Mr. sci. Milan Jovičić: Mostarski sajam za promociju nacionalističkih nakana

Posted: 7. Aprila 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

Promovisan je desničarski, proruski , nacionalistički sajam gospodarstva u Mostaru.

Po zavnicama i promotivnoj besjedi desnih zvaničnika, nikako se nije moglo naslutiti dea je svrha i cilj ovoga sajma susreta sa privrednicima, proizvođačima dobara i uspješnih gospodarstvenika, koji bi nam za trenutak i nagovjestili bolje dane.

Pitajmo se, zar se i moglo očekivati nešto bolje u organizaciji HDZ-a i njihovih čimbenika i zvanica sasvim desne orijentacije, u ovome vaktu zbivanja na ruskome području, što nas prisjeća i na naša slična agresorska događanja iz 90-tih godina.

Posebno, kada se na ovakvom susretu i događaju nađu i takve  dušmanske i rušilačke osobe i naše države i njene privrede, a prostori i sjećanja na ove savremene i interesantne proizvodne hale velikoga „ Sokol“-a, koji je proizvodio i avione, rashladnu tehniku, gradio hale i velike industrijske objekte i koji bi i danas na ovome sajmu i mnogim sličnim u svijetu imao šta i prezentirati.

Kako to govori, uvaženi naš član Predsjedništva države gospodin Željko Komšić ; “Klasičan proruski skup u Mostaru!”.

Da je stav poslanika Šemsudina Mehmedovića kako se radi o “sramotnom sajmu putinovaca”, priliči istinskoj činjenici, u prilogu svih razmišljanja i konstatacija.

Za nas , građane ovoga grada i dobre poznavaoce svih dešavanja i brojnih neprilika u vremenu io vim prostorima, a posebno u sadašnjoj situaciji slične i silne agresije nad Ukrajinom, slušajući i sve govornike sa ovoga skupa, dalo bi se još mnogo toga lošeg i neprihvatljivog iznijeti.

Prije svega, naši udruženi “ rušilački blizanci “ orguljaš iz Mostar ai guslar iz Laktaša, Dragan i Milorad, kreatori i akteri sistemskog urušavanja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, iskoristili su ovu priliku da po ko zna koji puta sa svojim gostima sa istoka i zapada i krajnjom desničarskom susjednom Mađarskom, ispričaju nam bajke i pričice za malu djecu.

Pričali su oni ovom prilikom o izbornom zakonu, o nužnosti konstitutivnih naroda i etničkih potreba u cilju legitimnog prestavljanja i očuvanja njihovih genocidnih zlodjela sa RS-om i Herceg Bosnom.

Iskoristili su on ii prisustvo svojih desničarskih istomišljenika, premijera Plenkovića iz Hrvatske i Ane Brnabić iz Srbije, a premijer Mađarske gospodin, Peter Sijarto, je istakao kako je nužno razgovarati sa Miloradom Dodikom, a ne davati mu nikakve sankcije.

Nevjerovatno je i začuđujuće, odakle je ministru vanjskih poslove oven am susjedne države moralno i bilo koje ljudsko parvo, da nama građanima ove napaćene i razorene države i njenih privrednih id r. materijalnih dobara i brojnih ljudskih života, ovako nešto gnusno iznosi, znajući o kakvom veliko srpskom nacionalisti, kriminalcu i hohštapleru se radi.

Nešto slično, ponavljajući kao papagaj, već duže vremena slušamo iste i slične price oko izbornoga zakona i legitimnog prestavljenja “ ugroženih Hrvata “ u Bosni i Hercegovini, iz izlaganja premijera Plenkovića, glavnog mentora Dragana Čovića.

Nešto slično je govorio i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik, sa svojim Srbima,  nakon sastanka sa rukovodstvom Gradskog odbora stranke i članovima stranačkog Predsjedništva u Mostaru rekao da je “položaj Srba u Mostaru težak i nezahvalan, bez pomaka ka boljem”.

Nije se, nažalost, nikada sjetio da sa svojim “ blizancem “Draganom i popriča na temu izgona svih Srba iz Aluminijua i Sokola ili kako poboljšati status ovih normalnih građana Mostara, pravoslavne vjeroispovjesti, a ne samo “ dodikovaca “.

Važno je bilo primjetiti, ovoga veliko srpskog despota i uzurpatora banaka u RS-u za svoju vilu na Dedinju, ono što su mediji primjetili je da lider SNSD-a u posljednje vrijeme ponekad entitetsku trobojku zna zamijeniti ruskom. Iako često neprimjetno, razlika je samo u rasporedu boja, a istu je nosio i ovom prilikom svoje posjete kod svoga jarana i blizanca Dragana Čovića.

Usputno, sa istoga skupa sa svojim “ dodikovcima “ veliki njihov Srbin Milorad Dodik istakao je; “– Ništa se ne pomjera i ništa se ne čini na ovom planu. Kada čujem prigovore kako Bošnjaci ili Hrvati imaju tretman u Republici Srpskoj to je dječja pjesmica kakva je priča ovdje. Sama priča da od 600 zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u Mostaru ima 8 Srba koje je birao HDZ ili SDA apsolutno govori o tome kakva je situacija “ / završen citat /.

Premijer Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, Fadil Novalić kazao je da povratak Sajma simbolizira i povratak bh. ekonomije na grane na kojim je bila prije pandemije, kakve li ironije života i realnosti, kao da je pandemija svemu kriva.

Nisu se sjetili, niti riječi pomena i velikom „ hercegovačkom gigantu „ Aluminiju, preko puta njih, ili „ Sokol“ -u u njegovim halama, da nešto ukažu i najave njihov povratak i bolje dane.

Radost zbog ponovne organizacije Sajma nije krio ni prvi čovjek Mostara Mario Kordić, koji izjavljuje;“ Mostarci i Mostarke su ponosni na Sajam. To je brend koji okuplja najbolje. Sve to obavezuje da i dalje svi doprinosimo razvoju Sajma. Sajam je i primjer za budući razvoj društva“, rekao je Kordić.

Kada isti ne bi bio iz redova veliko hrvatske nacionalističke stranke HDZ-a, koja je sa svojim bojovnicima okupirala i uzurpirala ova velika naša industrijska dobra i doveli ih na prosjački štap, možda bi bila istinita njegova tvrdnja i želja svih građana Mostara, jer bez industrije i njene proizvodnje, nema boljitka niti sreće u ovakvim i sličnim sajmovima .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s