Divlji kapitalizam bez moralnog kompasa!

Posted: 25. Marta 2022. in Intervjui

Travnik, lijepi grad smješten u srcu  Bosne,   poznat je  po svojoj dugogodišnjoj tekstilnoj, kožarskoj  industriji i tradiciji koja se stoljećima prenosila sa koljena na koljeno, sa generacije na generaciju . Vrijedni i čestiti Travničani  su ovdje pravili najkvalitetniju obuću i odjeću čija je potražnja nalazila kupce  u cijelom svijetu. Nekadašnji privredni gigant „Borac“ iz Travnika u proizvodnji konfekcije zapošljavao je nekad oko 1700 radnika. Najveći broj radnika u „Borcu“ činile su žene. Konfekcija koju su proizvodile postala je prepoznatljiv brend na svjetskim modnim pistama, a poslovnu saradnju firma je imala sa najpoznatijim modnim kućama. Poslijeratna privatizacijska pljačka u BiH nije mimoišla ni „Borca“ uništivši ovaj veliki kombinat.

U Bosni i Hercegovini je prije samog rata 70 % tekstilnih i kožarskih proizvoda otpadalo na  domaće brendove dok je 30 % bilo strano . Danas je taj omjer 90 % u korist stranih brendova  što ukazuje na svu tragediju naše države i nonšalantan odnos vlasti u uništavanju naše privrede.. Ovdje danas egzistiraju vodeći brendovi poput Hugo Boss-a, Adidasa, Nike i niz drugih čiji profit se ne zadržava u našoj zemlji već na račun niskih plata radnika i loših radničkih prava otiče za  druge zemlje i puni džepove kapitalista . Naravno da ovakvo stanje  ne garantuje održiv razvoj Bosne i Hercegovine.  Država ostaje ne samo bez svog kapitala i novih investicija već i stručnih radnika koji zbog katastrofalno loših uslova napuštaju zemlju.

U srijedu 23 marta 2022 godine  na švedskoj TV  prikazan je dokumentarni program „ Misija – istraga“ (Uppdraggranskning) o švedskoj tvornici dječije odjeće „Kavat AB“ . Obiteljska tvornica obuće „Kavat AB“ iz Švedske postoji od 1945. godine. Svojim kvalitetom je dostigla brend jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječje obuće u Europi. Jedan prosječni  Šveđanin nema pojma da se ova cipela od 2009 godine proizvodi u Bosni i Hercegovini ili tačnije u Novom Travniku. Tvornica „Kavat“ Novi Travnik  dnevno proizvodi oko 1.100 pari obuće. Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih, izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije. Pokazalo se da je etabliranje proizvodnje u BiH bio i te kako isplativ potez; Prihodi su uvećani sa 34 miliona švedskih (sek)  kruna (ca 6,2 mil. km) na 130 mil sek (ca 24 mil. km)  prema godišnjem izvješataju u godini prije izbijanja pandemije. Etabliranjem „Kavata“ u Novom Travniku, Bosna i Hercegovina je trebala u stvari  da „uveze“ jedan dio švedske poslovne i socijalne kulture i etike. Međutim, praksa ukazuje na jednu sasvim drugu stranu medalje.  

Emisija je ogolila gorku istinu katastrofalnog stanja u kome se danas nalaze radnici zaposleni i tekstilnoj i kožarskoj industriji BiH. Uslovi pod kojim danas rade mogu se opisati u dvije riječi kao moderno ropstvo!  Proječna plata jednog radnika „Kavata“ iznosi 470-480 maraka.  Dok se ista dječija cipela koju radnik proizvede prodaje na skandinavskom tržištu za preko   1000 kruna (oko 180 km) . Radnici nisu organizovani u sindikat zbog prijetnji otkazima od strane njihovog direktora Smaila Šabića. Prva subota u mjesecu je radna a prekovremeni rad se ne plaća. Trudnice ostaju momentalno bez posla nakon sazanja da su gravidne. Kultura ćutanja i poltronskog , najamnog odnosa prema poslodavcu prožima radnu sredinu u kojoj nema empatije i solidarnosti među radnicima i  gdje se o problemima ne priča otvoreno i transpareno  zbog straha od gubitka radnog mjesta i represalija. S druge strane cijene u BiH se gotovo i ne razlikuju od cijena u Švedskoj. Prosječna potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu u BiH je preko 2 000 km/mjesečno zbog čega radnici moraju uzimati kredite ili raditi extra kako bi preživjeli.

Divlji kapitalizam je izgubio „moralni kompas „  ubijajući sve ljudsko u radniku –  proleteru. Bojkot njihovih proizvoda i vraćanje vlastitog samopoštovanja davanjem otkaza lošim poslodavcima  je jedini pravi odgovor!

Mr. sci. Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s