Mr. sci. Milan Jovičić: Evo ih, eto ih tamo

Posted: 19. Marta 2022. in Intervjui

Bošnjaci moji dragi i vrli, što bi rekla stara Grčka poslovica ; „ Čuvaj se Danajaca i kad darove nose”.

Danajski dar se smatra sa opasnim i pogubnim poklonom.

Piše: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

Kakav li se“  izborni poklon „ sa izmjenama Ustava nama priprema, ništa još ne znamo ?

Neće li se i našim građanima desiti da i dalje živimo u torovima velikih isključivih nacionalista, u državi zvanoj Bosna i Hercegovina, ni nalik na našu lijepu i ponosnu građansku i multietničku državu, ravnopravnih i dostojanstvenih građana, sa socijalnom pravdom i uređenim pravnim sistemom po mjerilima naših želja i potreba ?

Da zajednički živimo u državi za koju su i svoje živote žrtvovali njeni dobri sinovi i kćeri, kako bi stvorili i ostavili u amanet državnu zajednicu dobrih i poštenihz ljudi i naraštaja, sa dostojanstvenom egzistencijom i svim ljudskim potrebama.

Poštovani Bošnjaci, zašto se i vama obraćam, jer ste najbrojniji u ovoj našoj jedinoj domovini, za nju ste podnijeli i najveće žrtve, te vam je i obaveza da u duhu Allahovih / Božijih poruka iz svetih knjiga postupate, njegujete i čuvate sve vrijednosti ljudskoga zajedničkog bića, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadamo.

Naši Danajci i spodobe, u likovima i nedjelima uz gusle i orgulje, čelnici velikih nacionalističkih stranaka HDZ-a i SNSD -a, sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, uz pomoć i određenih stranih aktera u tajanstvenim razgovorima i dogovorima, jednostavno nas plaše, da će uspjeti u svojim zlim nakanama.

Zar nam je potrebno da i dalje godinama u trajnoj našoj budućnosti vagamo i mjerimo ko je to među nama veliki i autentični Srbin, Hrvat, Bošnjak ili ostali, kako ne bi imao i sva zagarantovana prava čovjeka, građanina i ljudskih bića stvorenih na ovoj nam zajedničkoj zemaljskoj kugli.

Zato vas i prozivam i pitam, poštovani Bošnjaci, da li istinski, dobronamjerno i razumno, dovoljno razmišljate o svojoj neposrednoj odgovornosti i spremnosti, kome i na kakav način dati svoja prava na odlučivanje naše zajedničke i cjelovite poželjne i prihvatljive sudbine.

Kao građanin ove moje jedine domovine, sa patriotskim osjećajima i željama, a Bosanac sam ili Bosanski Srbin, ne mogu se složiti niti prihvatiti da o moj sudbini odlučuju veliko srpski nacionalisti i dušmani ove nam zajedničke građanske države, kakva bi krenula u EU i NATO savez, za našu budućnost i bolju sudbinu.

Isto tako, niti čimbenici naših susjeda iz redova veliko hrvatskih nacionalističkih i ustaških korijena, sa Draganom Čovićem i njegovim istomišljenicima i raznim mentorima, ne smije im se dozvoliti da nam kroje sudbinu, prema njihovim mjerilima i željama?

Jasno je, da o svemu treba blagovremeno razmišljati i donositi odluke i riješenja koja su nam kao građanima veoma prihvatljive.

Nikako po svaku cijenu ili pod pritiskom i sugestijama i mnogih „ dobronamjernih „ stranih čimbenika, koji poput onoga starinskog horoza, koji se ugrađivao na naše dimnjake i krovove, da se vrte kako vjetrovi duvaju.

Dosta nam je tirada i suvoparnih konstatacija i priča, kakve svakodnevno slušamo sa raznih skupova i sastanaka, parlamentarnih sjedaljki domaćih i evropskih, sa dimnim zavjesama i odgovarajućih sankcija pojedinim našim dušmanima, ali na vidiku ništa realno niti konkretno.

Nažalost, građani, djeca i cijele porodice Ukrajine svakodnevno ginu, milioni su u izbjeglištvu, te dokle to i kako spriječiti, pouka nam je života i naših sudbina za našu budućnost, jer iz nedavne prošlosti i agresija nismo po svoj prilici ništa naučili.

Zato nam je i nužno na vrijeme uočavati i ostranjivati naše „ rušilačke krtice „ i razne gmizavce, dušmane i idiote, kakvih već uveliko imamo u našim sredinama i našoj vlasti.

Ko nas treba uvjeravati da je sve u našim mozgovima i rukama, kada to mi kao građani veoma dobro znamo, ali nažalost to ne činimo na najbolji način i svojim izborima i glasovima, svojim odzivom i masovnošću izlazaka na izbore i davanjem glasova dokazanim ljudskim karakterima, sa kojima će mo dalje stvarati našu kvalitetnu buudućnost.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s