jeste i poruka svima nama koji smo žrtve velikosrpske agresije na R BiH da bi oni nastavili tamo gdje su Milošević i Karadžić stali. Ulijeva međutim nadu da to nije službeno stajalište Srbije čiji je predsjednik, ma šta znamo o njemu, a znamo puno toga, već na putu da izabere pravu stranu. nebitno je da li će to učiniti iz ideoloških ili pragmatičnih razloga, ali svakako na dobrobit građana svoje zemlje, pa i okruženja.

S druge strane, Sarajevo je i ovim činom pokazalo svoje pravo slobodarsko i antifašističko lice, što se realno moglo očekivati jer žrtva najbolje suosjeća sa žrtvom.

Na kraju, želim da vjerujem da će doći vrijeme koje ja i moja generacija najvjerovatnije nećemo dočekati da će se na tom istom Crvenom trgu obilježavati umjesto Dana takozvane pobjede nad nacizmom, Dan rušenja Putinovog neonacističkog režima koji je do danas unesrećio milione Ukrajinaca, pa i Rusa i koji je realna prijetnja miru u Evropi i cijelom svijetu. Jednako tako želim da vjerujem da nekad u susjednoj Srbiji i manjem bh. entitetu neće živjeti kritična masa onih koji iz neobjašnjivih, imaginarnih razloga podržavaju zlo i zle, oličene danas u Vladimiru Putinu i njegovom režimu i da će konačno naučiti lekcije iz bliže i dalje historije koje su zabilježile da je ta Rusija stoljećima bila uteg oko srpskih vratova i da im je Srbija bila moneta za potkusurivanje na geopolitičkoj sceni Evrope i svijeta.

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s