Dok u Ukrajini gori, civilizirani svijet se jasno i nedvosmisleno pozicionirao: LEGITIMNO JE PRAVO BITI NEUTRALAN, ALI NIJE MORALNO I CIVILIZACIJSKI !

Posted: 3. Marta 2022. in Intervjui

Ističe i osmi dan ruske brutalne agresije na suverenu i nezavisnu susjednu državu Ukrajinu i slike sa tih područja su više nego zastrašujuće. I da hoću, a neću, ne mogu se ni sekunda odmaknuti od ove teme jer me se tiče. Neću se ovdje baviti statistikom, odnosno brojem naročito civilnih žrtava niti razaranjima gradova i infastrukture u napadnutoj zemlji, slikama sa graničnog prijelaza prema Poljskoj…jer to se mijenja /uvećava) iz minuta u minut i sve to svako može gledati na tv. i putem drugih medija i nije to povod za ovaj osvrt. Povod je činjenica koju treba zabilježiti, kako za nas same, tako i za buduće generacije, da se civilizirani svijet ujedinio, odnosno pozicionirao naspram ove Putinove agresije gotovo na isti način kako je to učinio na početku Drugog svjetskog rata prema Hitleru. Da, prije 80-ak godina imali smo Sile osovine koje su činile Njemačka, Italija, Japan, Mađarska, NDH, Bugarska i Rumunija a na drugoj strani Saveznike predvođene SAD, Velikom Britanijom, Sovjetskim Savezom, kojima su se pridružile mnoge druge zemlje među kojima i Jugoslavija.

Eh, tako je bilo tada, kada je Hitler krenuo protiv svijeta. Danas, 80 godina poslije, kada to čini Putin, opet imamo, doduše neformalno, svrstavanje država na jednu ili drugu stranu. Samo, neke su se uloge potpuno promijenile, posebno kada je riječ o Njemačkoj i Rusiji.

Odrediti se o ruskoj agresiji nije samo političko pitanje, nego pitanje morala i odbrane civilizacijskih vrijednosti

Nikad u životu nisam volio “suzdržane”, “neutralne”…, ma o kome da se radilo – pojedincima, grupama, javnim ličnostima i sl. Pošto sam od onih koji se trudi da ima svoj stav u svakoj bitnoj prilici za bitstvovanje na Ovome svijetu, po istim kriterijima zauzimam i stav prema pojedincima ili grupama. Naime, gledati bjesomučno ubijanje ljudi i djece u nekoj zemlji a to radi neko sa strane, a ne suprostaviti se tome, je sramno i neprihvatljivo. A šta tek reći za one koji otvoreno podržavaju rusku genocidnu invaziju na Ukrajinu kao i one koji su, kao, “neutralni”. Dovoljno sam i politički i inače pismen da iza svačije nazovi neutralnosti naspram agresije Rusije na Ukrajinu prepoznajem, zapravo, podršku Adolfu Hitleru 21. stoljeća Vladimiru Putinu i prema tome se treba ravnati.

Današnji Saveznici se nisu pozicionirali po ideologiji, nego po civilizacijskim vrijednostima

Dakle, jučer je na vanrednom zasjedanju Generalne skupštine UN (ma šta ta organizacija danas značila i koliko mogla dobaciti) u velikoj većini izglasana Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Među tih 141 zemljom-članicom UN koje su glasale “za” bile su, između ostalih, Bosna i Hercegovina i – Srbija. Fino zvuči da su nam i komšije osudile Rusiju, barem šalje se neka miroljubiva poruka prema regionu, posebno BiH, ali ne smijemo biti naivni i vjerovati da se taj Vučić konačno opredjelio za jednu stolicu. Nije, jer još uvijek odbija pridružiti se ostatku Evrope i svijeta da uvede sankcije Rusiji, što znači da još šibičari, odnosno igra igrice. Dokle će ih moći igrati, o tome neka brinu veliki igrači. Međutim, ono što u ovoj priči treba također potcrtati jeste to da pozicioniranje civiliziranog svijeta protiv ruske agresije koja, valjda je i to jasno, prijeti i svjetskom miru i stabilnosti, nije ideološko već moralno, civilizacijsko i globalno sigurnosno pitanje. Biti u ovom društvu jeste danas privilegija i čast, što ne znači da i Ameriku i NATO treba abolirati za mnoge njihove agresivne akcije u nekim drugim dijelovima svijeta u bližoj i daljoj prošlosti. Kao što ne treba zaboraviti nečinjenje tog istog Zapada i UN-a naspram dviju agresija na R BiH kada su počinjeni brojni ratni zločini, uključujući i genocid.

Dodikovo pismo i kanta za smeće

I za kraj, jedna vedrija tema. Naime, poznati bh. novinar sa američkom adresom Ivica Puljić je danas za neke bh. medijske kuće saopćio pravu pikanteriju a to je da je pismo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, upućeno preko ruskog ambasadora pri UN-u (kojeg, by the way, sada svi izbjegavaju na East Riveru) generalnom sekretaru/tajniku Antoniju Guterresu, neka čistačica našla u kanti za smeće – NEOTVORENO I PODERANO! Da, generalni sekretar/tajnik ga nije ni otvorio, već poderao i bacio u kantu za smeće!

Pa to je biser nad biserima. Ima tu i simbolike koju potpisnik ovih redova prepoznaje kada je riječ o sudbini autora pisma nađenog u smeću: kako god, i taj Baja i njemu slični, uključujići, naravno i njegovog gazdu Putina, kad-tad će završiti na smetljištu historije. Jer, čvrsto vjerujem da će dobro pobijediti zlo, odnosno svjetlost tamu. Takvi simboliziraju zlo i mrak i skončat će onako kako zaslužuju!

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s