Mr. sci. Milan Jovičić: Velikosrpska cirkusijada iz Banja Luke

Posted: 25. Januara 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija !, Bosanac !

Evo, kako saznajemo iz svih medija, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je danas pozivno pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

„Imam izuzetnu čast da Vas pozovem da prisustvujete i obratite se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koju ću zakazati za 1. veljače 2022. godine, a koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini“, navodi se u pozivnom pismu predsjednicima SDA i HDZ-a BiH.

„Uvjereni smo da bi Vaše učešće na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za Bosnu i Hercegovinu“, ističe se u pismu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Dakle, sjednice ove skupštine su se održavale u proteklom period, više su ličile na cirkusijadu sa klovnovima, a njihov glavni glumac, akter svih dogašanja i velikosrpski nacionalista iz Laktaša, Milorad Dodik, redovno je satima držao svoje tirade i demagoške floskule, svojim ulizicama, papcima i parlamentarcima, neviđeno u parlamentarnoj praksi i procedurama.

Bio sam u onoj lijepoj našoj Jugi parlamentarac Skupštine BiH u Sarajevu, Savezne Skupštine SFRJ u Beogradu, zatim poslije Dejtona u dva saziva vijećnik Gradskog vijeća grada Mostar ai njegov predsjednik / podpredsjednik GV u mandate 2000/04, tako mi to iskustvo dozvoljava da meritorno procjenjujem rad tih važnih institucija vlasti, ka oi neposredno ponašanje svih parlamentaraca.

Poslije zadnje sjednice ove Skupštine i načina rad ai ponašanja, ne zanemarujući i nebuloze nedoličnog dnevnog reda, o uzurpaciji i podrivanju državnog Ustava i institucija Sistema, sve pod uticajem i diktatorskomj palicom jednoga  nečovjeka i guslara iz Laktaša, Milorada Dodika, građanima oven am jedine domovine Bosne i Hercegovine, sve nam je bilo jasno i nakaradno.

Upravo smo pratili i gledali, tu tragi-komičnu prestavu većine njenih aktera, uz podršku i čestitke opoziciji koja nije htjela glasati za zaključke, ali je napustila sjednicu, ka oi izvinjenje i poštovanje parlamentarcu Nebojši Vukanoviću, ,koji je bio ka oi redovno doslijedan, autoritativan i veoma grlat u ocjenama i osudama ,takvoga ponašanja vladajuće nacionalističke satrukture vlasti sa SNSD -om i njenim Voždom , sa saradnicima.

Poslije takve sjednice, te njihovog bojkota institucija vlasti države, Parlamenta i Vijeća ministara, a posebno katastrofalnog i nasilničkog, ignorantskog ponašanja njihovog člana srpskog prestavnika u Predsjedništvu države BiH, Milorada Dodika, guslara iz Laktaša, prevršilo je svaku mjeru i bontom uljudnog ponašanja.

Činjenica je da je i aktuelni predsjednik skupštine RS-a, gospodin Nedeljko Čubrilović, vjerovatno shvatajući svu glupost i predmet dnevnog reda, eskivirao voditi to zasjedanje, već je “ naložio “ mlađanog i neiskusnog parlamentarca N.N ( nažalost ne znam mu ime i prezime ).

Izgovori i “ folovi “ nametnutog Inckovog zakona o negiranju genocida u Srebrenici, kao povod je takvog neprijateljskog stave i ponašanja, kao i blokada institucija države, razlozi su takvog neprimjernog odnosa prema državi i njenim građanima.

Nažalost, u svemu ovome našli sui  svoje koalicione partnere i istomišljenike, prije svih u odnosu i djelovanju “ razbijača blizanaca “ ustaško- ćetničke koalicije Milorada Dodik sa  Draganom  Čovićem, zatim njhovih glavnih mentora Aleksandra Vučića i njegovih “ vučića “, kao i Zorana Milanovića i njrgovih HDZ-ovih nacionalista, te evropske desnice sa Orbanom, Janšom i madam “ de la “ Pen iz Francuske.

Smiješno je ili ironija života, da se poslije svih ovih dešavanja, kao i nadolazećih sankcija koje su na tragu istine o kriminalcima i lopovima, koji na ovaj način žele  prakriti sve svoje, javnosti poodavno poznate aferime i kriminalne radnje, pozivaju neki stranački čelnici, Dodikovi jarani i spasioci njegovi, poput davljenika koji se otisnuo niz rijeku Vrbas, Savu ili Dunav, u nepovrat.

Bio bi to “ možda “ i poželjni rođendan njihovog despot ai diktatora, guslara Dodika, pa možda i da mu se odazove njegov “ blizanac “ Dragan Čović, jer istome i bio na rođendanu u Mostaru, još se nije oglašavo.

Sasvim je normalno i poželjno, za svaku pohvalu iz redova SDA i Bakira Izetbegovića, uslijedila je normalna odbijenica, do ispunjenja određenih zahtjeva, veoma dobro znanih našoj javnosti .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s