Mr. sci. Milan Jovičić: Bravo, poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšiću!

Posted: 25. Januara 2022. in Intervjui

Piše; Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac !

ŽELJKO KOMŠIĆ GOVORIO PRED PARLAMENTARNOM SKUPŠTINOM VIJEĆA EVROPE: „Konstitutivnost i domovi naroda alati za korupciju i nejednakost građana…“

Evo, upravo danas, imao sam prilike da pročitam cijeli ekspoze predsjednika Željka Komšića, pred Parlamentom  skupštine Vijeća Evrope.

Šta reći ili napisati, u ovoj našoj tmurnoj i ogavnoj svakodnevnici, u kojoj samozvani visoki intelektualci, akademici, pravnici, analitičari i razna druga medijska piskarala, iznose svoja viđenja, nebuloze, fantazirajuća viđenja o državi, njenom ustroju, izborima ili sveukupnom statusu po nacionalističkim principima.

Zato, mogu istinski i znalački reći, kao patriota ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, jednostavno; Bravo, Bravo …Bravo naš predsjedniče Željko Komšiću.

Istina je, da si govorio veoma diplomatski, otmeno i dostojanstveno, što bi naši stari rekli “ prema bontonu “ jer nisi nikoga od naših dušmana spomenuo, niti si imenovao bilo koga.

Bezbroj ih je, javnosti našoj veoma poznati, ali si se uzdržao i na taj način si dao do znanja i našoj “ samozvanoj” brojnoj inteligenciji, da se treba još dosta toga učiti i naučiti pristojno, razumno i tolerantno vladati i odnositi veoma učtivo i ljudski i prema našim “ neljudima “ sa Balkana, kao i domaćem ološu, koji se može odmah prepoznati.

Apsolutno se odmah prepoznaje sva tvoja pravna znanost i terminologija, udaljena miljama i od individua tvoga državničkog nivoa, recimo od Aleksandra Vučića ili Zorana Milanovića i drugih niže rangiranih u vlasti, koji ti ni u kojem pogledu nisu dorasli.

Pomislih iskreno, poštovani Željko Komšiću, iako si još mlađan, kada odeš u zasluženu mirovinu, mogao bih sve prizvati u tvoju diplomatsku instituciju, kako bih ih podučio i diplomatskim riječnikom i porodičnim odgojnim bontonom.

Kako si istakao u ekspozeju ;

„ Želim, danas, kazati da sam ja po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac i etnički Hrvat, jer je nacija izraz pripadnosti vlastitoj državi. Susjedne zemlje negiraju bosanskohercegovačku naciju, nastojeći iskoristiti etničke identitete u mojoj zemlji u njihovu korist, stvarajući takav ambijent da bismo mi, Bosanci i Hercegovci trebali njih pitati za saglasnost, smijemo li uopće po nacionalnom opredjeljenju biti Bosanci i Hercegovci. To je apsolutno neprihvatljivo i u potpunoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.“

Da, poštovani Predsjedniče Komšiću, ti si etnički Hrvat, ali si Bosanac i Hercegovac, upravo takvoga građani biraju i žele, a nikakve nacionaliste ili velike tobožnje Hrvate ili Srbe, a ponajmanje rušitelje svoje rođene zemlje.

Ipak si ti veliki patriota , iskreni domoljub i naš „ zlatni ljiljan „te nema sile zakona ili bilo kakvog Izbornog riješenja koji bi spriječili naše građane za tvoj ponovni izbor na tome istom mjestu, ukoliko to bude i tvoja želja?

Ovom prilikom želim samo citirati tvoje završne riječi i viđenje tvoje i naše patriotske i jedine domovine, kako si rekao već postojeće hiljadu godina ;

Na kraju, iskoristio bih priliku da vam ukažem na moju viziju rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Kao prvo, smatram i od toga odustati ne mogu, potrebno je ostvariti jednakost svakog građanina Bosne i Hercegovine kako bismo stvorili društvo jednakih šansi.

Time bismo otklonili sve vidove diskriminacije koje nosi taj fenomen „konstituentnosti naroda“ za kojeg još jednom želim istaći, da se radi o principu ili alatu za stvaranje ambijenta nesagledive i neprekidne korupcije ili društva u kojem ne uspijevaju najbolji među nama, već podobne ili familijarno, nepotistički vezane osobe.

Sistem u kojem dominira sistemska korupcija, nije prihvatljiv niti za jedno savremeno društvo, pa tako ni za Bosnu i Hercegovinu.

Kao drugo, potrebno je izvršiti izmjenu političkog sistema Bosne i Hercegovine na način da sa ograničene ili limitirane demokratije uspostavimo sistem potpune demokratije, na način kako je to utvrđeno u pet presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i u skladu sa Mišljenjem Venecijanske komisije iz 2005. godine koja je analitički tačno i pravno precizirano ukazala na sve izmjene koje Bosna i Hercegovina mora obaviti, ako želi biti dijelom modernih demokratskih društava.

Zato želim iskoristiti ovu priliku da vas sve zamolim da se upoznate sa Mišljenjem Venecijanske komisije o Bosni i Hercegovini iz 2005. godine, jer je veoma važno da njeno mišljenje prihvatimo kako pomoć Vijeća Evrope državama u procesima tranzicije.

Najzad, izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne mogu biti obavljene ako se u tim izmjenama neće uvažiti temeljni principi liberalne demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, jer sve drugo, moju zemlju vodi u dodatnu nestabilnost, a time i u nestabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Svi mi dobro znamo da je građanin, pojedinac, nositelj suvereniteta svoje zemlje, što se isto mora primijeniti i u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku da vas sve zajedno zamolim da ne pristajete na sve one diplomatske i političke razgovore, koje žele nanijeti štetu Bosni i Hercegovini, a takve ćete razgovore veoma lako prepoznati – oni će biti izvan temeljnih principa Vijeća Evrope.

Zahvaljujem se na vašoj pažnji.” / završen citat Ž.K. /.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s